V Turčiji splavili prvo korveto razreda ada MILGEM za Ukrajino

by Urednik

USODA NADALJNE IZGRADNJE LADJE ŠE NEZNANKA

V dokih turške ladjedelnice Istanbul Naval Shipyard so 2. oktobra 2022 splavili novo korveto “Ivan Mazepa” (F-211) razreda ada MILGEM za ukrajinsko mornarico, ki jo gradijo od januarja 2021.

Po prvotnih načrtih naj bi korveto “Ivan Mazepa” z zgrajenim trupom in nekaterimi sistemi prepeljali v nadaljnjo gradnjo v Ukrajino, preizkusi novega plovila pa naj bi se začeli leta 2023. Vendar so nekatera glavna pristanišča, ki so jih zasegli Rusi, in pristanišče Odesa pod stalnimi napadi, zato se bodo načrti verjetno spremenili.

Turčija in Ukrajina sta 16. oktobra 2020 podpisali sporazum o vojaškem sodelovanju, ki opisuje namere za začetek in izvajanje skupnih projektov za gradnjo vojaških ladij, brezpilotnih zračnih plovil in vseh vrst turbinskih motorjev.

Turčija gradi dve korveti za ukrajinsko mornarico skladno s pogoji tega sporazuma. Turška ladjedelnica je 7. septembra 2021 v Istanbulu položila kobilico prve ukrajinske korvete razreda ada, gradnja ladje pa se še vedno nadaljuje.

Sprva je bilo načrtovano, da bodo ladjo z delno opremo odvlekli v Ukrajino za dokončanje do konca leta 2022. V letu 2023 naj bi korveto opremili s potrebno opremo in oborožitvijo ter začeli državna testiranja. A zaradi invazije Rusije na Ukrajino usoda uresničitve teh načrtov ni znana.

Glavni namen korvete tipa ada znotraj ukrajinske flote bo zagotavljanje protiletalske obrambe za taktične skupine več raketnih križark, ki so zgrajene v sodelovanju z Združenim kraljestvom.

Korveta bo opremljena z osmimi lanserji za protiladijske manevrirne rakete, združljive z ukrajinskimi raketami neptun proizvodnje, ameriškimi harpoon, turškimi atmaca ali norveškimi NSM. Zmogljivosti zračne obrambe bo predstavljal sistem MICA podjetja MBDA, sistem za bojno informacijsko upravljanje pa turški GENESIS.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki