Revija Obramba, april 2007

3,66 

Kategorija:

Opis

V reviji Obramba, april 2007, si preberite:

Uvodnik: So komisije zato, da se z njimi kaj prikrije?

Tretjič v zgodovini samostojne države bo Državni zbor ustanovil preiskovalno komisijo za preiskovanje nakupov orožja. Opozicija želi preiskovati nakup oklepnikov Patria 8×8, koalicija pa želi razčistiti vse nakupe po letu 1994. Po drugi strani pa je Vlada ustanovila posebno vladno komisijo, ki preiskuje Slovensko obveščevalno in varnostno agencijo – SOVA.

Intervju: major Igor Iskrač

»Celjski bataljon«

Predstavitev 20. motoriziranega bataljona SV s sedežem v Celju. Pogovor s sedanjim poveljnikom je potekal o razvojni poti bataljona, njegovih aktivnostih doma in v tujini ter trenutnem stanju v njem.

Logistiki SV za podporo

Mravljice v Apačah

Predstavitev 670. poveljniško-logističnega bataljona v Apačah, njenega ustroja ter zadnjih aktivnosti.

Dogodki meseca

Dogodki na slovenskem obrambno-varnostnem področju v mesecu marcu 2007.

Skratka

Tehnične, tehnološke in obrambne novosti ter novice iz sveta.

Korporativni vojaki

Članek o trendu »privatizacije« vojaške sile in možnostih uporabe tovrstni vojakov v spopadih. Vključuje tudi pregled delovanja zasebnih vojaško-varnostnih firm po svetu.

Jedrska oborožitev Severne Koreje

Pred sporazumom?

Pregled zgodovine severno-korejskega jedrskega programa in vloge Mednarodne agencije za jedrsko energijo. Vključuje tudi pregled odnosa svetovnih velesil, zlasti ZDA in Kitajske do tega vprašanja. Vprašanje ostaja, kaj bo sledilo?

Otroci vojaki

Vojskujejo se v vojnah odraslih

Prispevek o zgodovini udeleževanja mladoletnikov v oboroženih spopadih. Dandanes je ta pojav značilen za države v razvoju, primere pa je zaslediti tudi v razvitih državah.

(Ne)varno hranjenje

Strelivo

Prispevek o nevarnostih in težavah, ki so povezane z hranjenjem eksplozivnih snovi na daljši rok. Proizvajalci skušajo izdelovati eksplozive, ki bodo varnejši za uporabo in hranjenje ter varnejšo embalažo. Po drugi strani pa je pomembno tudi dosledno izvajanje varnostnih standardov.

Priloga: Amfibijskodesantne ladje francoske mornarice

Strelivo

Pregled zmogljivosti in namembnosti francoskih amfibijsko desantnih ladji po razredih. Posebej obsežno je predstavljena ladja razreda mistral, ki jo v prerezu vidimo tudi na sredinski prilogi.

Najbolj nehvaležna vloga oklepa

Tanki v urbanih spopadih

Članek o taktiki uporabe oklepnih enot v urbanem okolju in uporabljenih orožjih, zlasti dvonamenskem strelivu. Avtor predstavlja tudi še sisteme modernizacije tankov za spopade v naseljih.

Hitri jurišni čoln

Švedski CB 90H

Članek predstavlja švedski hitri jurišni čoln CB 90H, tako z vidika tehničnih zmogljivosti, opremljenosti, kot tudi uporabnikov.

Taktika bojevanja v gorah

Načrtovanje, priprava in izvedba obrambe

Osmi del serije člankov z naslovom Taktika bojevanj v gorah prikazuje, kako se načrtuje in izvaja obramba v gorah. Prispevek je podkrepljen z skicami možnih taktičnih situacij ter izkušnjo iz časa sovjetske okupacije Afganistana.

Mercedes-Benz UNIMOG

Naprave za poletno vzdrževanje cest

Članek predstavlja večnamensko delovno vozilo MB UNIMOG s priključki, ki so značilni za uporabo v cestnih službah ter na gradbiščih.

Zbirke Vojaškega muzeja SV

Predstavitev zbirk vojaške opreme, vojaških zemljevidov ter zbirke pečatov in štampiljk, ki jih ima Vojaški muzej Slovenske vojske. Avtorji vsako zbirko predstavljajo z njenim zgodovinskim pregledom.

Znamenita artilerija

Pariški top

Članek predstavlja korenine in razvoj t.i. pariškega topa oziroma Kaiser Wilhelm Geschütz, s katerim je nemška vojska spomladi 1918 obstreljevala Pariz in terorizirala prebivalce francoske prestolnice. Top, ki je takrat predstavljal višek tehnologije izdelave topniških orožji, po vojni izginil. Je pa predstavljal tudi pomembne izkušnje za izdelavo železniških topov, ki so jih Nemci uporabljali med drugo svetovno vojno.

IWA 2007

Prispevek o novostih na področju pištol, revolverjev in pušk, ki so bile videne na sejmu IWA 2007 v Nürnbergu.

Neorožne novotarije

Članek o »dodatni opremi« strelcev.

Prihod repetirk

Članek o tehnološkem prehodu od enostrelnih pušk in pištol k večstrelnim repetirnim orožjem. Pripoveduje tudi o bojni uporabi prvih repetirk ter predstavlja znane proizvajalce in konstruktorje: Henry, Spencer in Winchester.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, april 2007”