Revija Obramba, marec 2007

3,66 

Opis

V reviji Obramba, marec 2007, si preberite:

Uvodnik

Merilo profesionalnosti

Na Kosovo je odšel doslej največji kontingent SV s 600 pripadniki SV. Pripravljenost vojakov je na najvišji ravni, navodila jasna: obzirno z ljudmi, naloga je vzpostavitev miru in zagotovitev pogoje za boljše življenje.

Najštevilčnejši kontingent SV v tujini

Bojna skupina – TF Sokol

Na Kosovo je odšel kontingent SV s 100 pripadniki 10.motb in 100 pripadniki za zagotavljanje podpore. Deloval bo sklano z Resolucijo VS IZN št. 1244 in izvajal celoten spekter stabilizacijskega delovanja. Sicer SV sodeluje v mirovnih misijah v tujini že od leta 1997.

Zasebni vojaki

Pravni vidiki delovanja zasebnih varnostnih in vojaških družb

Po koncu hladne vojne so meddržavne konflikte zamenjali znotrajdržavni, vse pogostejše državljanske vojne. V teh je spoštovanje mednarodnega in humanitarnega prava vprašljivo. Procesi, v katerih so oborožene sile del svojih dejavnosti zaupale zasebnemu sektorju. Država odda svojo suvereno pravico nadzora nad oboroženo silo zasebni ustanovi, ki delo opravlja za plačilo.

Dogodki

Dogodki, ki so se zgodili na obrambnem in varnostno-zaščitnem področju v mesecu februarju 2007.

Skratka

Tehnične, tehnološke, obrambne in varnostne novosti in zanimivosti iz sveta.

Vojaška doktrina LR Kitajske

Kitajski pogled v prihodnost oboroženega vojskovanja

Vojaška doktrina LR Kitajske, bodoče strateško varnostno okolje LR Kitajske, najnovejši podatki o sedanji oborožitvi in načrtovana reorganizacija oboroženih sil v skladu z najnovejšo Revolucijo vojaških zadevah.

IVECO (ASTRA)

Štirje taktični zadetki v črno

Ivecovi odgovori na sodobne vojaške transportne trende: taktično logistični koncept razreda tovornjakov 4×4, 6×6 in 8×8. taktična in logistična vozila IVECO/ASTRA.

Pomen izrazov

Eksplozivi (2.)

Strokovno izrazoslovje: terminologija o eksplozivih v Sloveniji je bila stoletja pod vplivom terminologij državnih skupnosti Avstro-Ogrske, Kraljevine Jugoslavije in SFRJ. Težava so še nestrokovni prevodi iz angleškega jezika v novejšem času.

Priloga letala

Pomlad prihaja

Projekt helikopterskega reševanja, cargo hub na mariborskem letališču, nova flota Adrie Airways, flota poslovnega prevoznika Linxaira, letalski kader.

Letalske novičke

Dokazano in preizkušeno – C-295

Taktično transportno letalo EADS Casa C-295

Zadnji od članov družine transportih vojaških letal EADS ponuja odgovor na marsikakšno vprašanje v današnjem času povečanih potreb po taktičnih transportnih zmogljivostih v današnjem obrambnem okolju.

Mini in mikro kategorija

Brezpilotni zrakoplovi

Že v osemdesetih letih so se pojavila v uporabi v vojaških enotah t.i. mini taktični zrakoplovi, dane sprejeti kot zračni robotizirani sistemi v večini vojska. Taktičnim in strateškim brezpilotnim zrakoplovom se bodo pridružili še najmanjši člani iz kategorije t.i. mikro brezpilotnih zrakoplovov (MAV).

Boeing

Pot na svetovni vrh

Boeing danes večina povezuje s sodobnimi potniškimi letali, danes so v njem združeni številni nekdanji letalski velikan, tudi McDonnel Douglas, Huhges ipd. Ustanovitelj William Boeing se je rodil l.1881, premoženje si je pridobil s trgovanjem z lesom. Navduševalo ga je letalstvo, njegova prva konstrukcija, skupaj z Gerogom Wasterveltom, je bil športni dvokrilni hidroplan B&W leta 1916. Njegovo prvo bojno letalo je bil PW-9 iz leta 1923. Znamenite Boeingove konstrukcije segajo v čas začetkov potniških reaktivcev, začenši z legendarnim štirimotornim prekoocenaskim B707 in se sklenejo z novokonceptualnim B787 dreamlinerjem in napovedovanim povečanim B747.

Sinhronizirana strojnica

Narejena v oseminštiridesetih urah

Prva svetovna vojna je predstavljala prelomnico v vojskovanju. Postregla je z dvema revolucionarnima orožjema, ki sta spremenila taktiko bojevanja in viteške boje spremenila v krvave obračune, kjer se sovražnika nista več borila s prsmi ob prsi. Prinesla je tank in letalo. In prav slednje je s pomočjo izuma Antona Fokkerja iz letečega postalo bojni stroj, potem ko je vanj vgradil sinhronizirano strojnico, ki med streljanjem ni več zadevala krakov propelerja

Maskiranje v uniformah

Da ostanemo prikriti

Kaj je maskiranje, kamuflaža? Po definiciji, ki jo najdemo v slovarju, gre za metodo, ki omogoča, da sicer viden organizem ali objekt ostane neopazen in nezanimiv za okolje, ki ga obkroža. Za primer bi tako lahko vzeli tigrove proge ali tudi bojno uniformo modernega vojaka. Maskiranje je potemtakem oblika prevare, izhaja pa iz francoske besede »camoufler« – prikrit.

