V ZDA strmoglavilo eksperimentalno vesoljsko plovilo

by Urednik

SPACESHIPTWO STRMOGLAVIL ZARADI TEHNIČNE NAPAKE

V petek 31. oktobra je v ameriški puščavi Mojave v Kaliforniji med testnim poletom strmoglavilo turistično vesoljsko plovilo podjetja Virgin Galactic spaceshiptwo (Scaled Composites Model 339). Plovilo je eksplodiralo le malo po tem ko je prižgalo lasten pogon in se ločilo od nosilnega letala white knight two (VMS Eve).

V nesreči, ki se je zgodila okoli ob približno 09:18 uri po lokalnem času, je kopilot umrl, pilot pa utrpel hude poškodbe, a se je rešil s skokom s padalom. Prve preiskave nesreče so pokazale, da se je sistem za ločevanje vesoljskega plovila od nosilnega letala sprožil prezgodaj.  Preiskava nesreče je še v teku, vendar vse kaže, da je šlo za tehnično napako, kar je sporočil tudi proizvajalec Virgin Galactic.

Testni polet vesoljskega plovila spaceshiptwo letenja je bil prvi motorni polet plovila v zadnjih devetih mesecih. Namen poleta je bil preizkusiti posodobljen raketni motor. To je bil že 55 testni polet tega plovila.

Podjetje Virgin Galactic želi v prihodnosti prodajati turistične polete vse do roba vesolja, cena takšne avanture pa naj bi znašala kar 250.000 dolarjev.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Polet pred strmoglavljenjem vesoljskega plovila spaceshiptwo

Povezani članki