Revija Obramba, maj 2007

3,66 

Opis

V reviji Obramba, maj 2007, si preberite:

Uvodnik: Vlada potrdila predlog zakona

Vlada RS je sredi aprila sprejela predlog zakona o službi v SV. Predstavljamo področja, ki jih bo zakon urejal, tudi v povezavi z profesionalizacijo v Slovenski vojski in problemom kadrovskih neskladij.

CAT 1 že 2008

Prispevek o poteku modernizacije in nadgradnje vojaškega letališča Cerklje ob Krki. Del denarja za prenovo je prispeval tudi NATO, cilj pa je letališče modernizirati tako, da bo uporabno v vsakem vremenu. V pogovoru sta sodelovala v.d. direktorja Direktorata za logistiko MORS Igor Nered ter Jože Lacko, odgovorni za projekt državnega lokacijskega načrta na MORS.

Dogodki meseca

Dogodki na slovenskem obrambno-varnostnem področju v mesecu aprilu 2007.

Skratka…

Tehnične, tehnološke in obrambne novosti ter novice iz sveta.

USS John F. Kennedy

Zaslužena upokojitev

Predstavitev letalonosilke ameriške vojne mornarice USS John F. Kennedy razreda kitty hawk, ki so jo 23. marca 2007 na priložnostni slovesno po osemintridesetih letih umaknili iz operativne uporabe. Članek predstavlja zgodovino ladje, njeno oborožitev ter akcije, v katerih je ladja sodelovala.

Korporativni vojaki

Prispevek o zgodovini najemništva v oboroženih silah, njihovih značilnostih in pravnih opredelitvah.

Za večjo varnost Evrope?

Ameriški raketni ščit

Prispevek o sistemih ameriškega protiraketnega ščita in njihovem delovanju. V delu pa je posvečen najnovejšim ameriško-ruskim sporom glede namestitve delov tega ščita v vzhodni Evropi ter raketnemu oboroževanju novih velesil (Iran, Indija, Pakistan, Severna Koreja).

Bojišča nizke intenzivnosti oziroma asimetrično bojevanje

Nove tehnologije – nove nevarnosti

Prispevek o značilnostih asimetričnega bojevanja s poudarkom na sistemih, ki lahko zagotovijo preživetje vojakov in tehnike v takšnih spopadih. Zlasti imamo tu v mislih nevarnost uporabe protioklepnih sredstev ter improviziranih minskih sredstev.

Izobraževalni center za zaščito in reševanje RS se širi

Pogumni načrt z veliko čejev

Članek o usposabljanju gasilcev za gašenje požarov v naravnem okolju. Tečajniki, med njimi tudi pripadniki SV, se na tečaju v podcentru ICZR v Sežani učijo postopkov gašenja požarov v naravi, obenem pa opravijo tudi del obvezne prakse.

Velika sredinska priloga: Heckler & Koch MP7 – orožje za boj iz bližine

Kaj sploh še ostane velikim?

Predstavitev brzostrelke H&K MP7 v kalibru 4,6 × 30 mm. Gre za orožje, ki je namenjeno tistemu vojaškemu osebju, ki bi jih običajna puška ali karabinka pri delu ovirala. Po drugi strani pa je orožje zaradi majhnih dimenzij primerno tudi za različne varnostnike pomembnih oseb. Njegovo strelivo 4,6 × 30 mm je manjše od za brzostrelke bolj običajnega kalibra 9mm para, ima pa mnogo večjo prebojno moč.

Iran leta 1980

Operacija Orlovi kremplji (»Eagle Claw«)

Zapis o ponesrečeni ameriški akciji reševanje talcev, zajetih ob izbruhu islamske revolucije na ameriškem veleposlaništvu v Teheranu.

Intervju: Jure Robič – ultra maratonski kolesar

Ponoviti zmago v ZDA

Pogovor s pripadnikom Športne enote SV in ekstremnim športnikom. Letos ga poleg nastopa na Dirki preko Amerike (RAAM) čakat tudi nastop na Dirki po Sloveniji.

Najnovejši izdelek v družini Mercedes-Benzovih vojaških vozil

Vozilo po izbiri – za vse emisije …

Predstavitev vojaškega tovornega vozila razreda S2000, ki združuje najboljše iz civilnega programa z zahtevami vojaške logistike.

Test: Hyundai Santa Fe 2.2 CDRi 4WD VGT GLS TOP-K

Mehko, športni ali mestni

Predstavitev Hyundajevega vozila iz razreda »urbanih terencev« (SUV).

Taktika bojevanja v gorah – 9. del

Premik

Prispevek našega sodelavca Mihe Kuharja o izvajanju premikov vojaških enot v gorskem svetu.

Preživetje v naravi 4. del

Zanetimo ogenj

Za preživetje v naravi je nujno ne le znati najti pitno vodo in užitno hrano, temveč tudi zanetiti ogenj. V članku je predstavljenih nekaj načinov, kako si lahko zakurimo ogenj za kuhanje hrane v naravi tudi brez vžigalic ali vžigalnika.

Druga tankovska brigada NOVJ

Že z motodesantnim bateljonom

Članek opisuje, kako je v Sovjetski zvezi nastala Druga tankovska brigada NOVJ, ki so jo sestavljali zajeti nemški vojaki jugoslovanskega porekla. Formalno je bila ustanovljena 8. marca 1945. Njena bojna pot jo je vodila iz sremske fronte vzdolž Save do Zagreba in nato preko Celja in Ljubljane v Trst. Za svoje bojne zasluge je julija 1954 prejela odlikovanje Reda zaslug za narod prve stopnje.

Nove knjige

Recenzije novih knjig iz obrambno-varnostnega področja, ki so dostopne tudi pri nas.

Bitka vseh bitk 19. stoletja

Bitka pri Kraljevem Gradcu 1866

Opis velike bitke, ki je zapečatila usodo Habsburške monarhije in njene ambicije po primatu v nemškem svetu. Hkrati pa dober pokazatelj, kako so na vodenje vojaških operacij gledali pruski in avstrijski častniki.

Nove pištole in revolverji

Predstavitev novosti na trgu ročnega strelnega orožja, ki ga je bilo moč videti na sejmu IWA 2007.

Prve vojaške puške z valjastim zaklepom

Prispevek Momirja Vukčevića o pojavu pušk z valjastim zaklepom Dreyse in Chassepot, ki so jih lahko polnili skozi zaklep. Opisuje tudi njihov vpliv na bojevanje ter nadaljnji razvoj pehotnega strelnega orožja.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, maj 2007”