Revija Obramba, februar 2018

4,75 

Šifra: RO02-2018 Kategoriji: , Oznaka:

Opis

I Z   V S E B I N E:

Intervju: Majorka SV Nina Raduha: UČIM SE POVSOD IN OD VSAKOGAR

Za intervju z majorko smo se začeli dogovarjati že predlani, ko je Nina Raduha zaključila štabni tečaj v Kadetnici v Mariboru. Nanjo so nas opozorili njeni kolegi, ki so poudarili njeno z odliko končano šolanje. Pa se je izgovorila, da bi pogovor raje opravila potem, ko se vrne iz Libanona in z misije UNIFIL. In je veljalo počakati, kajti za njo sta še ena nova preizkušnja in nov izziv, ki ga je uspešno prebrodila s svojim (odličnim) moštvom. Na katerega prisega v vseh pogledih in za katerega je, kot pravi, zadolžen in odgovoren predvsem poveljnik − voditelj. In v njenih odgovorih ni besed(e) o Slovenski vojski, kakršne danes vejejo iz večine medijev, ni razpada sistema ne obupa, temveč razmišljanje, da je v njej še vedno veliko dobrih poveljnikov in vojakov, na katere je vredno staviti in ki končno pomenijo korak naprej iz vsega, kar je v letih obstoja iz Slovenske vojske nastalo.

KOREJSKO OLIMPIJSKO PREMIRJE

Po vseh lanskoletnih napetostih, kaj napetostih, celo bojaznih, da bo izbruhnila jedrska vojna, je severnokorejski voditelj Kim Džong Un v svojem novoletnem govoru svoji južnokorejski sosedi presenetljivo ponudil roko sprave. Presenečenje je bilo veliko, vendar se lahko vprašamo, če ni bilo tudi načrtovano. Kot vsi dobro vemo, bo Južna Koreja februarja v Pjongčangu gostila zimske olimpijske igre. Veliko vprašanje je bilo, če bodo na njih nastopili tudi severnokorejski športniki in športnice. Vse je kazalo, da ne. Normo Mednarodnega olimpijskega komiteja za nastop na olimpijskih igrah je sicer izpolnil samo severnokorejski par v umetnostnem drsanju, toda ob vseh dogodkih, ki so se vrstili, še posebej severnokorejskih izstrelitvah raket in jedrskem poskusu ter ostrih ameriških odzivih, skoraj nihče ni pričakoval, da se bosta športnica in športnik iz Severne Koreje sploh prikazala v Pjongčangu. Severnokorejski olimpijski odbor ju tudi ni prijavil za sodelovanje na igrah.

 

Zakaj javelini?

Ameriški State Department je konec lanskega leta sporočil, da so izdali izvozno licenco za izvoz ubojnega orožja v Ukrajino v vrednosti 47 milijonov dolarjev za 210 protioklepnih raket javelin in 35 lanserjev (CLU) teh raket. Seveda so to odločitev v Kijevu pozdravili, na drugi strani pa je razjezila Moskvo. Ukrajina je javeline zahtevala že v letu 2014, da bi bila z njimi kos ruskim tankom, ki naj bi intervenirali v vzhodni Ukrajini in prisilili ukrajinsko vojsko k umiku. Vendar je Washington takrat odobril Ukrajini 750 milijonov dolarjev pomoči v različnih oblikah, na primer urjenju in usposabljanju, ni pa denarja namenil za ubojno orožje. Javelini so ostali na listi neizpolnjenih ukrajinskih želja. Po mnenju Američanov bi pošiljka javelinov takrat, čeprav gre za relativno majhno količino, povzročila stopnjevanje konflikta in vanj potegnila še oklepne enote, ki so bile takrat bolj ali manj statične.

 

Južnoameriške podmornice so iz prejšnjega stoletja

Argentinska dizel-električna podmornica AYRA San Juan (S-42) je izginila v južnem Atlantiku relativno daleč od  Argentine 15. novembra lani. Mednarodne reševalne ekipe so skušale locirati podmornico, vendar neuspešno. V drugi polovici decembra (17. 12. 2017) so nato proglasili podvodno plovilo za izgubljeno, prav tako pa tudi smrt 44 članov posadke, med njimi je bila ena ženska. Tragedija je vzpodbudila razprave  tako o oboroženih silah kot o tem, ali je Argentina sposobna zagotoviti dovolj sredstev za vzdrževanje ali zamenjavo zastarele (vojaške) opreme. Obenem pa je bila tragedija San Juana povod za širšo razpravo o civilno-vojaških razmerjih, obrambnem proračunu in o sedanjem trenutku ter prihodnosti (južnoameriških) podmornic v južnem Atlantiku.

 

Je HK433 samoumevna izbira?

Nemška obrambna ministrica Ursula von Leyen je v letu 2015 sprejela odločitev, da nemška vojska zamenja jurišne puške G36 z novimi. Sledil je razpis v drugi polovici lanskega leta, odločitev pa bo slej ko prej naklonjena izbiri nemškega proizvajalca, najbrž Heckler & Kocha iz Oberndorfa, čeprav na natečaju sodeluje tudi prav tako nemški Rheinmetall (v navezi z avstrijskim Steyr Mannlicherjem). Za Heckler & Kocha bi bil morebitni neizbor morda celo usoden za prihodnji obstoj. Če bo na razpisu za novo jurišno puško Bundeswehra izbran Heckler & Koch, bo to že tretjič zapored. Skratka, gre za približno 250 milijonov evrov vreden posel, v katerem bodo zamenjali približno 167.000 obstoječih pušk G36 v enotah nemške vojske.

 

FSB ali Čeka 2.0?

Zvezna varnostna služba Ruske federacije FSB ostaja ključna institucija represivnega aparata Vladimirja Putina in tudi glavna naslednica zapuščine svoje predhodnice – Čeke. A ima precej močno nasprotnico – rusko nacionalno gardo. Prav spopad z nacionalno gardo in izid notranjih bojev znotraj Lubjanke bosta odločilna za bližnjo prihodnost FSB. Glavni cilj vodstva FSB je ohranitev svojega (dominantnega) položaja v varnostnoobveščevalni skupnosti. Zato je pričakovano, da bodo v prihodnjih mesecih in času predsedniške kampanje potegnili poteze za dosego svojih ciljev. Warsaw Institut je pripravil zanimivo študijo o bojih za moč in vpliv znotraj ruskega varnostnoobveščevalnega sektorja, s poudarkom na FSB.

 

Poljaki se še ne bodo odrekli ruski tehniki

Poljski družbi PGZ Group in ZM ZM Bumar Łabędy S.A. (ki ravno tako pripada tej skupini) sta s še nekaj domačimi in tujimi poddobavitelji razvili posodobitveni paket za poljska glavna bojna tanka T-72 in PT-91 twrdy (poljska nadgradnja T-72M1). Pri celotni nadgradnji so konstruktorji upoštevali zahteve, ki jih je definiralo poljsko obrambno ministrstvo. PGZ Group ima tudi sicer precejšnje izkušnje, ki ji omogočajo podobne posodobitve družine tankov T-72 v vseh državah uporabnicah, teh pa ni zanemarljivo malo in zagotovo je poljski program posodobitve T-72 usmerjen tudi v tujino.

 

XD mod. 2 

Paradna pištola HS Produkta oziroma Springfield Armouryja je zagotovo model XDM. V 20 letih razvoja so se posvečali predvsem proizvodnji novih modelov pištol, kot so XDm, XDs in zadnji model XDe. Osnovni model HS2000 je bil predstavljen leta 1999 in bil kasneje v sodelovanju s Springfield Armoryjem preimenovan v model XD. Ta model je bil razvojno postavljen nekoliko na stranski tir, ker je izpolnjeval vse lastnosti dobrega vojaškopolicijskega modela in je bil odličen za namen, za katerega je bil izdelan. Predvsem zaradi zahtevnih pogojev in konkurenčnosti v ZDA je bil potreben vizualne prenove, in tako je nastal model XD mod. 2. Pri tem so to novo serijo projektno usmerili v namensko pištolo za osebno oziroma prikrito rabo.

 

KAZALO REVIJA OBRAMBA 2/2018

03 │ UVODNIK

04 │ UČIM SE POVSOD IN OD VSAKOGAR: Intervju majorka Nina Raduha

08│ NA KRATKO

15 │ KOREJSKO OLIMPIJSKO PREMIRJE: Aktualni komentar

19│ ZAKAJ JAVELINI

22│ OD ZRAKA NEODVISNI POGON PODMORNIC SPREMINJA RAVNOVESJE NA MORJU

24│ JUŽNOAMERIŠKE PODMORNICE SO IZ PREJŠNJEGA STOLETJA

S P E C I A L I S T

27│ JE HK433 SAMOUMEVNA IZBIRA: Nemška vojska izbira novo jurišno puško

32│ FSB ALI ČEKA 2.0

38│ NOVE MEJE IN PRIHODNOST: Ostrostrelstvo

41 │ KŪBELWAGEN ŠE VEDNO V RABI

43│ PROGRAM NADGRADNJE GLAVNEGA BOJNEGA TANKA T-72: Poljaki se ne bodo odrekli ruski tehniki

46│ NADGRADANJA OKLEPNIKA M2A BRADLEY

49│ SU-24 M FENCER

K A L I B E R

54│ XD MOD.2: Prenovljena klasika HS Produkta

57 │ NOVI RUGERJEVI MALOKALIBRSKI REVOLVERJI

62│ MANUFRANCEOVE POLAVTOMATKE: Francosko orožarsko podjetje Manufrance (3.)

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, februar 2018”