Revija Obramba, junij 2007

3,66 

Opis

V reviji Obramba, junij 2007, si preberite:

Uvodnik

Doma in v tujini

Intervju: dr. Anthony Gleese

Evropa vse bolj drzna in neodvisna

Intervju s svetovalcem za varnostna vprašanja pri European Ideas Network, mreži strokovnjakov in mislecev, povezani s poslansko skupino Evropske ljudske stranke in Evropskih demokratov v Evropskem parlamentu.

Skratka

Tehnične, tehnološke in druge obrambne in varnostne zanimivosti

Največji vojaški sejem vzhodne Evrope

IDET 2007 v novi preobleki

Nekako nam uspeva, da vam z IDET-a, največje razstave sodobne vojaške tehnologije, poročamo vsako leto, pred letom 2006 na vsaki dve leti.

Jezni na ves svet

Fenomen množičnih morilcev

Fenomen množičnih morilcev, najbolj značilen za ZDA, vendar se pojavlja tudi že v Evropi in drugod po svetu.

Strategija in tehnika sodelovanja

Pomurski sejem pripravlja med 20. in 22. septembrom 2007 sejemsko prireditev , ki se je že tradicionalno umestila v Gornji Radgoni in pooseblja uspešno mednarodno obrambno sodelovanje ter sodelovanje med civilno in vojaško sfero. Predstavljajo se tudi komercialni razstavljavci, med drugim tudi AC-Sistemi iz Ljubljane.

Vizija razvoja izobraževanja častnikov Slovenske vojske

Organizacijske enote Ministrstva za obrambo s področja izobraževanja, usposabljanja in izpopolnjevanja so pripravile posvet z omenjenim naslovom. Razlogov za posvet je več, najbolj v ospredju pa spremembe v okolju ter predvsem Bolonjska strategija.

Šolanje vojaških profesionalcev

Med tradicionalnimi izhodišči in (post)modernimi izzivi

Ko je po razpadu sistema bipolarnega ravnotežja prišlo do ponovnega združenja Nemčije, razpada Varšavskega pakta in preoblikovanja Sovjetske zveze v Skupnost neodvisnih držav, ter do širjenja Nata proti vzhodu, je postalo jasno, da se je končalo petdesetletno obdobje dvopolnega strateškega ravnotežja.

Prihodnost se je začela

Bojni brezpilotni zrakoplovi

Razvoj visoko avtonomnih robotiziranih nebojnih in bojnih kopenskih, mornariških ter letalskih sistemov je imel od samega začetka en glavni cilj: kar v največjem obsegu v bojnih operacijah zamenjati človeka z avtonomnimi »robotiziranimi« sistemi.

Kako so sestrelili »nevidno« letalo F-117

Večini tujih obiskovalcev se je to zdela potegavščina, posebno, ker ameriška administracija dolgo časa ni potrdila uradne sestrelitve letala, ampak so objavili, da je šlo za okvaro in da se je letalo »izgubilo«.

Uporaba orožja za množično uničenje v terorizmu

Je Pandorina skrinjica dokončno odprta?

Preživetje v skrajnih razmerah

5. del: Divja prehrana

Taktika bojevanja v gorah – 10. del

Gorsko bojevanje na Falklandih

Argentinska vojska je 2. aprila 1982 izvedla napad na Falklandske otoke, kar je bilo za britansko posadko na otočju popolno presenečenje. Vendar je Velika Britanija formirala invazijske sile in jih poslala proti otočju…

(Jugo)slovanska A-bomba

Kmalu bi bili v atomskem klubu.

Pod taktirko Aleksandra Rankovića so vodilni jugoslovanski znanstveniki celo desetletje pripravljali jugoslovansko A-bombo. Malokdo ve, da je velik del raziskav potekal prav v Ljubljani pod Peterlinovim vodstvom. Raziskovalci so delali na inštitutih v Vinči pri Beogradu, inštitutu Ruđerja Boškovića v Zagrebu in v Fizikalnem inštitutu v Ljubljani.

Vladimir Vauhnik

Znameniti slovenski obveščevalec

Za slovensko vojaško zgodovino je ena najbolj skrivnostnih osebnosti zagotovo polkovnik Vladimir Vauhnik. Deloval je v Berlinu med novembrom 1938 in aprilom 1941 kot kraljevi jugoslovanski vojaški ataše.

Nove knjige

Ahmed Pašić – BOŠNJAKI NA SOŠKI FRONTI;

Uredn. Marjan Malešič – VARNOST V POSTMODERNI DRUŽBI

Ostro jeklo

IWA 2007

Novi noži in druga orodja z rezili

“Dirkalna” risanica za IPSC

H&K SL8

Prve vojaške puške z valjastim zaklepom – 2. del

Enostrelki Mauser M1871 in s M1874 s cilindričnim zaklepom

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, junij 2007”