Britanski Kraljevi mornarici primanjkuje podmorničarjev

by Urednik

POMANJKANJE PROSTOVOLJCEV ZA SLUŽENJE NA BRITANSKIH PODMORNICAH

Izziv za britansko jedrsko odvračanje je upadanje števila ljudi, ki so pripravljeni služiti na podmornicah, je v enem od intervjujev, objavljenih pred dnevi, priznal poveljnik britanske kraljeve mornarice admiral Ben Key.

Kraljeva mornarica ima 10 podmornic – štiri razreda vanguard, opremljene z balističnimi raketami z jedrskimi bojnimi glavami, ter eno razreda trafalgar in pet razreda astute, ki so oborožene s konvencionalnimi, nejedrskimi raketami. 

Posebej pomembno vlogo imajo prve – razreda vanguard, saj je njihova naloga zagotoviti, da ima Združeno kraljestvo kadarkoli možnost odgovoriti na jedrski napad. Zato je od leta 1969 vsaj ena podmornica, opremljena z jedrskimi konicami, stalno na nerazkriti lokaciji na morju. Vendar ohranjanje tega odvračilnega sredstva zahteva dovolj pomorščakov, ki so pripravljeni redno preživeti mesece pod vodo, ne da bi imeli možnost vzpostaviti stik z domom, pogosto pa sploh ne vedo, kam bodo razporejeni.

Admiral Key je v intervjuju za parlamentarni tednik The House priznal, da je zaposlovanje za podmorniško službo težava. “Ne bom sedel tukaj in govoril, da smo preplavljeni z ljudmi,” je dejal in dodal, da meni, da je to posledica pomanjkanja razprave o tem, kaj za Združeno kraljestvo pomeni biti jedrska sila.

Razkril je, da mornarica vlaga v informacijske ekipe, da bi morebitnim novim rekrutom razložila, kakšno je življenje na podmornici.

“V tej državi smo pravzaprav v vojni za talente, v tem ni nobene velike skrivnosti,” je dejal. “Eden od izzivov je, da je danes v mornarici, ki šteje 29.000 ljudi v približno 65-milijonski populaciji, dejansko zelo malo ljudi, ki imajo neposredno izkušnjo iz mornariške družine. Precej drugače, kot če pogledate 100 let nazaj, ko so številni mornarji izhajali iz mornariških družin in so nanje prenašali izkušnje v vojaški ali mornariški družini,« je pojasnil admiral Key.

V okviru novega strateškega partnerstva z Avstralijo in Združenimi državami si britanska mornarica prizadeva razširiti svojo floto podmornic na jedrski pogon, kar bo zahtevalo tudi več mornarjev, ki bodo služili na teh plovilih.

Pripravil: B. Knific, foto: Royal Navy

Povezani članki