Revija Obramba, september 2007

3,66 

Kategorija: Oznaka:

Opis

V revija Obramba, september 2007 si preberite:

Uvodnik

Zakon in Sodobna vojska

V avgustu je Državni zbor sprejel Zakon o službi v SV, ki bo po besedah ministra končno uredil status zaposlenih na MORS in omogočil reševanje težav s pomanjkanjem kadra, ki so se pojavile kmalu po uvedbi poklicne vojske. V septembru pa bo v Gornji Radgoni ponovno organiziran sejem SODOBNA OBRAMBA, kjer se bo poleg SV in Uprave za zaščito in reševanje predstavljalo tudi mnogo proizvajalcev, ki s svojimi produkti opremljajo Slovensko vojsko. Po drugi strani pa smo priča ponovnemu dvigu vojaške moči Ruske federacije, saj je predsednik Putin napovedal obnovitev prakse patruljiranja strateških bombnikov ter ostro nastopil proti ameriškemu protibalističnemu ščitu v Evropi.

Od plač do štipendij in plačevanja prispevkov

Intervju

O pričakovanih učinkih novega Zakonao0 službi v SV ter aktualnih projektih na Ministrstvu za obrambo smo govorili z ministrom Karlom Erjavcem.

Najštevilčnejši slovenski kontingent na Kosovu

Zaključek misije

Obiskali smo pripadnike 10. motb na Kosovu, da bi spoznali njihovo delo in dogajanje v nemirni pokrajini.

V pričakovanju sejma v Gornji Radgoni

Tudi F2000 S

Pred vrati je sejem Sodobna obramba, ki bo potekal med 20 in 22. septembrom v Gornji Radgoni. Podpolkovnik Friderik Škamlec, poveljnik 72. brigade SV, nam je predstavil udeležbo Slovenske vojske na sejmu, njene cilje in tudi, kaj vse bomo lahko videli.

Na vidiku rusko bojno letalo 5. generacije

»PAK FA« – T50

Naš sodelavec Marko Malec predstavlja koncept novega ruskega bojnega letala 5. generacije, ki ga bo izdeloval Suhoj. Maja letos je njegovo izdelavo napovedal nekdanji obrambni minister Sergej Ivanov.

Skratka…

Novice z obrambno-varnostnega področju v svetu

Možni scenariji napadov na Iran

Cilj: Iran

Iran s svojim jedrskim programom in težno po regionalni dominaciji je trn v peti sedanji administraciji predsednika Busha, kot tudi Izraelu. Avtor Blaž Milovac obravnava tri možnosti napadov na Iran, s ciljem uničiti njegov jedrski program ter uveljaviti idejo o »demokratičnem« Bližnjem Vzhodu.

Štipendiranje v Slovenski vojski – danes in jutri

Kot naložba – ne strošek!

Objavljamo članek o ureditvi problema štipendiranja v okviru MORS v skladu s kadrovskimi potrebami.

Trdoživi orel pod šotorom

AC- Sistemi na sejmu SODOBNA OBRAMBA

Na sejmu Sodobna obrambo se bo predstavilo tudi podjetje AC-Sistemi iz Ljubljane. V članku predstavljajo oklepno izvidniško vozilo Eagle, tovorno vozilo DURO ter napihljive šotore TBM.

Priloga: RDEČI SAM

V tokratni prilogi, pripravil jo je Andrej Vilar, predstavljamo legendarni sovjetski raketni sistem zemlja-zrak SA-2, s katerim so med drugim sestrelili vohunsko letalo U-2.

Zaključevanje preoborožitve SV

Lahki pehotni oborožitvi se je pridružila še nova jurišna puška

Rok Štupar je preizkusil novo orožje slovenskega vojaka, jurišno puško F2000 S. Vojaki, ki so odšli na misije na Kosovo in v Afganistan, so že oboroženi z njo.

Boj tudi s prahom

Helikopterji na sodobnih bojiščih: tehnične prilagoditve

Prah in pesek sta eden največjih sovražnikov letalskih motorjev. Gregor Dolenc v članku obravnava prilagoditve sodobnih vojaških helikopterjev spremenjenih zahtevam in okoljem delovanja. Poudarek je dan povečani odpornosti na vdor prahu v motorje, kar je težava zlasti pri delovanju v puščavi.

Sporni protiraketni ščit

Ameriško – ruske igre na evropskem bojišču

V zadnjih tednih je dosti govora o ruskih sistemih protiletalske in protiraketne obrambe, kot tudi namestitvi delov ameriškega ščita v vzhodni Evropi. Kaj je sploh v ozadju teh dogajanj in kakšne so zmogljivosti piše Drago Dakič Prelc.

Taktika bojevanja v gorah – 13- del

Izvidovanje

Nov prispevek iz serije člankov Mihe Kuharja Taktika bojevanja v gorah obravnava pomen izvidovanja na gorskem bojišču ter načine njegovega izvajanja.

Test: Hyundai Tucson 2.0 CRDi VGT GLS Comfort

Dodan manjkajoči ščepec

Že nekaj časa v reviji objavljamo predstavitve terenskih in SUV vozil. Tokrat enega najbolje prodajanih, Hyundaivega tucsona. Udoben, zmogljiv in vseeno na prevelik, pa še bogato opremljen.

Puška 2007

DP češke zveze za praktično streljanje IPSC

Konec julija je na Češkem na strelišču Znojmo blizu češko-avstrijske meje potekalo mednarodno tekmovanje v IPSC streljanju, ki so se ga (zelo uspešno) udeležili tudi trije slovenski strelci.

Preizkusili smo Ruger Mini-14 Range Rifle

Delovna puška

V rokah našega sodelavca in strelca Roka Štuparja se je znašla Rugerjeva puška Mini-14, civilna verzija vojaške puške M-14, ki so jo Američani uporabljali v Vietnamu. Je več kot le tekmovalna puška, v njeni domovini sodi med »orodje« vsakega rančerja.

Prve vojaške puške z valjastim zaklepom (5)

Predelava nemških in francoskih enostrelk v repetirke

V 70. letih 19. stoletja so repetirke dokončno izpodrinile enostrelke. Vse večje armade so analizirale aktualne spopade, zlasti rusko-turške vojne, in skupaj z oborožitvijo zamenjale tudi taktiko pehote. Izjema so bili Angleži, ki v kolonialnih vojnah niso rabili najbolj sodobne oborožitve; streznitev je prišla z burskimi vojnami.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, september 2007”