Kitajska razrešila obrambnega ministra Li Shangfuja brez zamenjave

by Urednik

ZAMENJAN TUDI NEKDANJI ZUNANJI MINISTER

Kitajski obrambni minister Li Shangfu in nekdanji zunanji minister Qin Gang sta bila razrešena z uradnih položajev, potem ko sta »izginila« iz javnosti. Vodja vladajoče kitajske komunistične partije Xi Jinping je v torek uradno razrešil svojega obrambnega ministra, ki naj bi ga preiskoval partijski disciplinski organ, in iz državnega sveta razrešil nekdanjega zunanjega ministra Qin Ganga, potem ko je bil razrešen kot zunanji minister meseca julija, poročajo kitajski državni mediji.

Xi je podpisal predsedniški odlok o razrešitvi Li Shangfuja s položaja kitajskega državnega svetnika in ministra za nacionalno obrambo, le sedem mesecev po tem, ko mu je dodelil službo. Z istim odlokom je Qin Gang odstavljen tudi s položaja državnega svetnika, je navedeno v kratki objavi kitajske državne tiskovne agencije Xinhua. Odlok s 24. oktobra ne navaja razlogov za selitev in morebitna zamenjava za Lija, ki je v javnosti pogrešan od 29. avgusta, še ni bila oznanjena.

Agencija Reuters je prejšnji mesec poročala, da kitajske oblasti preiskujejo Lija v zvezi z nabavo vojaške opreme, poleg njega pa še regionalnega varnostnega uradnika in tri osebe v neposrednem stiku s kitajsko vojsko, je agencija poročala 14. septembra.

“Kitajska očitno zdaj nima ministra za obrambo,” je profesorica politike na univerzi Oxford Patricia M. Thornton objavila na svojem računu X. “Kdo bo gostil forum Xiangshan naslednji teden?” je zapisala v sklicevanju na azijsko-pacifiški mirovni in varnostni forum o sodelovanju v Pekingu, ki poteka od 29. do 31. oktobra v kitajski prestolnici.

Li Shangfu je bil tudi odstavljen s položaja člana Centralne vojaške komisije, je poročala Xinhua, ki se sklicuje na ločen odlok. Li je drugi visoki kitajski uradnik, ki je izginil po nedavnem junijskem izginotju nekdanjega zunanjega ministra Qin Ganga, ki naj bi bil v vročih vodah zaradi domnevnega razmerja z novinarko televizije Phoenix iz ZDA Fu Xiaotian.

Do izginotja Lija in Qina iz javnosti je prišlo, ko je Xi s položaja odstranil tudi poveljnike jedrskega arzenala države, zaradi česar je nekdanji podpolkovnik mornarice Ljudske osvobodilne vojske, ki živi v ZDA, Yao Cheng komentiral, da morda niso bili pripravljeni voditi vojne proti Tajvanu.

V svojem poročilu o Lijevi odstavitvi se je kitajski časopis Global Times osredotočil na Lijevo nekdanjo vlogo direktorja glavnih kitajskih satelitskih izstrelišč v Xichangu in njegovo “glavno vlogo” v misijah raziskovanja Lune. Časnik je tudi opozoril, da je Li od ustanovitve konec leta 2015 služil kot namestnik poveljnika Strateških podpornih sil kitajske ljudske osvobodilne vojske, preden je leta 2017 postal vodja oddelka za razvoj opreme Centralne vojaške komisije. Obrambni strokovnjaki so izpostavili logistiko, nabavo in opremo kot ključne elemente vsakega načrta za napad na Tajvan.

Časnik je omenil tudi sankcije proti Lija in njegovemu oddelku s strani Trumpove administracije leta 2018 zaradi nakupa ruskega orožja, vključno z bojnimi letali Su-35 in raketnimi sistemi zemlja-zrak S-400.

“Kasneje, ko je Li postal kitajski obrambni minister, je sankcija postala težava za kitajsko-ameriško vojaško izmenjavo,” navaja časopis.

Preden je Qui postal zunanji minister, je bil veleposlanik Kitajske v ZDA in znan kot “volčji bojevnik” – v skupini borbenih kitajskih diplomatov, ki hitro obsojajo zaznano kritiko Kitajske. Tesen zaveznik strankarskega voditelja Xi Jinpinga je odstopil januarja, potem ko ga je Xi povišal – zaradi česar so njegovo trenutno izginotje in vprašanja v zvezi s tem izjemno politično občutljiva tema.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki