Revija Obramba, september 2016

4,10 

V Reviji Obramba, september 2016, objavljamo intervju z majorjem Alešom Kunsteljem, načrtovalcem mednarodna vojaška vaja Takojšen odgovor 2016 (Immediate Response 2016), podrobneje pa pišemo o “bratskih” odnosih držav nekdanje Jugoslavije in njihovem oboroževanju, novih hrvaških bojnih helikopterjih OH-58D kiowa, slovenskih razstavljavcih na orožarskem sejmu Eurosatory 2016, sodobnih radarjih ki izsledijo »stealth« letala, ukrajinskem taktičnem balističnem raketnem sistemu grom, o vnovični uporabi francoskega tanka leclerc v spopadih, kako je nacistični lovec Bf-109 (Me-109) reševal Izrael,…

Šifra: RO9-2016 Kategoriji: , Značke: , , ,

Opis

IZ VSEBINE:

Takojšen odgovor ‘ 16

V Sloveniji in na Hrvaškem bo od 9. do 22. septembra potekala mednarodna vojaška vaja Takojšen odgovor 2016 (Immediate Response 2016). Na vaji bo sodelovalo približno 2.000 pripadnikov iz 11 držav (Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Hrvaška, Madžarska, Makedonija, Kosovo, Slovenija, Velika Britanija, Združene države Amerike in Slovaška kot opazovalka), potekala bo na območju Cerkelj ob Krki, Postojne in Novega mesta v Sloveniji ter na območju Zagreba in Slunja na Hrvaškem. O vaji smo se pogovarjali z majorjem Alešem Kunstljem, višjim častnikom za operativne zadeve v sektorju S-3 poveljstva 72. brigade SV ter glavnim in odgovornim častnikom za načrtovanje vaje Takojšen odgovor ’16.

BRATSKI SPORI

Po košarkarski tekmi med Hrvaško in Srbijo na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru je več časopisov, slika je potem zaokrožila tudi po družabnih omrežjih, objavilo fotografijo srbskega in hrvaškega igralca, ki sta stala skupaj, s hrbtoma obrnjena proti objektivu. Obema je na dresu pisalo Bogdanović. Pri tem je nek avstralski novinar menda zapisal, da se večina hrvaških in srbskih košarkarjev piše enako ali zelo podobno, toda tega jim nikakor ni treba omeniti. Komentar omenjene fotografije je duhovit, vsebuje pa tudi nekaj podcenjevalnega odnosa do Balkana, češ: saj ste vsi (mišljeni so predvsem Hrvati in Srbi) v sorodu, pa se vseeno ves čas prepirate in občasno celo pobijate. Že lani, ob izbruhu begunske krize, sta se Srbija in Hrvaška resno sprli, čeprav je bil takrat bolj v ospredju spor Hrvaške in Madžarske. Še huje v odnose med državama zarežejo obletnice dogodkov iz preteklosti, še posebej iz vojne na Hrvaškem po razpadu Jugoslavije. Rane so še vedno žive in vsaka, večkrat gre za namerne poskuse, provokacija izzove zelo čustvene odzive tudi na ravni najvišjih predstavnikov držav.

Slovenski razstavljavci v Parizu

Sodelovanje na razstavah v tujini je ena od možnosti za vzpostavitev stikov s potencialnimi kupci in kooperanti, pa tudi priložnost za ogled sredstev, ki jih ponuja konkurenca. Žal smo na pričetku devetdesetih let na razstavah v tujini komajda srečali kako slovensko podjetje, verjetno najpogosteje je bila prisotna le Fotona. Z leti pa se je stanje izboljševalo, saj so veliki in manjši proizvajalci spoznali, da je potrebno izdelke ponujati širšemu krogu kupcev. Popravil se je tudi odnos države do obrambne industrije in vse več naših izdelkov je uspelo v tujini. Rezultat skupnih naporov pa je tudi veliko slovensko zastopstvo na letošnji razstavi Eurosatory: poleg treh inštitucij (GOIS, MORS in SPIRIT) je bilo še 15 proizvodnih organizacij. Slovenske udeležence razstave navajamo po abecedi.

Ali je sedanja ruska sredozemska eskadra kopija sovjetske 5. eskadre?

V času hladne vojne in dvopolnega strateškega ravnotežja je sovjetsko politično vojaško vodstvo ocenjevalo, da Sovjetsko zvezo ogroža ameriška VI. flota, ki je križarila v vzhodnem Sredozemlju; od tod bi lahko letala z njenih letalonosilk (oborožena so bila z jedrskimi bombami) in ameriške podmornice (oborožene so bile z balističnimi jedrskimi raketami) izvajale globoke udare po ciljih na celotnem evropskem ozemlju Sovjetske zveze. Da bi se zavarovali pred takšnim udarom, so v Sovjetski zvezi že v šestdesetih letih preteklega stoletja iz vojnih ladij vseh treh sovjetskih evropskih flot oblikovali 5. eskadro,  ki je od 14. julija 1967 imela nalogo, da spremlja VI. floto in da jo, če se začne pripravljati za napade na cilje v Sovjetski zvezi, napade in onemogoči.

GROM

Ukrajinski tisk je pred časom poročal, da so vojaški inženirji naredili velik korak naprej v razvoju novega taktičnega balističnega raketnega sistema grom, raziskave in razvoj pa je plačal skrivnostni tuji kupec. Ruski vojaški analitiki pospešeno raziskujejo tako sam sistem kot tudi ugibajo, kdo bi lahko bil skrivni tuji partner.

Kitajska letala za nadzor zračnega prostora

Na Kitajskem v zadnjih dveh desetletjih poteka intenzivna posodobitev vojske in z njo tudi vojnega letalstva na raven, ki pritiče svetovnim velesilam. Prav tako je opazno, da se Kitajska dolgoročno ne bo samo osredotočala na obrambo celinske Kitajske, temveč tudi širšega območja okoli države v Vzhodnokitajskem in Južnokitajskem morju ter na ekspedicijske operacije širom sveta, ki bodo predvsem v domeni vojne mornarice in vojnega letalstva. V tem članku se bomo dotaknili pomembnega segmenta samostojnih operacij, to so letala za nadzor zračnega prostora in vodenja zračnih operacij. Kitajska je letala za nadzor zračnega prostora in usmerjanje zračnih operacij kupila v tujini, jih izdelala s tujo pomočjo oziroma razvila v zadnjem obdobju tudi sama. Večina kitajskih letal je izdelana na osnovi letal Y-8 in Y-9, ki sta izdelani na osnovi sovjetskih transportnih letal Antonov An-12. Največji KJ-2000 pa je izdelan na osnovi letala Il-76, enako kot ruski A-50.

Francoski leclerc vnovič v boju

 »Kaj menite o novem francoskem super tanku leclerc?« so vprašali upokojenega francoskega polkovnika, poveljnika logistične brigade na začetku dvatisočih. »Morda ga bomo − na svojo srečo − samo plačali, v boju pa nam ga ne bo treba uporabiti,« je odgovoril! Poldrugo desetletje je ta odgovor celo veljal, kajti francoska vojska je v različnih vojnih in mirovnih operacijah v Afganistanu, Kongu, Libiji, Slonokoščeni obali, Srednjeafriški republiki in Maliju uporabljala samo oklepna vozila in letalstvo. V spopadu pa leclerc ni bil vse od zalivske vojne.

Kako so nacistična letala reševala Izrael

Verzija legendarnega nemškega lovca Bf-109 (Me-109) je pomagala judovski državi odvračati nevarnost. Toda za kakšno ceno? Ko je Izrael v maju 1948 razglasil samostojnost in se izvil iz britanskega kolonialnega primeža, je takoj vstopil v vojno s sosednjimi arabskimi državami. Eden prvih oborožitvenih sistemov, ki ga je nabavil Izrael, je bilo lovsko letalo, zasnovano v državi, ki je imela namero iztrebiti judovsko ljudstvo. Nemški Messerschmitt Bf-109 (kasneje Me-109) je bil najnaprednejši lovec v letu 1937 med špansko državljansko vojno. Nemški piloti so z Bf-109 leteli v podporo španskemu nacionalistu Francu in dosegli prevlado v zraku, ki je omogočala fašistom bombardiranje z namenom teroriziranja prebivalstva v mestih, ki so bila skoraj brez protiletalske obrambe.

 

Kazalo Revija OBRAMBA 9/2016

4  TAKOJŠEN ODGOVOR 2016: Intervju: major Aleš Kunstelj

7 SKRATKA

13 BRATSKI SPORI: Aktualni komentar

15 BITKA ZA BALKAN: Države bivše Jugoslavije se oborožujejo

18 SLOVENSKI RAZSTAVLJAVCI V PARIZU: Eurosatory 2016 -2.

24  KATERI RADARJI VIDIJO “NEVIDNE”?:  »Stealth« letala proti sodobnim radarjem

SPECIALIST

27  ALI JE SEDANJA RUSKA SREDOZEMSKA ESKADRA KOPIJA SOVJETSKE 5. ESKADRE

35 GROM: Ukrajinski taktični balistični raketni sistem

38 Ka-52K KATRAN

40 DRUGA NESREČA GRŠKEGA GASILSKEGA CL-215 V LETU DNI

43 KITAJSKA LETALA ZA NADZOR ZRAČNEGA PROSTORA

47 FRANCOSKI LECLERC V BOJU: Kako se je izkazala francoska obrambna tehnologija

51 BOMBNIŠKO RAZKAZOVANJE MOČI NA PACIFIKU

54 PRVIH PET BOJEVNIKOV KIOWA ŽE NA HRVAŠKEM: Novo v arzenalu hrvaške vojske: helikopter OH-58D kiowa

56 MESSERSCHMITT Z DAVIDOVO ZVEZDO: Kako so nacistična letala reševala Izrael

KALIBER:

61  PRIHODNOST JE ČRNA, REČE SE JI GLOCK: Pištola FBI

64 ENOSTRELNA PIŠTOLE DEER GUN: Redek primerek preproste pištole iz sredine 20. stoletja

 

 

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, september 2016”