Rusija lahko dopolni svojo floto letal AWACS z letali iz indijske pogodbe

by Urednik

RUSKE TEŽAVE Z LETALI ZA RADARSKO ZAZNAVANJE

Kot je navedlo vodstvo Rosteca, je načrtovano nadaljevanje proizvodnje letala za radarsko zaznavanje dolgega dosega A-50. Brez njihove podpore bodo zmogljivosti ruskih bojnih letal, ki delujejo v zraku nad Ukrajino, znatno zmanjšane, navaja poljska spletna stan Defense24.

Kot navaja poljska spletna stran, so imele ruske zračno-vesoljske sile okoli ducat A-50, od katerih jih je bilo osem nadgrajenih v razmeroma posodobljen standard A-50U, ostala pa so bili v neprimernem stanju in so čakala na obnovo in izboljšave. Po navedbah avtorja je po začetku ukrajinskega konflikta enega od A-50U poškodoval brezpilotnik, medtem ko je bil parkirano v Mačuliščih v Belorusiji, dva pa sta bila izgubljena februarja letos.

Poljska spletna stran še navaja, da je hitra izdelava novih leta A-50 težka naloga, vendar  v teh pogojih lahko Rusija uporabi izvozna naročila za svoje potrebe. Indija je namreč pred časom kupila pet enot A-50EI in do zdaj prejela le tri primerke. Preostala dva sta bila naročena leta 2020 in naj bi bila verjetno že skoraj pripravljena za dobavo.

New Delhi pa je od Rusov nabavil posebna letala, posebej pripravljena za opremljanje z drugimi radarji. Tem letalom A-50 naj bi bili namenjeni radarji izraelskega izvora (in stali 1,5 milijarde dolarjev), Rusi pa do njih nimajo dostopa, navaja Defense24, Vendar pa, kot navaja poljska spletna stran, lahko Rusija dopolni svojo floto letal AWACS z uporabo dveh letal, ki ju dokončujejo za potrebe Indije in sta že prilagojeni za namestitev radarjev, kar bo omogočilo hitro dobavo novih A-50 ruskim letalsko-vesoljskim silam. Medtem. ko je poljski Defense24 objavil ta članek, naj bi bilo po ruskih virih rusko letalstvo dopolnjeno z drugim A-50U.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki