Najsodobnejši ruski tank T-14 armata ne gre na prvo bojno črto

by Urednik

V SPOPADIH V UKRAJINI RUSI ŠE NAPREJ S SODOBNIMI TANKI T-90

Najsodobnejši ruski tank T-14 armata ne bo uporabljen v rusko-ukrajinski vojni, ruska vojska bo raje uporabljala bolj ekonomične tanke T-90.

Rusko-ukrajinska vojna, ki je najbolj nasilna vojna 21. stoletja, traja že več kot 2 leti. Vojna, ki se je začela z ruskim napadom na Ukrajino februarja 2022, je pokazala, da sta koncept ‘vojne ekonomije’ jasno razumeli obe strani. Nazadnje je ruska vojska za operativno uporabo raje izbrala glavni bojni tank T-90, ki ima nižjo tehnološko raven, namesto T-14 armata, ki sodi med najsodobnejše na svetu.  

Sergej Čemezov, vodja ruskega obrambnega podjetja Rostec, je tako potrdil, da najsodobnejši ruski tank T-14 armata ne bo uporabljen v ukrajinski vojni, ki jo Kremelj opisuje kot “posebno vojaško operacijo”.

Pravzaprav je bila informacija, da T-14 armata ne bo uporabljena v ukrajinski vojni, podana že septembra 2023. Izjava Čemezova tako kaže, da glavni bojni tank T-14 armata  verjetno še dolgo ne bo sodeloval v bojih, če sploh bo kdaj.

Čemezov je to odločitev pripisal previsokim stroškom izdelave in rabe tanka in izjavil, da ima vojska raje bolj ekonomične tanke T-90. Čemezov je še poudaril, da so previsoki stroški armate odvračilni dejavnik za dobavo bojnim enotam in poudaril, da so potrebna sredstva za razvoj novejših in stroškovno učinkovitejših modelov tankov.

Do leta 2020 je bilo načrtovano, da bodo izdelali 2300 enot tanka T-14 armata, ki je imel v procesu razvoja veliko težav. Ocenjuje pa se, da je bilo doslej izdelanih le nekaj deset tankov. Datum množične proizvodnje tanka je bil prestavljen na leto 2025.

T-14 armata je glavni bojni tank nove generacije, ki ga je razvilo rusko podjetje Uralvagonzavod (UVZ). Uradno so ga prvič predstavili na moskovski paradi ob dnevu zmage maja 2015.  Tank meri v dolžino  10,8 m, širok je 3,5 m, visok 3,3 m in ima bojno težo 48 ton. Tank so v zadnjih letih testirali tudi v Siriji.

Armata, ki ima drugačno obliko med današnjimi kot današnji glavni bojni tanki (MBT), je prvi model s kupolo brez posadke med sodobnimi AMTtanki. Armata lahko sprejme posadko 3 ljudi v oklepnem prostoru v trupu, ima pa avtomatski polnilnik.

Tehnologijo oklepa armate Rusija skriva, vendar je mogoče na podlagi videza narediti nekaj sklepov. Kot glavna zaščita je ocenjenih 5 elementov: oklepna jeklena varjena osnovna konstrukcija, ojačitev osnovne konstrukcije s kompozitnim oklepom, reaktivni  oklep kletke proti protitankovskemu strelivu, reaktivni oklepni moduli malahit v prednjem delu, sistem aktivne zaščite AFGANIT.

Glavno orožje tanka T-14 armata je 125 mm gladkocevni top 2A82-1M (razmišljali pa so tudi o kalibru 152 mm!), ki  uporablja podobno strelivo kot tankovski top2A46M 125 mm. Top 2A82-1M je sposoben izstreljevati tudi protitankovske rakete.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki