Revija obramba, maj 2009

3,84 

Kategorija:

Opis

V reviji obramba, maj 2009, si preberite:

Intervju: Načelnik GŠ SV generalmajor mag. Alojz Šteiner

V novo obdobje

Vlada je s 1. majem 2009 na mesto načelnika Generalštaba Slovenske vojske imenovala generalmajorja mag. Alojza Šteinerja. Novi načelnik, generalmajor mag. Alojz Šteiner je bil pred imenovanjem odgovoren za pripravo rešitev preoblikovanja Slovenske vojske v okviru Strateškega pregleda obrambnega resorja (SPOR), ki jih bo v prihodnjih reformnih procesih kot načelnik generalštaba implementiral v Slovensko vojsko. V slovenski vojski bodo skladno s strateškim pregledom obrambnega resorja v prihodnje izvedeni novi razvojni procesi, ki bodo potekali v daljšem časovnem obdobju. Za izvajanje teh procesov bo na najvišji ravni treba zagotoviti neprekinjeno vodenje in poveljevanje. Dolgoletna vojaška kariera, strokovno znanje in še kaj je tisto, kar bo novi načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner zagotovo potreboval in tudi dejansko uporabil za še bolj kakovosten razvoj slovenskih obrambnih sil.

Docent dr. Vladimir Prebilič, predstojnik katedre za obramboslovje na FDV

Domoljubje: posebno čustvo

Docent dr. Vladimir Prebilič, sicer predstojnik Katedre za obramboslovje na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, je pobudnik in vodja seminarja, ki ga izvajajo ob podpori Ministrstva za šolstvo ter Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, Ministrstva za obrambo in Ministrstva za notranje zadeve za učitelje zgodovine v slovenskih osnovnih in srednjih šolah na temo Osamosvojitve Republike Slovenije.

Dogodki meseca

Skratka

Aktualni komentar: Dr. Klemen Grošelj

Klimatske spremembe in novi geostrateški izzivi

Klimatske spremembe, katerim smo priča, bodo povzročile skupaj z globalno finančno-gospodarsko krizo, spremembe v globalnem sistemu, ki bodo presegale spremembe, nastale ob koncu hladne vojne na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja. Oba procesa spremlja nepredvidljivost in visoka stopnja negotovosti, saj učinki in posledice obeh procesov niso niti zdaleč predvidljivi.

Nove knjige

Prva, knjiga o 1. brigadi Slovenske vojske (Založba Defensor, 2008)

Doktrina vojaške logistike (Izdajatelj, Slovenska vojska)

Bojni stres

Stresne motnje

Vsak vojak, ki se sreča s težjimi obremenitvami, nasiljem in možnostjo lastne smrti, razvije stresne reakcije. Te segajo od lažjih simptomov pa vse do resnejših bolezenskih stanj, ki zahtevajo njegovo evakuacijo in zdravljenje. Slednje, težje oblike stresnih reakcij se označujejo z izrazom stresne motnje.

»iz Cervie nad Slovenijo le še slabo leto«

Pri italijanskih sokolih

Slovensko nebo varujejo Natova letala že sedmo leto, kar pomeni, da nad Slovenijo Italijani, večinoma iz baze Cervia. A prav od začetka letošnjega leta ima tudi Slovenska vojska 24 ur dnevno v pripravljenosti par slovenskih letal za prestrezanje počasnih ciljev. Slovenska pilatusa bi tako morala prevzeti vse civilne grožnje nad Slovenijo.

Kolesni oklepniki, o katerih se govori vsak dan

Do kam smo prišli

Vsekakor je to vprašanje, ki se ponuja samo od sebe! Ne zato, ker najsodobnejši razred kolesnikov 8×8, ki so mu pripisovali skoraj »mitske sposobnosti«, doživlja bistveno drugačno usodo od načrtovane in zamišljene. Predvsem zato, ker je asimetrično vojskovanje s spopadi v urbanih okoljih stvari uredilo, število padlih vojakov zaradi min, raketometov ali zaradi improviziranih eksplozivnih naprav pa je že davno preseglo vse razumne meje za vojske, ki se rade postavljajo z nazivom vojske 21. stoletja.

Lahka vlečna havbica

Nexter LG 1 kalibra 105 mm

Tehnološko in razvojno gledano se kot največji pomanjkljivosti vlečnih artilerijskih orožij (topov in havbic) v primerjavi s samovoznimi artilerijskimi orožji bolj ali manj stalno izpostavljata predvsem visoka občutljivost na nasprotnikov ogenj, vključno s protiartilerijskim artilerijskim ognjem, in relativno počasen prehod iz pohodnega (transportnega) v bojni položaj. Vendar kljub omenjenemu vlečna artilerijska orožja ponujajo uporabnikom določene prednosti in zaradi teh je njihova uporaba še vedno prisotna. Med vlečna artilerijska orožja sodi tudi lahka vlečna havbica Nexter LG 1 kalibra 105 mm.

Tank, ki so ga v ameriški vojski uporabljali 60 let

551 za generala Sheridana

Iz ustaljenih tirnic srednjih in težkih tankov tokrat Andrej Vilar obuja spomin na severnjaškega generala Phila Sheridana in zračnodesantni tank, ki je dobil ime po njem. Čeprav ob teh tankih najprej pomislimo na Sovjetsko zvezo in njene lahke tanke, pa so slednji leta 1941 o tovrstnih tankih še sanjalo ni, Američani pa so s programom »T9 aero tank« maja leta 1941 vsaj v eni kategoriji ohranili nesporen primat.

Večnamenski vojaški transportni konvertiplan

Bell/Boeing V-22

Razvoj konvertiplana osprey je bil dolg in finančno zelo drag, spremljale pa so ga pričakovane in nepričakovane težave. In čeprav osprey ni niti najboljši helikopter ne najboljše propelersko letalo, pa se odlikuje po najboljših zmogljivostih obeh.

Oborožitev velike vojne (4)

»Ognjemet« na morju

Vojna na morju je v veliki meri vplivala na izid prve svetovne vojne. Spremembe v strukturi in kakovosti pomorskih sil so vplivale na teorijo o pomorski moči ter koncept odločilnih pomorskih spopadov. Moč vojnih mornaric, ideja o njihovi uporabi ter notranja organizacija so bili odvisni od vojaške doktrine in politike posamičnih držav, njihove gospodarske moči in razpoložljivih tehničnih zmožnosti, pa tudi od potencialnih nasprotnikov.

Ob 800-letnici frančiškanskega reda v letu 2009

Frančiškanske vojaške vede

Frančiškani in njihova najmlajša veja, kapucini, so med Slovenci pustili zaznaven pečat. Sprva so se v vojaškem oziru še posebno izkazali bojeviti pridigarji kapucini, ki so k nam prišli v prvem valu protireformacije. Med Gorenjci so se najprej ustalili v Kranju (1640) in šele 28.4.1707 v Škofji Loki; vendar so po ukinitvi kranjskega samostana (1786) tamkajšnje knjige pristale pri loških sosedih.

Obletnici ob rob

Bloudek v letalski industriji

Ko letos praznujemo 100. obletnico prvega Rusjanovega in z njim motornega poleta, se spominjamo tudi 50. obletnice smrti Stanka Bloudka, prav tako znamenitega letalskega pionirja, ki je prenesel svoje aerodinamične izkušnje na področje smučarskih skokov in utemeljil letenje na smučeh.

Profesor rudolf in padalci

Rudolfovi padalci

Večino Primorcev in Istranov, ki jih je Italija mobilizirala in poslala na severnoafriška bojišča, so Britanci ujeli že konec leta 1940. Načrt Jugoslovanskega odbora iz Italije je bil, da med njimi zberejo prostovoljce in vključijo v jugoslovansko vojsko v emigraciji, s katero bo možno ob pravem trenutku vojaško poseči v Julijski krajini.

IPSC oprema

Streljanje s šibrenico

Tokrat se Boštjan Pavlič v svetu IPSC streljanja posveča nekoliko bolj drugačni zvrsti streljanja; IPSC praktičnemu streljanju s šibrenico. V teh zvrsti IPSC praktičnega streljanja so slovenski tekmovalci doslej dosegli najboljše rezultate. Na evropskem prvenstvu v praktičnem streljanju s šibrenico v Grčiji leta 2006 je slovenska reprezentanca dosegla odličen rezultat: drugo mesto ekipno v zahtevni konkurenci kategorije standard. V tej kategoriji je bil Andrej Feguš drugi, avtor prispevka pa četrti v kategoriji poteznih šibrenic.

Kaj je pokazala rastava IWA na področju rezil

Novosti za nožarje

Nürnberška IWA, največji strokovni sejem civilnega orožja v Evropi, če ne tudi na svetu, je že vrsto let kraj, kjer si lahko na enem mestu ogledamo celovit prerez svetovne ponudbe nožev. Tako je IWA nesporno tudi največji nožarski sejemski dogodek na starem kontinentu in širše. Kaj je z omenjenega spektra ponudila tokrat vam podrobneje predstavlja Rok Štupar.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija obramba, maj 2009”