Slovenija dobila dodatnih 37 oklepnih vozil JLTV 4×4

by Urednik

DODATNA LAHKA TAKTIČNA VOZILA JLTV ZA SLOVENSKO VOJSKO

V slovensko pristanišče Koper je konec decembra 2023 priplula ladja, ki je prepeljala 37 združenih lahkih taktičnih vozil (JLTV) Oshkosh 4×4, s čimer se je število tovrstnih vozil v službi Slovenske vojske od začetka leta povečalo na 75.

Medvladni sporazum vlada – vladi (G-to-G), ki ureja nakup teh novodobavljenih vozil, je bil sklenjen med Slovenijo in ZDA septembra 2021. Sledil je kot nadaljevanje prvega sporazuma, po katerem je bilo oboroženih 38 JLTV z orožnimi postajami Kongsberg Defence & Aerospace M153 protector CROWS (Common Remotely Operated Weapon Station), ki so bile naročene novembra 2018 in nato dostavljene leta 2021.

Po posebnem (tretjem) sporazumu G-to-G je Ljubljana prejela dodatnih 7 vozil kot posebno donacijo ZDA. Temu je oktobra 2022 sledil nov (četrti) sporazum G-to-G za nakup dodatnih 47 JLTV-jev, oboroženih s CROWS. Oktobra 2023 je bil podpisan peti sporazum G-to-G za nadaljnjih 32 JLTV, ki so donacija ZDA Sloveniji kot nadomestilo za vojaško pomoč Ljubljane Ukrajini.

Slovenija ima trenutno v uporabi 75 JLTV, dodatnih 86 pa jih je naročenih in bodo dobavljeni letos in naslednje leto. Ko bodo dostavljena vsa naročena vozila, se bo število JLTV v službi SV povečalo na 161. Vsa – razen dveh – bodo opremljena z orožnimi postajami CROWS z mitraljezi kalibra 12,7 mm in drugimi sistemi, vključno s protitankovskimi vodenimi raketami dolgega dosega »izstreli – pozabi« EuroSpike spike LR2dosega 5,5 km (skupni proizvod Diehl Defence, Rheinmetall Electronics in Rafael Advanced Defense Systems).

JLTV, ki je v službi SV imenovan Perun, predstavlja del glavne opreme za hkratno vzpostavitev osrednje bataljonske skupine SV in izvidniškega bataljona, h kateremu se je zavezala Slovenija. Ministrstvo za obrambo RS z opremljanjem SV z JLTV nadaljuje posodabljanje pehotnih zmogljivosti Slovenske vojske po sistemu zunanje vojaške prodaje (FMS) vlade ZDA, ki omogoča hitrejši in predvsem preglednejši nakup vojaške opreme brez posredniških in korupcijskih tveganj.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: MORS

Povezani članki