Jurij Baron Vega in njegov čas

Zbornik ob 250-letnici rojstva

Taktika bojevanja v gorah

Defenzivno delovanje

Defenzivno delovanje je začasen način bojnega delovanja in se izvaja, ko ima sovražnik iniciativo. Osnovni namen defenzivnega delovanja je onemogočiti sovražniku napad in uničiti njegove ofenzivne zmogljivosti, odvrniti grožnjo in zagotoviti možnosti za ofenzivno delovanje. Obstajajo tri vrste defenzivnega delovanja: premična obramba, obramba območja in zadrževanje. Uporabljamo naslednje oblike obrambe: linijsko, po globini, odporne točke in obrambo na nasprotnem pobočju.

Nove knjige – DEADLY Cultures: biological weapons since 1945

The PSYCHOLOGY of resolving global conflicts: from war to peace

GORDON, Yefim: Russia’s military aircraft in the 21st century. – Hinckley: Midland, 2006

Prva tankovska brigada

63 let od začetkov

Izkrcanje zaveznikov v Italiji in nov politični položaj, nastal ob kapitulaciji Italije septembra leta 1943, sta ustvarila pogoje za ustanovitev večjih enot Narodno osvobodilne vojske Jugoslavije (NOVJ). NOVJ je bila sestavljena predvsem iz lahkih pehotnih in hitrih premičnih enot, vajenih gverilskega vojskovanja. Neuspešni poizkusi zadrževanja prodora nemških enot po kapitulaciji Italije v Istri, na Gorskem Kotarju in v Dalmaciji so pokazali vse slabosti takšnih formacij, ki v svoji sestavi niso imele artilerijskih, oklepnih in zračnih sil. Posledica tega je bil ukaz naj se na osvobojenem ozemlju Italije ustanovijo tankovske enote NOVJ.

Soške žrtve

Koliko je bilo padlih

Čeprav ni več živih prič dvanajstih bitk na Soči iz prve svetovne vojne, soška »vojna v skalovju« še vedno buri duhove. Ena od skrivnosti je število padlih v teh bitkah. O dolgoletni zmedi na tem področju pričajo številke, ki v slovenski javnosti krožijo o številu žrtev na soški fronti. Razlike so kar štirikratne: skrajni podatki govorijo o tem, da je življenje izgubilo 1.176.000 vojakov, drug podatek govori o 128.000 padlih, 246.000 pogrešanih ter o 980.000 celotnih človeških izgubah na soški fronti v prvih enajstih soških bitkah.

Efenke ponovno v slovenskih rokah

FN Herstal: Nekoč in danes

SV se je dodobra usmerila na strelno orožje tradicionalne belgijske znamke FN (Fabrique Nationale). Leta 2005 se je odločila za efenove ostrostrelne puške in (puško)mitraljeze, junija lani je padla še odločitev, da bo nova puška slovenskega vojaka futuristična FN F2000. To pa ni naše prvo soočenje z efenkami, pač pa pravzaprav le veliki finale stoletne zgodbe.

Ruger Old Army

Preskusili smo “šestokres” na črn smodnik

Orožje na sprednje polnjenje je kljub svoji arhaičnosti svoj čar ohranilo vse do današnjih dni. Medtem, ko ga je v redni oborožitvi (najverjetneje) povsod že davno zamenjalo orožje novejših konstrukcij, doživlja to starožitno orožje med strelci in ljubitelji pravi preporod. Stare dobre sprednjače tako v zadnjih letih vse pogosteje srečamo na streliščih, svoje mesto pa so našle celo med nekaterimi lovci, ki prisegajo na tovrstno orožje. Kdor si danes zaželi orožje iz dobe, ko še ni bilo enovitih nabojev s kovinskim tulcem, lahko izbira med originalnimi primerki in številnimi reprodukcijami, ki jih še vedno izdelujejo.

Perkusijske revolverske sprednjače

Večstrelno orožje pred iznajdbo enovitega naboja II

Kremenjače so svoj vrhunec dosegle na prehodu med 18. in 19. stoletjem. Sistem vžiga s kremenom je bil tako dovršen, da se ga ni dalo več izboljševati. Počasno in zapleteno polnjenje, občutljivost na vremenske pogoje in način nošenja, dolg časovni zamik med pritiskom na sprožilec in izstrelitvijo krogle pa so bile lastnosti, skupne vsem orožjem na kremen, od začetka do konca njihove večstoletne rabe. To so bila enostavno rečeno brezupno počasna, zapletena in dokaj nenatančna orožja. Za armade to niti ni bil velik problem, saj so puške uporabljali skoraj izključno s koncentracijo ognja vsega oddelka. Pištole so bile dejansko uporabne le v bližnjih bojih mož na moža.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, marec 2007”