Revija Obramba, julij 2009

3,84 

Kategorija:

Opis

V reviji Obramba, julij 2009, si preberite:

DŠOSv Bosni in Hercegovini

Postkonfliktna obnova v BiH

Pred nedavnim je Društvo študentov obramboslovja Slovenije (DŠOS) pripravilo strokovno ekskurzijo v Sarajevo. Glavni namen obiska prestolnice Bosne in Hercegovine (BiH) je bil predvsem spoznati in razumeti okoliščine vojne v BiH in njene posledice. Tjaša Petročnik strnjeno predstavlja pridobljene izkušnje iz omenjenega projekta DŠOS.

Sodelovanje 17. bataljona VP v odzivnih silah NATO

Priprave na NRF 14

V juniju so na vadišču Poček in v Centru za bojno usposabljanje potekale priprave čete vojaške policije (VP) za sodelovanje v odzivnih silah NATO. Kot je zapisal Anže Barle se je enota preizkusila za delovanje v širokem spektru vlog od policijskih (varnostnih) preko bojevanja v naseljih do humanitarnih.

Aktualni komentar: dr. Klemen Grošelj

Hitenje azijskih tigrov

Čeprav današnje mednarodne odnose obremenjuje predsvem vprašanje uspešnega soočanja z gospodarsko krizo in stabilizacijo in rekonstrukcijo globalnega finančnega in gospodarskega sistema, ne smemo pozabiti, da se v senci vročih razprav vse bolj razkriva in odseva že dolgo napovedan prenos težišča globalne moči z zahodnega sveta na vzhod oziroma na območje Azije.

Stoletnica pariškega letalskega salona

Tudi krila v recesiji

Kot je zapisal Boris Knific bi lahko stoletnico pariške letalske razstave (salona) označili tudi za stoletnico letalske industrije, in to ne več kot šest let po prvem motornem poletu bratov Wright v ameriškem Kitty Hawku. Začetki sicer segajo v leto prej, ko je skupina letalskih pionirjev-najznamenitejša med njimi sta bila dva Louisa, Bleriot in Breguet, pa Gabriel Voisin in drugi-v začetku leta 1908 ustanovila nekakšen letalski ceh. Združenje skupine letalskih pionirjev pa lahko štejemo za predhodnico francoskega industrijskega združenja, že vrsto let dobro znanega prireditelja letalskega salona v Parizu.

Iskanje ostankov A330-202

Kje, kaj, s čim in zakaj

Polet številka 447 letalske družbe Air France med Brazilijo in Francijo se je 1. julija letos tragično končal nad Atlantskim oceanom in kljub nekaterim ugibanjem o dejanskih vzrokih za to katastrofo, pravih odgovorov (še) ni. In glede na kraj, kamor so strmoglavile razbitine Airbusa A330-202, je povsem odprto vprašanje, ali bodo preiskovalci uspeli dobiti tekmo s časom in iz globin Atlantika dvigniti snemalni napravi (»črni skrinjici«), ki bi lahko dali natančnejše odgovore na številna vprašanja. Podrobnosti o tem kje, kaj, s čim in zakaj preiskovalci omenjene letalske nesreče v bistvu počnejo podrobno predstavlja Drago Dakič Prelc.

Požari v naravnem okolju in ukrepanje policije

Policija in rdeči petelin

V prihajajočih poletnih dneh, ko so temperature v Sloveniji najvišje, padavin pa je najmanj, se požarna ogroženost poveča, zaradi česar je učinkovito ukrepanje in medsebojno obveščanje pristojnih organov ključno. Med številnimi organi, ki skrbijo za požarno varnost je tudi Ministrstvo za notranje zadeve oziroma bolj natančno Sektor za varnostno načrtovanje v Direktoratu za policijo in druge varnostne naloge ter Policija na vseh treh ravneh organiziranosti. Boris Rojc predstavlja stopnje požarne ogroženosti naravnega okolja, način aktiviranja sil, splošne in konkretne naloge ter pooblastila Policije kot tudi temelje postopek preiskave požara.

Novi polnokrvni predstavnik četrte generacije tankov

Črni orel novi ruski tank

Kot je zapisal Stanko Arsić, vojaški strokovnjaki, tako zahodni kot vzhodni, soglašajo z oceno, da naj bi bil novi ruski tank Črni orel verjetno eden najmočnejših sodobnih tankov na svetu. Šlo naj bi za polnokrvnega predstavnika četrte generacije tankov. Številni so g pričakovali v postroju in mimohodu na letošnji tradicionalni majski paradi na Rdečem trgu, vendar ga niso prikazali , zadnji predstavljen je bil tako T-90 že »davnega« leta 1995. Črnega orla tokrat predstavljamo na naših straneh.

švedski gosenični oklepni transporter

Severna legenda CV90

»Legenda« predsvem zato, ker se ga po petindvajsetih letih od rojstva »družine oklepnikov CV90« še vedno drži avreola (in z njo tržišče), čeprav vozilo ni sodelovalo v nobenem pomembnejšem spopadu. Kot je zapisal Andrej Vilar imamo praviloma težave z osnovnim vozilom, zato ga delimo po državah uporabnicah-te so si vozilo prilagodile po svojih zamislih, vendar ne ad hoc: vsak tip je bil razvit posebej, vsako vozilo je zapustilo tovarno z A-testom.

Novi težki oklepni transporter izraelske vojske

Namer-izraelski tiger

Andrej Vilar je kar nekajkrat že omenil predstavljeno vozilo, vendar nikoli ni zahajal v podrobnosti, predvsem ker je razvoj vozila potekal v fazah, katerih hitrost so marsikdaj določali predsvem dogodki na mejah ali vojne v sosedstvu. Izraelci skrivnosti tega vozila bolj varujejo kot npr. tank merkava 3 baz iz povsem enostavnega vzroka: namer ima enega najsodobnejših oklepov v soji kategoriji v svetu.

Oskrba z gorivom v zraku

Zračni tankerji

Zračni tankerji so letala, namenjena primarno oskrbi letal z gorivom v zraku. Kot je zapisal Drago Dakič Prelc, četudi ideja o oskrbi letal z gorivom med poletom sega v same pionirske čase motornega letenja, pa je pravi razcvet doživela šele po drugi svetovni vojni, ko so se pojavila reaktivna bojna in nebojna letala z ogromnimi potrebami po gorivu.

Bojni stres

Bojni stres v modernih operacijah

Od odkritja PTSD v sedemdesetih letih novih spoznanj s področja bojnega stresa ni več. Kot tokrat piše Gregor Jazbec pa so izkušnje iz nedavnih in aktualnih bojev v Iraku, Afganistanu, izraelsko-arabskih vojn in vojn na področju bivše Jugoslavije potrdile spoznanja velikih vojn prejšnjega stoletja. Se pa je preučevanje preusmerilo na stres vojakov na nebojnih nalogah, na stres v vojaških družinah in na iskanje učinkovitih prevencijskih mehanizmov ter zdravljenja stresnih reakcij.

Nova knjiga o diplomaciji

Milan Jazbec, Osnove diplomacije

Kraj, kjer se je pred 70 leti začela druga svetovna vojna

Polotok Westerplatte

Popotnik, ki si izbere Poljsko za svoje pohajkovanje, bo pri izbiri lokacij za obisk imel težave zapiše Matjaž Bizjak. Poljska je namreč polna naravnih lepot, ki nam jih razkažejo ponavadi zelo prijazni ljudje, precej pa je tudi krajev, ki so iz zgodovine znani kot kraji zloveščega opomina in krutega spomina. Ob kopici ostankov koncentracijskih taborišč, ki so »reševala« židovsko vprašanje, podobno lahko rečeno tudi za Westerplatte, majhen in strateško, operativno in taktično nepomemben polotoček vzhodno od današnjega Gdanska.

IWA 2009 – kratek pregled letošnjih kratkocevnih novosti

Pištole in revolverji

Rok Štupar že v uvodu zapiše, da so letos kompaktne pištole »resnih« kalibrov še posebej vroča tema za proizvajalce tovrstnega orožja. To je potrdil tako njegov redni obisk velike orožne razstave v Nürnbergu kot tudi predlogi za objave, ki nam jih proizvajalci vztrajno pošiljajo.

Ogledali smo si nov zaklopnik Warrena Osbornea

Benchmade Rift

Benchmadeov zaklopnik po imenu Rift je verjetno ena najbolj vročih novic v neskončnem vesolju nožev. Ko brskamo skozi nepregledno ponudbo vedno novih nožev, avtor Rok Štupar se največkrat osredotoči na zaklopnike, kar nekoliko zoži izbor, nam pri Riftu najprej pade v oči spektakularno oblikovan ročaj in atraktivna oblika rezila. Ob natančnejši preučitvi tega zaklopnega noža, pa kot ugotavlja avtor, ne eno ne drugo ni samo sebi namen.

Revolverji dvojnega delovanja in športne pištole

Smith&Wesson: Double Action&Single Shot

Kot zapiše Momir Vukčević bi ob branju naših prejšnjih dveh prispevkov o zgodnjih orožjih tega priznanega ameriškega proizvajalca dobili vtis, da se podjetje v svojem zgodnjem obdobju sploh ni ukvarjalo z revolverji, ki bi imeli dvojno delovanje sprožilca (Double Action), kar pa kot je moč prebrati v tokratnem prispevku seveda ne drži.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, julij 2009”