Revija Obramba, avgust 2018

4,75 

Revija Obramba, avgust 2018

Šifra: RO08-2018 Kategoriji: , Oznaka:

Opis

KAZALO REVIJA OBRAMBA 8/2018

04 │ 5 TORRI 2018: Gorska tehnična in taktična vaja

07 │ EUROSATORY 2018

11 │ NA KRATKO

17 │ TRUMP − PUTIN: BREZ PREBOJA, A VSAJ Z ZMANJŠANJEM NAPETOST: Aktualni komentar

20 │ PRISOTNOST HEZBOLAHA IN IRANA TER VERJETNOST ESKALACIJE KONFLIKTOV Z IZRAELOM

 S P E C I A L I S T 

27 │ VPRAŠANJE IZVEDJIVOSTI: EU lovec 6. generacije

31 │ PROJEKT BRITANSKEGA LOVCA TEMPEST

35 │ JAPONSKI SAMURAJ – F-3: Japonski ”stealth” lovec

40 │ VAJA SKY AVANGER 2018

43 │ ČEŠKO – IZRAELSKI PROJEKT NA NATEČAJU ZA LAHKO JURIŠNO LETALO  ZDA

46 │ NA PRIZORIŠČU BITKE ZA ARDENE: ZSČ Ljubljana

48 │ OPERACIJA »URGENT FURY«  − GRENADA (1983): Nekdaj komandosi, zdaj specialci – 6.

52 │ KRITIČNE URE ZA ROMMLA NAD VASJO JEVŠČEK: Velika vojna na Slovenskem – 4.

 K A L I B E R 

56 │ FENIX UC35 V2.0

58 │ GIRSAN MC28 SA: Polimer iz Turčije

60 │ 3 D TARČE: Nova dimenzija treningov

62 │ REVOLVERJE DANA WESSONA: Dragoceni in natančni eksoti iz ZDA

 

Iz vsebine Revije Obramba 08/2018 :

5 TORRI 2018: Gorska tehnična in taktična vaja

V osrčju Bellunskih Dolomitov, v gorah v bližini olimpijske Cortine d’Ampezzo, je naravna znamenitost Pet stolpov.  Naravni »fitnes« z izjemno kuliso, ki so si ga letos ponovno izbrali za izvedbo pomembne tehnične in taktične gorske vaje, v kateri je sodelovalo 14 ekip zavezniških in prijateljskih držav, opremljenih s sredstvi vseh vej oboroženih sil, osebje Državnega reševalnega korpusa in civilne zaščite ANA.

EUROSATORY 2018: Letošnja največja orožarska razstava

Kot vsaki dve leti, je bila tudi letos v Parizu mednarodna razstava vojaške kopenske in varnostne opreme Eurosatory – že 26. po vrsti. Od 11. do 15. junija si jo je ogledalo 57.056 obiskovalcev iz 153 držav, kar je skoraj enako, kot pred dvema letoma. Precej več pa je bilo letos razstavljavcev- kar 1802 iz 63 držav. Največ jih je bilo iz Francije (606), ZDA (152), Nemčije (117), Velike Britanije (88), Izraela (72), Turčije (61) in Kitajske (56). Rekordna je bila tudi slovenska udeležba, kar 19 slovenskih organizacij je razstavljalo, predstavili pa jih bomo v posebnem prispevku. Na razstavišču Parc des Expositions Paris Nord Villepinte (med letališči Charles De Gaulle in Le Bourget nedaleč od Pariza) je bilo razstavi namenjenih nekaj samostojnih paviljonov, zunanja ploščad in v bližini poligon za terenske prikaze, prvič pa se je dvema velikima dvoranama pridružila še tretja. Množica prikazanih eksponatov, ki zajema vse od majhnega nabojčka do tanka ali helikopterja, pač zahteva primerno velik prostor.

TRUMP − PUTIN: BREZ PREBOJA, A VSAJ Z ZMANJŠANJEM NAPETOSTI: Aktualni komentar

Končno smo dočakali srečanje med predsednikoma Vladimirjem Putinom in Donaldom Trumpom. Po navadi je tako, da so taka srečanja dobrodošla med državami, ki so v sporih, še posebej če so te velike in oborožene z jedrskimi izstrelki. Odnosi med Rusijo in Združenimi državami Amerike so že dolgo slabi, vendar jih srečanje v Helsinkih 16. julija ni ravno popravilo. Pogovor − če bi bili zelo kritični, bi rekli klepet − obeh predsednikov ni bil nekaj prelomnega in ga ne moremo primerjati s srečanji ameriških predsednikov in sovjetskih voditeljev. Že zato ne, ker je svet zdaj precej bolj razdeljen in ima več močnih igralcev kot takrat, ko so bile ZDA in Sovjetska zveza edini (super)velesili.

PRISOTNOST HEZBOLAHA IN IRANA TER VERJETNOST ESKALACIJE KONFLIKTOV Z IZRAELOM: Sirija

Hezbolah in Iran sta angažirana v državljanski vojni v Siriji od začetka oboroženega upora protivladnih sil, ki je nastopil po mesecih nemirov v državi, ki so jo na začetku leta 2011 zajeli v okviru širšega tako imenovanega vala »arabske pomladi«. Ta val »arabske pomladi« se je v večini držav spremenil kljub drugačnim obetom v svoje nasprotje, v tako imenovano »arabsko zimo«. Njene posledice pa so vidne ne zgolj v regiji (nestabilnost, nemiri, oboroženi spopadi, še »hujše« omejevanje ter kršenje človekovih pravic in svoboščin …), ampak tudi po svetu (prisilne migracije, nova zavezništva med regionalnimi in globalnimi akterji …). Nemiri med provladnimi silami Bašarja Asada z zavezniki na eni strani in protivladnimi izredno nepovezanimi silami opozicije na drugi strani so eskalirali ter se preoblikovali v krvavo državljansko vojno, v kateri pa ob domačih sirskih sodelujejo tudi regionalni, kot globalni akterji z lastnimi interesi. Tuja vpletenost oziroma angažiranost v sirsko državljansko vojno obsega tako neposredno kot posredno vojaško angažiranje na terenu, a tudi politično, gospodarsko in drugo podporo sprtim stranem v spopadu. Danes je jasno, da ob državljanski vojni v Siriji potekajo tudi tako imenovane posredniške vojne (proxy wars) med regionalnimi silami (Iranom, Izraelom, Savdsko Arabijo, Turčijo …) in globalnimi silami (Rusijo, ZDA). Potencialno najbolj eksplozivni se trenutno zdijo konflikti, ki se v Siriji odvijajo med Hezbolahom in Iranom na eni ter Izraelom na drugi strani.

VPRAŠANJE IZVEDJIVOSTI: EU lovec 6. generacije

Brez dvoma bi bil, če bo do uresničitve prišlo, to evropski projekt vsaj desetletja ali celo stoletja: Nemčija in Francija namreč želita sodelovati v razvoju novega bojnega letala. Vanj pa se želijo – poleg Airbusa kot pobudnika projekta – vključiti tudi partnerji iz drugih evropskih držav. Verjetno pa pred letom 2040 ne bi prišlo v serijsko proizvodnjo in operativno rabo, po izkušnjah iz evropskega sodelovanja pri podobnih projektih – na primer Panavia tornado in Eurofighter typhoon – pa se zaradi zapletov lahko ta rok še odmakne. Gre za povsem nov koncept evropskega  letala in za nove tehnologije, kar je povzročalo velike težave celo tako izkušenemu proizvajalcu, kot je ameriški Lockheed Martin.

PROJEKT BRITANSKEGA LOVCA TEMPEST

Eden najpomembnejših poudarkov letošnjega letalskega salona v Farnboroughu je bila zagotovo predstavitev projekta britanskega bojnega letala naslednje (šeste) generacije stealth tehnologije. Predstavitev je potekala na razstavnem prostoru vodilnega britanskega obrambnega in letalskega proizvajalca BAE Systems, imela pa je izjemen odmev tako na prizorišču samem kot v medijskih poročilih po vsem svetu.

JAPONSKI SAMURAJ – F-3: Japonski ”stealth” lovec

Japonski uradni predstavniki so se že pogovarjali s predstavniki ameriškega Northrop Grummana o vključitvi v nacionalni projekt bojnega letala zmanjšane radarske zaznavnosti (stealth) F-3. Obenem je Japonska skušala pridobiti ponudbi Boeinga in BAE Systemsa kot tujih partnerjev, ki bi pospešila ta njihov program.

KRITIČNE URE ZA ROMMLA NAD VASJO JEVŠČEK: Velika vojna na Slovenskem – 4.

25. oktobra ob 15.30 sta se po spopadu za Kuk in Livek južno od vasi Livek ponovno srečala Rommel in poveljnik Württemberškega gorskega bataljona Sprösser. Rommel je poročal o uspešni blokadi ceste Livek – Polava in po kratkem posvetu je Sprösser izdal Rommlu kratek ukaz: » Iz Polave preko ostrega cestnega ovinka napad v smeri Matajur« Za nalogo mu je dodelil kar sedem čet: 2.,3.,4. gorsko, 1.,2.,3., mitralješko ter četo zvez. Drugi del Württemberškega gorskega bataljona je vodil major Sprösser in sicer 1.,5., in 6., gorsko četo.

REVOLVERJE DANA WESSONA: Dragoceni in natančni eksoti iz ZDA

Daniel B. Wesson (1916–1978) je bil pravnuk enega od ustanoviteljev podjetja Smith & Wesson. Zanj je delal v obdobju od leta 1938 do leta 1964 in se izpopolnil v izvrstnega poznavalca obdelave kovin. Ko je leta 1963 Smith & Wesson vstopil v Bangor-Punta Manufacturing Concern, je Daniel krenil po lastni poti. Leta 1968 je v Monsonu v državi Massachusetts ustanovil lastno tovarno za izdelavo revolverjev Dan Wesson Arms, prvo proizvodno linijo pa postavil v opuščeni šolski zgradbi.

 

 

 

 

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, avgust 2018”