Grki želijo prodati lovce Mirage 2000 (iz političnih razlogov)

by Urednik

SLEDI NAKUP LOVCEV RAFALE?

Grško obrambno ministrstvo razmišlja o prodaji 18 najstarejših lovcev mirage 2000, različic EGM in BGM. Ta letala so v slabem tehnično stanju in imajo še kratko življenjsko dobo. Vendar se potencialni kupec zanje vseeno zanima, Grki pa razmišljajo tudi o prodaji preostalih, veliko vrednejših grških miragev 2000, poroča grški časnik Kathimerini.

Osemnajst letal naj bi ponudili Indiji, ki ima trenutno 50 miragev 2000 v treh eskadriljah. Cena bo verjetno zelo nizka, grški mediji predvidevajo, da ne bo višja od “nekaj milijonov USD”. Glavna korist od prodaje pa ni toliko v tem, da bi se Grčija znebila stare opreme in ”zaslužila” (majhen) denar, ampak v strogo političnih koristih. Trenutno namreč obstaja zbliževanje med Grčijo in Indijo. Medtem bi bili dodatni mirage 2000, tudi za rezervne dele, dragoceni glede na potrebe Indije po vzdrževanju in posodobitvi svoje flote bojnih letal. Tudi stara različica mirage 2000 je v Indiji razmeroma sodobno letalo, ki lahko nadomesti tudi starejše stroje, na primer MiGi-21 bison ali jaguar.

Poleg tega Grčija razmišlja tudi o prodaji preostalih francoskih enomotornih lovcev mirage 2000, ki so nekaj let mlajši od različic EGM in BGM, kupljenih na prelomu iz osemdesetih v devetdeseta  leta prejšnjega stoletja. Gre za 24 letal različice mirage 2000-5, ki imajo veliko večjo rezervo virov in večjo sposobnost opravljanja različnih vrst nalog. Po zadnjih postopkih je operativna razpoložljivost te flote spet presegla 50 odstotkov, kar je za grške razmere dober rezultat.

Mirage 2000-5 so torej za Grke veliko dragocenejši lovci. Trenutno se razmišlja o posodobitvi, vključno z dodajanjem vodila za izmenjavo podatkov Link 16, tako da lahko stroji še naprej učinkovito služijo v grških letalskih silah.

Hkrati pa bi, če bi jih prodali, dobili veliko boljši denar kot za starejša letala. To bi bila realna sredstva, ki bi znašala celo stotine milijonov USD. Ta sredstva bi lahko Grkom učinkovito pomagala zbrati znesek, potreben za nakup dodatnih –  prav tako francoskih – večnamenskih letal rafale.

Grčija je doslej skupno kupila 24 rafalov (zadnjih šest naj bi jih dobavili letos), letal z veliko večjimi zmogljivostmi kot mirage 2000, poleg tega pa so integrirana s skoraj vsemi vrstami streliva, ki je bilo kupljeno za mirage,  operativni pa so v eni sami veliki eskadrilji. Grški mediji poudarjajo, da bi bilo dovolj, če bi kupili le šest dodatnih rafalov, nato pa bi lahko enoto razdelili v dve eskadrilji s po 16 rafali.

Zdi se, da nakup šestih rafalov ne bi moral biti dražji od cene, dosežene za vse mirage 2000, ki jih trenutno uporabljajo, vendar pa bi takšna poteza po eni strani povzročila znatno zmanjšanje števila grških lovcev, po drugi strani pa bi zmanjšali število operativnih tipov bojnih letal in posodobili celotno floto.

Za Indijo bi bil nakup 24 mirage 2000-5 odlična priložnost za opremljanje naslednjih eskadrilj, ki letijo zdaj z zelo zastarelimi lovci MiG-21 bison, z lovci s precej večjimi zmogljivostmi, ki so obenem tudi varnejši za pilote. Priložnost za pogovor o prodaji bojnih letal bo trenutno načrtovani obisk grškega premierja Kiriakosa Micotakisa v Indiji.

Grčija je kupila mirage 2000 zaradi svojih tradicionalno dobrih odnosov s Francijo, pa tudi zato, ker so lahko programirali svoje IFF (lasten-tuj) sisteme prepoznavanja, kot so želeli. Medtem je F-16, ki predstavlja osnovo grškega bojnega letalstva, dobil ameriške sisteme IFF, ki samodejno zaznavajo vsa Natova letala kot “prijateljska”. Zato so grške eskadrilje, ki letijo z mirage 2000, danes specializirane za posredovanje v primerih, ko turška letala kršijo grški zračni prostor. Iz podobnih razlogov so Turki ameriške IFF na F-16C/D zamenjali  z lastnimi rešitvami.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia

Povezani članki