Izjava nemškega obrambnega ministra o »klepetu« o manevrirnih raketah taurus

by Urednik

UHAJANJE PODATKOV IZ VRST NEMŠKE VOJSKE

Nemški obrambni minister Boris Pistorius je podal izjavo glede uhajanja podatkov o sestanku o manevrirnih raketah nemške Luftwaffe taurus ki naj bi jih poslali v Ukrajino.

Nemški obrambni minister Boris Pistorius je obtožil Rusijo, da je izvedla “hibridni napad” na Nemčijo glede prisluškovanja pogovoru med poveljnikom nemških vojaških sil generalpodpolkovnikom Ingom Gerhartzom in nekaterimi drugimi visokimi častniki. Obrambni minister Pistorius je tako v Berlinu izjavil:

»Ta incident je očitno več kot le prisluškovanje in predvajanje razprave v naših letalskih silah. To je del informacijske vojne, ki jo vodi ruski predsednik Vladimir Putin, o tem ni dvoma.  To je hibridni napad za dezinformacije, katerega namen je ustvariti delitve in spodkopati našo enotnost.«

Izrazil je, da se je treba na incident odzvati sicer s posebno previdnostjo, a bolj odločno, in dodal, da je po tem, ko je izvedel za incident, poklical protiobveščevalno službo vojske in ji naročil, naj zadevo razišče v vseh vidikih. Poudaril je, da bosta potrebne zaključke in odločitev sprejeli po preiskavi.

Pistorius je tudi poudaril, da nihče ne verjame v naključje, da so bili zapisi pogovorov objavljeni en dan po pogrebu ruskega disidenta Alekseja Navalnega, ki je umrl v zaporu v Rusiji, in po novih razkritjih škandala Wirecard: »Pri tem gre očitno za spodkopavanje naše enotnosti. Kot sem že rekel, gre za drobljenje naše notranje politike. Zelo pomembno je, da ne dovolimo, da nas Putin loči drug od drugega. To je natanko tisto, kar on želi, in proti temu moramo nastopiti enotno.« 

Nemški minister je tudi izjavil, da je bila objava posnetka zagotovo usklajena, koreografirana in namenjena krepitvi mita, da se Nemčija pripravlja vojno proti Rusiji, a da je to popolna neumnost. Pistorius je ponovil svojo obljubo o obsežni preiskavi incidenta in dejal, da bodo sprejeti novi ukrepi proti napadom na telefonsko prisluškovanje.

V posnetku je bila tudi razprava o tem, ali bi rakete Taurus lahko tehnično uničile Krimski most, ki ga je zgradila Rusija na nezakonito priključenem polotoku Krim.

Manevrirna raketa TAURUS

Kijev želi, da mu Nemčija dobavi rakete taurus z dosegom približno 500 km, nemški kancler Scholz pa je to doslej zavračal, saj se je bal, da bi to vodilo v stopnjevanje konflikta. Francija in Anglija sta Kijevu dobavili rakete SCALP in storm shadow, ki imata doseg 250 do 300 kilometrov . Z dobavljenimi manevrinimi raketami SCALP in storm shadow je ukrajinska vojska zadela številna strateška oporišča ruske vojske, zaradi zadetih ciljev pa je največ škode utrpela ruska mornarica.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki