Turčija ni spustila ruskih vojaških ladij skozi Bospor

by Urednik

RUSKI VOJAŠKI LADJI SE PO VEČMESEČNEM ČAKANJU VRAČATA NA DALJNI VZHOD

Turčija že vse od začetka ruske ofenzive na Ukrajino ne dovoli prehoda Bosporja vojaškim ladjam, zato se po večmesečnem neuspešnem čakanju na prehod ožine ruska križarka Varyag (#011) razreda slava in rušilec Admiral Trubuts (#564) razreda udaloy vračata na daljni vzhod v pomorsko bazo v Vladivostoku.

Ruski vojaški ladji sta vse od februarja čakali na dovoljenje Turčije za prečkanje Bosporja in vstop v Črno morje, a ga Ankara ni izdala. Po poročanju nekaterih virov je mornarjem na krovu povsem padla morala, prav tako pa obe ladji potrebujeta popravila, ki jih na morju ne morejo izvjati.

Po besedah ​​Andrija Klimenke, vodje nadzorne skupine Inštituta za strateške raziskave Črnega morja, sta se ruska raketna križarka “Varjag” in veliki rušilec “Admiral Tributs” 6. novembra pomaknili skozi Singapursko ožino proti svoji matični pomorski bazi v Vladivostoku.

Kot je opazno iz fotografij obeh ladij, posnetih v Sredozemskem morju, sta že imeli narisani ruske “bojne oznake” oz. črke “Z” in “V”, ki jih ruska vojska uporablja za označevanje svojih oborožitvenih sistemih v napadu na Ukrajino.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki