V Izraelu odkrili spomenik Juriju Gagarinu

by Urednik

SPOMENIK PRVEMU KOZMONAVTU OB 85-LETNICI ZAČETKA ODKRIVANJA VESOLJA

Izrael, ki se pripravlja na osvojitev meseca, je postavil spomenik prvemu kozmonavtu Juriju Gagarinu. Bronasti doprsni kip, ki predstavlja Gagarina z vesoljskim skafandrom, so odkrili pred Planetarijem v pomorskem mestu Netanija.

Na svečanosti se je zbralo 200 ljudi, vključno z rusko delegacijo, ki je pripeljala skulpturo kot darilo ob 85-letnici rojstva kozmonavta in 58-letnici njegovega podviga ter priprave izraelske naprave bereshit za pristanek na luni.

“Gagarinov prvi polet v vesolje je dosežek za človeštvo, za vse prebivalce planeta Zemlja,” je izjavil ruski veleposlanik v Izraelu Anatolij Viktorov na priložnostni slovesnosti. Dodal je še, da Izraelu želi uspeh v odpravi na luno: “Po uspešno opravljeni misiji bo Izrael četrta država na svetu, ki je postavila svojo napravo na površino Zemljinega satelita.”

Pred Izraelom so luno dosegle samo ZDA, Sovjetska zveza in Kitajska. Pristanek naprave bereshit in začetek njenega delovanja na luni se simbolično pokriva z obletnico Gagarinovega prvega poleta v vesolje 12. aprila 1961.

“Za Izrael je to dvojni praznik,” je poudaril direktor Nacionalne vesoljske agencije Izraela Avi Blasberg, ki je Gagarina označil kot “simbol poguma in človeških dosežkov v osvajanju vesolja. Pozna in priznava ga ves svet, postal je junak v številnih državah,” je še dodal Blasberg.

Udeleženci slovesnosti so dobili tudi čestitko iz vesolja, poslala jo je posadka Mednarodne vesoljske postaje, v kateri sta tudi ruska vesoljca Oleg Ivanenko in Aleksej Ovčinin.

Spomenik Juriju Gagarinu v Netaniju je eden od štiridesetih podobnih, kakršne postavlja po svetu od leta 2011 Mednarodni dobrodelni sklad “Dialog kultira – enotvi svet”.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki