Akcija!

Razmišljanje o Sloveniji – Slovenci! Narod si bo pisal sodbo sam…

20,00 

Knjiga obsega 156 strani; branje, ki je bolj filozofsko kot zgodovinsko, bolj domoljubno kot zgodovinsko faktografsko, ki nas ne pusti ravnodušnega. Poudarja korake slovenstva, ki so nas vodili do koder smo prišli zdaj in opozarja na minule zablode. Branje za vsakogar, ki si želi drugačnega pogleda na slovenstvo in domoljubje, kakršno nam je vsiljevano.

Šifra: Nanut-Razmisljanje Kategorija:

Opis

Karlo Nanut:

Slovenci! Narod si bo pisal sodbo sam; ne frak mu je ne bo in ne talar!

Razmišljanje o Sloveniji

Profesor Karlo Nanut je v svojih številnih prispevkih slovensko bralstvo seznanjal z bogato vojaško zgodovino Slovencev. Še posebej je veliko razmišljal in pisal o geopolitiki, geostrategiji in geozgodovini, kar je izrednega pomena v izobraževalnem procesu mladih častnikov in podčastnikov Slovenske vojske, kajti poznavanje le teh pojmov omogoča vstop v razkrivanje bistva o tistem, kar se v določenem geografskem in časovnem prostoru občasno in vztrajno dogaja ter ponavlja, tudi v več stoletja dolgem zgodovinskem obdobju.

Karlo Nanut je svojo knjigo naslovil z Cankarjevimi zgodovinskimi besedami:

Slovenci! Narod si bo pisal sodbo sam; ne frak mu je ne bo in ne talar!

Podnaslovil jo je z besedami Razmišljanje o Sloveniji.

 

Zakaj dva naslova?
– 1 –
Slovenci ! »Narod si bo pisal sodbo sam;
ne frak mu je ne bo in ne talar!«
(Ivan Cankar – drama Hlapci)
– 2 –
Premišljevanje o Sloveniji
(Ob pomoči gradiva Edvarda Kocbeka)

Prvi naslov opozarja na stalno pomanjkljivo suverenost Slovencev, katera je celo v ustavi omejena z načelnostjo, da je zagotovljena oblast ljudstva. Cankarjeva misel v naslovu zahteva suvereno pravico našega naroda do samostojnega odločanja, zato izloča vse, kar bi oviralo njegovo suverenost.

V drugem naslovu nas Kocbek v svojem eseju premišljevanje o Španiji opozarja na fašistično zlo, ki se je preplavilo Španijo po letu 1936. Njegovo besedilo je na spletnih straneh in slednje nam pomaga v časih, ko nas ogrožata samovolja kapitala in fašistična kuga.

 

Dodatne informacije

Teža 0.5 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Razmišljanje o Sloveniji – Slovenci! Narod si bo pisal sodbo sam…”