Rogozin: “Sistemska kriza ruske vesoljske industrije”

by Urednik

V ATMOSFERI ZGORELA RUSKA RAKETA NOSILKA PROTON-M Z MEHIŠKIM SATELITOM MEXSAT-1

Cela vrsta nesreč je navedla strokovnjake k ugotovitvi, da se je ruska vesoljska industrija znašla v “sistemski krizi”. Po njihovem mnenju je problem moč rešiti s pomočjo zasebnih investitorjev, mednarodnih tehnoloških povezav in reforme celotnega sektorja.

V soboto 16. maja 2015 je namreč raketa nosilka proton-M z mehiškim satelitom MexSat-1 popolnoma zgorela v atmosferi. Podobna katastrofa se je v začetku meseca zgodila tudi s tovorno raketo progres-26M, na kateri je bil dragoceni tovor za Mednarodno vesoljsko postajo. Za zdaj sumijo, da naj bi prišlo do okvare na motorjih, so zapisali na spletni strani Ruska Rec.

Kot je na svoji strani na twiterju komentiral podpredsednik ruske vlade Dimitrij Rogozin, je problem moč preseči z administrativnimi reformami. “Katastrofe so posledica sistemske krize v tem sektorju,” je zapisal Rogozin. Pričakuje, da bo s spremembo strukture Zvezne vesoljske agencije (Roskosmos) izpopolnjen sistem vodenja.

Strokovnjaki pa po drugi strani menijo, da reševaje zgolj z administrativnimi reformami samo po sebi ne zadošča. “…Vse je v slabem stanju, karkoli se pogleda – od procesa proizvodnje in izdelave podrobnosti do nadzora iz izvedbe, ” pojasnjuje Ivan Mojsejev, vodja Instituta za vesoljsko politiko in dodaja: “Da bi presegli krizo, so potrebni tako ljudje kot zmogljivosti. Sistemska kriza vleče svoje korenine še iz sovjetskega obdobja, prav nič pa ni bilo storjenega za njihovo odpravljanje in/ali rešitev.”

Strokovnjaki računajo  na BRICS

Zdaj vlada Ruske federacije obravnava načrt dokumenta, ki definira razvoj vesoljske industrije za obdobje 2016-2025. Sodeč po tem dokumentu naj bi Rusija v tem obdobju zmanjšala izdatke za proučevanje vesolja. Gre za načrt Zveznega vesoljskega programa Rusije, ki načrtuje 10 odstotno zmanjšanje stroškov – iz 2117,3 milijard rubljev na 2004,5 milijarde rubljev (40 milijard evrov). Varčevali naj  bi predvsem pri fundamentalnih raziskavah.

Po mnenju strokovnjakov bi morali v ruski vesoljski industriji veliko večjo pozornost nameniti razvoju zasebnih vesoljskih programov in mednarodnemu sodelovanju, saj bi Rusiji ustrezala tehnološka povezava z zainteresiranimi državami. Predsednik Moskovskega vesoljskega kluba Sergej Žukov – kozmonavt, ki preizkuša vesoljske naprave – poudarja, da bi morali skleniti takšno tehnološko zavezništvo z državami BRICS.

BRICS je kratica za združenje petih glavnih nastajajočih nacionalnih gospodarstev: Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska (China) in Južna Afrika (South Africa).

Pred časom je Roskosmos izražal pripravljenost za sodelovanje z državami BRICS pri projektu, ki naj bi po letu 2014 zamenjal Mednarodno vesoljsko postajo. Roskosmos v omenjenem dokumentu prvič govori o nujni podpori zasebnih vesoljskih projektov, reforma vesoljske industrije pa naj bi prispevala  k temu, da tudi vesoljski sektor postane zanimiv za zasebne investitorje.

Pripravil: B. Knific, vir: Ruska Rec, foto: You Tube

Povezani članki