Revija Obramba, november 2007

3,66 

Kategorija:

Opis

V reviji Obramba november 2007 si lahko preberete naslednje članke:

Uvodnik

Večina se nas spominja zatrjevanja načrtovalcev razvoja Slovenske vojske, odgovornih za njen razvoj, s tem pa tudi za opremljanje ter oboroževanje, da bomo imeli majhno, a prožno in sodobno opremljeno ter izurjeno vojsko. Počasi se trditve udejanjajo, zlasti s stališča opremljanja, kajti drug za drugim prihajajo v opremo in oborožitev najsodobnejši sistemi.

Priprava na odhod v Afganistan

Pripadniki 74. oklepno-mehaniziranega bataljona na urjenju v Nemčiji

V začetku septembra je mehanizirana četa 74. oklepno-mehaniziranega bataljona Slovenske vojske odpotovala v Nemčijo na skupno urjenje s pripadniki Oboroženih sil ZDA. Cilj usposabljanja je bilo spoznavanje najnovejših postopkov in izzivov, s katerimi se srečujejo vojaki v operacijah kriznega odzivanja. Del te enote bo predvidoma drugo leto odšel na misijo v Afganistan, zato je bilo to urjenje zanje pomembno kot priprava na tisto, kar jih tam čaka.

Oborožene sile Bosne in Hercegovine končno poenotene

Vojska za vse narode BIH

Letos jeseni, po opravljenem izboru kadrov, naj bi bile oborožene sile Bosne in Hercegovine (OS BiH) dokončno razporejene na novih lokacijah v državi. Po odločitvi tričlanskega Predsedstva BiH naj bi imele oborožene sile BiH 10.000 poklicnih vojakov, 1000 civilnih uslužbencev in 5000 pripadnikov rezervne sestave. Ti bodo razporejeni na 44 lokacijah v Federaciji BiH, 22 v Republiki Srbski, na 21 v prestolnici Federacije BiH in 14 v prestolnici Republike Srbske. Vrste OS pa zapušča 2000 dosedanjih pripadnikov BiH – prispevek našega sarajevskega sodelavca Antonia Prlende.

C-27J

Prava izbira za Slovenijo?

Slovensko obrambno ministrstvo je pred nedavnim izdalo povabilo za ponudbo enega taktičnega transportnega letala in z opcijo še dodatnega, odločitev naj bi bila znana do konca letošnjega leta. Kandidata sta dva: EADS Casin C295 in Alenia/Lockheed Martinov C-27J. V predstavitvenem prispevku vas seznanjamo s slednjim.

Skratka

Tehnične, vojaško politične, varnostne in druge zanimivosti

Videli smo lahki oklepni RKBO izvidnik Slovenske vojske

Prihaja Otokar COBRA

Vsaka nova vozna pridobitev Slovenske vojske je bil včasih manjši praznik, danes pa je praviloma medijsko »najavljena« z neobstoječimi škandali, nikoli dokazanimi provizijami, skratka zadeva se najprej pripelje do nesmisla – potem se šele sem in tja kdo vpraša, kakšen avto prihaja k nam, kako bo opremljen, čemu je namenjen itd.

Sodobni častnik SV

Potrebnih znanj dovolj

Kako do sodobnega častnika SV je sicer pomembno strokovno, vendar tudi politično vprašanje, na katerega bo morala zaradi njegovega neposrednega vpliva na učinkovitost zagotavljanja nacionalne varnosti Republike Slovenije in uveljavljanje ter obrambo njenih interesov v mednarodni skupnosti odgovoriti vlada ali celo parlament. Avtor dr.Igor Kotnik pravi, da bo pri iskanju odgovora na vprašanje, kakšen naj bo sodobni častnik SV, potrebno (po)iskati ustrezno ravnovesje med vojaškim in civilnim zornim kotom, med preteklimi izkušnjami in zahtevami prihodnosti ter med teorijo, prakso in raziskovalnimi rezultati.

Politološki dnevi 07: varnostna in obrambna vloga EU

Sedanjost in prihodnost

Slovenski politološki dnevi, letni posvet, ki ga organizira Slovensko politološko društvo in je letos v Portorožu potekal že osemnajstič, združujejo poglede, izkušnje in študije vrste strokovnjakov, ki se ukvarjajo z vprašanji politološke stroke, tako iz akademskega sveta kot sveta družbene prakse. Krovna tema letošnjega posveta je bila »Prihodnost Evropske unije: demokratična konstitucionalizacija Evropske unije in vloga držav«. Prispevek je skupno delo več avtorjev, sodelavcev in raziskovalcev obramboslovne katedre FD.

Raziskava: SV in nevladne organizacije ter lokalne skupnosti

Za izboljšanje podobe

Profesionalizacija Slovenske vojske in reorganizacija, ki jo je potrebno izpeljati, spreminjata pogoje njenega sodelovanja s civilnim okoljem. Dosedanji razvoj organiziranosti slovenske Teritorialne obrambe in Slovenske vojske, ko so bili v enote rezervne sestave vključeni občani kot rezervisti in pa naborniški sistem služenja vojaškega roka, so omogočali stalne in zelo močne povezave med civilnim okoljem in SV. Poklicna vojska, ki je dopolnjena s pogodbeno rezervno sestavo, takih možnosti sodelovanja nima, zato mora SV poiskati nove načine sodelovanja s civilnim okoljem. Prispevek raziskovalke dr. Andreje Črnak Meglič.

Priloga: Tam, kjer se je vse skupaj začelo…

Mati balističnih raket

Vse, kar je pomembnega nastalo iz nemškega vrhunca tehnologije, je bilo že predstavljeno ali pa vsaj omenjeno. Na svetu ni orožja, ki bi pomenilo tak pionirski začetek tehnologije za Američane, Ruse in posredno tudi za Kitajce. Manjših, nepomembnih ne omenjamo, saj so večinoma sledili sovjetskemu razvoju. Tisto, kar je pomembnejše, je dejstvo, da je prva balistična raketa V-2 odigrala bistveno manjšo vlogo v vojni , kot po njej v vlogi zaplenjene raketne tehnologije, o kateri so zavezniki vedeli le, da obstaja, niso pa imeli pojma o tem, kako v resnici deluje.

Južnokorejski tank K2

Črni panter

V obdobju, ko se je večina oboroženih sil držav sveta namesto za nabavo novih in vse dražjih tankov raje odločila posodobiti obstoječe, je Južna Koreja izdelala nov vrhunski tank K2 z velikimi ambicijami: enakovredno se meriti z večino tankov četrte (pete) generacije. Prispevek je napisal Stanko Arsič.

Eden (naj)pomembnejših korakov za varnost oklepnih vozil

Aktivna zaščita

Vsega so dejansko »krivi« sovjetski znanstveniki in nesposobnost bivše države ZSSR (Sovjetske zveze) da sredi sedemdesetih let odgovori na vse bolj grozečo grožnjo protioklepnih sredstev zahoda. Analiza Andreja Vilarja.

Usposobljenost na področju razstreliv in drugih eksplozivov

Vojaška raba

Vojska ima v uporabi izjemno veliko razstreliv in drugih eksplozivov. V različnem strelivu srečamo tako razstreliva (učinek na cilju), smodnike (potisna polnitev) in tudi različne pirotehnične snovi (markiranje leta izstrelka – traser, zažigalni osvetlitveni ali dimni učinek na kraju zadetka, elementi v sprožilcih, signalizacija…).Kot pravi avtor Franc Klemenčč srečamo eksplozive dejansko v vseh sredstvih, ki se izstreljujejo in pri vseh je manjša ali večja nevarnost nehotene eksplozije ali detonacije.

Taktika bojevanja v gorah – 15. del

Zagotovitev bojnega delovanja

Namen zagotovitve delovanja je zagotovitev potrebne bojne moči za uresničitev poslanstva in ohranjanja vzdržljivosti sil (Začasno navodilo pehotni -motorizirani bataljon, str. 349). Kot piše avtor Miha Kuhar upoštevamo pri zagotovitvi delovanja naslednja načela: usklajenost taktičnega delovanja in zagotovitve delovanja, predvidevanje, enostavnost, varčnost, neprekinjenost, kontrolo in prilagodljivost.

