Letalska policijska enota dobila še tretji večnamenski helikopter

by Urednik

POLICIJA ZAČELA UPORABLJATI NOVI HELIKOPTER AW 169

Letalska policijska enota je bogatejša za še tretji večnamenski transportni helikopter tipa Agusta Westland AW 169, ki je bil dobavljen v začetku decembra lani, odslej pa bo tudi v uporabi.

Slovesen prevzem novega policijskega helikopterja je potekal 6. februarja 2024, na sedežu Letalske policijske enote, zbrane pa so nagovorili minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, generalni direktor policije mag. Senad Jušić in vodja Letalske policijske enote Dejan Kink.

Slovenska policija se od 2016 intenzivno modernizira in opremlja z najsodobnejšo policijsko tehniko, opremo in vozili. V zadnjih štirih letih so bili nabavljeni trije novi vrhunski policijski helikopterji Augusta Westland AW 169, ki dnevno opravljajo tako policijske naloge kot naloge podpore sistemu zaščite in reševanja. Danes ima slovenska policija najmodernejšo floto helikopterjev v regiji.

Minister je čestital in se zahvalil vsem policistkam in policistom Letalske policijske enote in delovni skupini za uspešen projekt nabave novega policijskega helikopterja. Posadki novega helikopterja je zaželel mirno in varno letenje ter uspešno opravljanje zahtevnih nalog Letalske policijske enote.

“Policijski helikopterji so za varnost prebivalcev Slovenije naredili veliko. Rešili so mnogo življenj. A vendarle noben helikopter ne leti sam. Da bi ta velik stroj uresničil svoje poslanstvo, se morata združiti tehnološka dovršenost in človeška požrtvovalnost. Pomembno je, da z njim upravljajo visoko usposobljeni policisti in policistke, ki imajo veliko znanja in spretnosti, predvsem pa veliko srce, ki bije za ta plemenit, a tudi zahteven poklic. In to so ljudje, ki sestavljajo našo letalsko policijsko enoto. Ponosni smo na ekipo, ki je danes tukaj med nami in ki jo štejemo med najelitnejše enote slovenske policije. Nadaljujejo in razvijajo skoraj 60-letno tradicijo slovenskega policijskega letalstva. Takšna ekipa si zasluži le najboljše. Vesel sem, da jim to lahko tudi omogočimo,” je še dodal Jušić.

Vodja letalske policijske enote Dejan Kink pa je dejal, da so se prvi koraki k modernizaciji Letalske policijske enote začeli v letu 2016, in sicer z ustanovitvijo delovne skupine, ki je pripravila strategijo razvoja enote: “Ta strateški dokument je bil v letu 2022 zaradi spremenjenih razmer na trgu helikopterjev dopolnjen, rezultat dopolnitve pa se danes bohoti pred nami. Dobava tretjega večnamenskega transportnega helikopterja AW 169 je izpolnila enega od glavnih ciljev strategije razvoja enote, tj. modernizacijo in poenotenje helikopterske flote Policije.”

“S poimenovanjem novega helikopterja nismo imeli veliko težav. Kljub modernizaciji enote nismo pozabili na našo zgodovino. Zato se nismo odločili za poimenovanje po angleški abecedi, ki nam narekuje ime Lima, temveč je helikopter dobil žensko ime, ki je bilo v času ustanovitve Letalske policijske enote v letu 1967 najpopularnejše – to je Lojzka. Kljub staremu imenu pa danes ponosno stojimo pred vami kot ena izmed najbolje opremljenih letalskih policijskih enot v EU,” je še dodal Kink.

Novi večnamenski helikopter je zamenjal starejša transportna helikopterja tipa AB 212 in AB 412, ki sta bila zaradi težko dobavljivih rezervnih delov in izrabe že izločena iz uporabe.

Nove helikopterje policija uporablja za policijske, humanitarne, reševalne in druge naloge ter za gašenje, transport ljudi, opreme in tovora (tudi živali). V praksi so njegove glavne prednosti velika potovalna hitrost, zelo velika zaloga moči, saj helikopter s polno vzletno maso lahko lebdi do višine 3.500 metrov, z enim rezervoarjem goriva pa lahko opravi okoli 800 kilometrov ali dobre štiri ure letenja. Opremljen je z vitlom, tovorno kljuko, reflektorjem in zvočnikom. Vse to v primerjavi s starejšimi helikopterji predstavlja ogromen preskok. Tak helikopter je zgrajen po najsodobnejših letalskih standardih. Za operativne naloge je helikopter uporaben tako podnevi kot ponoči in lahko leti tudi v najtežjih vremenskih razmerah.

Letalska policijska enota je nepogrešljiva enota pri zagotavljanju učinkovite helikopterske podpore policijskim enotam, službam sistema zaščite, reševanja in pomoči ob naravnih in drugih nesrečah ter drugim upravičenim subjektom v okviru načrtovanih, interventnih in humanitarnih nalog. S helikopterji letalske policijske enote je bilo lani v 1.459 letih opravljenih 1.792 ur letenja (v letu 2022 je bilo v 1.497 letih opravljenih 1.788 ur letenja).

Z moderno in močnejšo floto, ki jo Letalska policijska enota sama vzdržuje in zagotavlja operativnost helikopterjev (s tremi enakimi helikopterji policija zagotavlja najvišjo stopnjo razpoložljivosti zračnih transportnih zmogljivosti), bo lahko Letalska policijska enota zagotavljala še kakovostnejšo podporo policijskim enotam na terenu in drugim sistemom v državi.

Vir in foto: MNZ

Povezani članki