Revija Obramba, julij 2007

3,66 

Kategorija:

Opis

V reviji Obramba, julij 2007, si preberite:

Uvodnik

 Intervju: dr. Ronald Šega

Slovenec v vesolju

Izkoristili smo priložnost in opravili intervju z dr. Ronaldom Šego, ameriškim astronavtom slovenskih korenin. Dr. Šega se je v Sloveniji mudil na uradnem obisku kot podsekretar za vojno letalstvo ZDA. Z njim smo govorili o ameriški politiki uporabe vesolja, prihodnosti astronavtike ter navsezadnje, kakšen je pogled na Zemljo od »tam zgoraj«. Postregel nam je z zelo zanimivimi odgovori na naša vprašanja, tudi glede odnosov med oboroženimi silami ZDA in Slovensko vojsko.

Patria Nemo in CMI CT_CV™ 105 mm

Prvič za medije

V juniju sta Patria in finska vojska za medije pripravili predstavitev dveh svojih oborožitvenih sistemov: minometnega sistema Nemo ter 105 mm topa. Bili smo poleg, ogledali pa smo si tudi druge proizvode in vozila Patria.

Dogodki meseca

Kratke novice o dogodkih na vojaškem in obrambno-varnostnem področju na Slovenskem.

Skratka

Novice o aktualnih dogodkih iz sveta na področju oboroženih sil, novih oborožitvenih sistemov in mednoarodne varnostne politike.

Jo lahko povečamo s hrano?

Bojna učinkovitost

Prispevek gostujoče avtorice, ki razmišlja o vplivu hrane na bojno učinkovitost vojakov.

Državna zaščitno reševalna vaja

Morje 2007

V Koprskem zalivu je letos potekala državna zaščitno-reševalna vaja Morje 2007. Njen namen je bil preveriti, kako usposobljene so službe za zaščito in reševanje v primeru nesreče na morju.

CIMIC – projekti civilno-vojaškega sodelovanja pod okriljem slovenskega mirovnega kontingenta na kosovu

Prebivalci Kosova s hvaležnostjo sprejemajo pomoč Slovenije

Na Kosovu deluje ob slovenskih vojakih tudi skupina civilnih strokovnjakov za civilnovojaško sodelovanje. Njihovo delo je pri domačinih zelo dobro sprejeto, saj so v kratkem času opravili zelo veliko delo na področju izboljševanja razmer v nemirni pokrajini.

Vojaški izobraževalni sistem

Realnost ali muha enodnevnica

Še naprej razmišljamo o oblikovanju vojaškega izobraževalnega sistema, predvsem na področju šolanja bodočih častnikov. Kakšne častnike, s kakšnimi znanji sploh potrebujemo in kje naj ta znanja dobijo.

Priloga M8 hrt

Ponovno je sredinska priloga posvečena »legendi« iz časov pred 60 leti: oklepnemu avtomobilu M8 hrt (greyhound). M8 je bil edini ameriški oklepni avto razreda 6 × 6, ki si je svojo slavo pridobil zlasti na zahodnem bojišču. Bil je prava »konjenica«, ki je bila v uporabi tudi po vojni.

Pet generacij

Francoske podmorniške balistične rakete

Prispevek o zgodovini in razvoju podmorniških balističnih raket v Franciji, njihovi vlogi v streteškem jedrskem odvračanju ter učinkovitosti. Republika Francija se namreč ne namerava odreči svojemu jedrskemu arzenalu v nestabilnemu svetu.

Načrtovanje operacij

Nov pristop

Prispevek Mojce Pešec o novih pristopih pri načrtovanju in izvajanju vojaških operacij. Gre za odgovor na novo, spremenjeno vojaško okolje.

Taktika bojevanja v gorah – 11.

Pohod

Tokrat je govora o pohodu v gorskem svetu, njegovem načrtovanju in izvajanju.

Test:Jeep Grand Cherokee 3.0 CRD overland

Ameriška legenda

Predstavitev še enaga izmed terenskih vozil, ki jih lahko vidite na naših cestah.

Vojaška zgodovina Slovencev

Italijanske vojne in prvi habsburško-beneški spopad

Stoletja dolgo so potekali spopadi med italijanskimi državami in habsburško monarhijo. Del teh vojn je potekal tudi na slovenskem ozemlju, zlasti v obliki avstrijsko-beneških vojn.

Renesansa Smith & Wessonovega revolverja Military & Police

Vojaško policijski osmokres S&W MP

Predstavitev revolverja proizvajalca S&W. V času, ko v rokah policistov večkrat vidimo polavtomatske pištole, se je podjetje Smith&Wesson odločilo ponuditi sodobno oblikovan revolver, ki lahko zadosti kriterijam za uporabo v policijskih in vojaških enot.

DP v IPSC streljanju s pištolo in revolverjem 2007

Nad sto tekmovalcev

Prispevek z državnega prvenstva v praktičnem streljanju, ki je 9. junija potekalo v Ljubljani.

Streljanje s črnim smodnikom

Zadevanje

Nadaljujemo s serijo člankov, kako varno izvajati streljanje s črnim smodnikom. Takšno streljanje je postalo v zadnjih letih zopet moderno, saj ga poleg pokanja spremlja tudi veliko dima in isker. Vendar zahteva takšno streljanje tudi zelo natančne priprave in spoštovanje varnostnih pravil.

Pohod naboja s kovinskim tulcem

Prve vojaške puške z valjastim zaklepom – 3.

Tretji članek o razvoju vojaških večstrelnih pušk izpod peresa Momirja Vukčeviča.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, julij 2007”