Diplomat ali vohun

Vojaški ataše polkovnik Vladimir Vauhnik – 1

Vojaška diplomacija in s tem delo vojaško-diplomatskih predstavnikov pomeni za slovensko državo še vedno nov in poseben izziv. Slovenija je z vojaškimi atašeji prisotna v mednarodni skupnosti šele od pomladi 1994, obenem pa črpa iz pomembnih izkušenj nekaterih Slovencev, ki so bili vojaški atašeji v diplomacijah držav, v katerih smo v preteklosti živeli Slovenci. Med vojaškimi atašeji izstopa polkovnik Vladimir Vauhnik, ki je bil vojaški ataše Kraljevine Jugoslavije v Berlinu v letih pred pričetkom druge svetovne vojne (1938-41). Prispevek v treh nadaljevanjih povzema po knjigiVojaška in obrambna diplomacija Milana Jazbeca, ki bo jeseni letos izšla pri Založbi FDV.

Češko državno prvenstvo IPSC – tretji del

Šibrenica

Sredi oktobra je bil v Taboru na Češkem zadnji del Turnirja v IPSC praktičnem streljanju. Tokrat je bila na vrsti šibrenica. Tekmovanja se je udeležilo 87 tekmovalcev iz 8 držav, med njimi tudi 5 tekmovalcev iz Slovenije. Na tem tekmovanju so barve Slovenije zastopali Andrej Feguš, Sebastijan Kobal, Franc Prusnik, Damjan Damian in Boštjan Pavlič, ki je tudi pripravil prispevek.

Pivka 2007

Zgodba o bitki, ki je ni bilo

Piše se 23. september 1944. V zraku je čutiti napetost pred bitko, ki se bo odigrala v naslednjih nekaj trenutkih. Pospešene priprave, pregled orožja, razdelitev streliva… Adrenalin kar izpuhteva iz »vojakov«, pri marsikomu je čutiti strah, zaskrbljenost za sam izid bitke. Kar naenkrat se od nekod prikrade množica ljudi v civilnih oblekah. Opaziti je začudenje na obrazih vojakov. Kaj je zdaj to…, preblisk… . Iz zasanjanosti, adrenalinskega naboja se predramimo in kaj kmalu spoznamo, da smo v letu 2007 in da je vse skupaj samo igra, igra, ki ji lahko rečemo rekonstrukcija dogodka ali kot v tujini to poimenujejo »reenhancement event«.

Preizkusili smo dva modela Peltorjevih aktivnih glušnikov

Več zvokov in manj hrupa

Naša čutila nam pomenijo vez s svetom, ki nas obdaja. Okvara ali celo izguba nekega čutila običajno drastično in trajno spremeni način posameznikovega dojemanja okolice in celo, če se nanjo nekako »privadi«, čutila ni mogoče nikdar povsem nadomestiti. To morda še posebej velja za vid in sluh. To pa sta tudi čutili, ki sta pri strelskih aktivnostih, celo, ko se te odvijajo z upoštevanjem vseh varnostnih pravil, najbolj ogroženi. Zapis našega strelskega strokovnjaka Roka Štuparja.

Nemška komisijska repetirka Gewehr M 1888

Komisijska puška

Kot je že v prejšnjih nadaljevanjih naš sodelavec Momo Vukčević obširno pisal, v sedemdesetih letih 19. stoletja vojaška vodstva v splošnem še niso bila naklonjena večstrelnim orožjem. Nemčija je tako v osemdeseta leta tistega stoletja stopila z enostrelko bratov Mauser: Infanterie-Gewehr Modell 1871 (ali drugače Mauser M 1871) kalibra 11,5x60R. Vendar pa je nek navidez obrobni dogodek precej pripomogel, da se je spremenil tok razmišljanja.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, november 2007”