Bolgarija je začela predajo 100 oklepnikov BTR-60 Ukrajini

by Urednik

BOLGARSKI OKLEPNIKI BTR-60

Po mesecih politične blokade s strani bolgarskega predsednika Rumena Radeva je Sofija naposled začela operacijo pošiljanja 100 presežnih in nikoli uporabljenih oklepnih transporterjev BTR-60 8×8 iz sovjetskega časa v Ukrajino.

Začetek premeščanja vozil v Ukrajino je potrdil bolgarski obrambni minister Todor Tagarev, ki je v začetku februarja 2024 na svojem Facebook profilu objavil fotografije oklepnikov, pobarvanih v policijsko modro barvo in naloženih na tovornjake z nizkimi polpriklopniki.

Oklepniki BTR-60, ki so bili v poznih 1980-ih prejeti povsem novi iz Sovjetske zveze, so bili namenjeni za uporabo v notranjih enotah bolgarskega ministrstva za notranje zadeve (MOI) v morebitnih notranjih varnostnih krizah. Takšna potreba se ni nikoli pojavila in po prehodnem obdobju prehoda iz socialističnega režima v demokracijo so bili BTR-60 leta 1991 administrativno preneseni na novo ustanovljeno žandarmerijo Ministrstva za notranje zadeve in prepuščeni na milost in nemilost v skladiščih ministrstva za notranje zadeve. To je prvič, da je Bolgarija neposredno predala oklepna vozila Kijevu in ne prek posrednikov, kot je to počela doslej.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Military Forum

Povezani članki