Revija Obramba, januar 2009

3,84 

Kategorija:

Opis

V reviji Obramba, januar 2009, si preberite:

Pričakovanja – svet v 2009

Dr. Klemen Grošelj je v svojem komentarju opravil »inventuro« najpomembnejših dogodkov, ki so na obrambnem in varnostnem področju zaznamovali leto 2008 ter s previdno mero realizma podal pričakovanja za leto 2009.

Rezervisti prvič na Kosovo

Slovenska vojska bo predvidoma v drugi polovici leta napotila na izvajanje nalog na operacijo kriznega odzivanja Kfor na Kosovo poleg pripadnikov stalne sestave tudi do 40 pripadnikov pogodbene rezervne sestave. Špela Kenda se je pogovarjala s Sašem Radanovim, pogodbenim pripadnikom rezervne sestave iz 132. gorskega bataljona, ki se je prijavil na operacijo kriznega odzivanja.

Razsoljevanje morske vode

Sredi decembra je v Ankaranu potekalo oddelčno preverjanje enote za prečiščevanje vode. Enota je dokazala, da lahko pridobivajo pitno vodo tudi iz morske in ne samo iz prečiščene vode, ki mora ustrezati minimalnim standardom glede kakovosti, določenih v STANAG 2136. Predstavitev sta si ogledala Špela Kenda in Milivoj Turkovič.

Kako zaščititi prvo žrtev vojne?

Namen usposabljanja novinarjev za delo na kriznih žariščih ni iz novinarjev narediti vojake, ampak jih pripraviti na razmere, s katerimi se med svojim delom soočajo kjerkoli v svetu. Jure Brankovič je predstavil letošnje šestdnevno usposabljanje evropskih novinarjev za delo na kriznih žariščih, ki ga dvakrat na leto organizira francosko obrambno ministrstvo.

Poveljnikova strateška ocena

Oktobra 2008 je minilo sedem let od napada na Afganistan (7.10.2001). Prvotnim naporom ZDA se je kasneje pridružila širša mednarodna skupnost, ki je na čelo prizadevanja za boljšo prihodnost te dežele postavila mednarodne sile za varnostno podporo (ISAF – International Security Assistance Force). Jure Mikelj podaja sliko dosedanjega napredka, težav in prihodnjih nalog mednarodnih sil v prizadevanjih za obnovo z vojnami uničene afganistanske države in družbe.

Stara grožnja v novi obliki

Drago Dakič Prelc predstavlja večplastnost problema novodobnega piratstva, njegovo geografsko razširjenost in posledice ter protipiratske ukrepe mednarodne skupnosti in pomorskih držav v poskusih zajezitve stare grožnje, ki pa v današnjih časih vse bolj prevzema nevarno obliko organiziranega kriminala na morju in njegovih obalah.

Težave in vprašanja…

Vprašanje izurjenosti vojaških enot od najmanjše do največje je od nekdaj vezano na prostor in čas, ki sta nujno potrebna, da bi načrtno in sistematično dosegali ter vzdrževali standarde za učinkovito delovanje in preživetje tako posameznika in enote kot celote na sodobnem bojišču. Boris Gregor je analiziral posamične okoliščine in dejavnike ter njihov vpliv na proces usposabljanja vojaških enot za bojne naloge.

Churchillovi tanki – geneza

Andrej Vilar v prvem od dveh delov podrobno predstavlja ozadje in razvoj najmočnejšega kopenskega bojnega sistema – tanka. Tokrat je avtor posvetil pozornost britanskemu razvoju t.i. »utelešenja groze« pehotnih vojakov prve svetovne vojne.

Jeklena zver iz Tarin Kowt

Rok Ravnak predstavlja nemško samovozno havbico PzH 2000, ki je postavila standard, po katerem se ocenjujejo podobna sodobna orožja. Čeprav gre za orožje, ki je bilo zasnovano za bojevanje v spopadih visoke intenzivnosti na srednjeevropskem vojskovališču, se danes uspešno uporablja v Afganistanu, v povsem drugačnih razmerah, kot so si zamislili konstruktorji.

Varna rešitev v skrajni sili

V vojaških zrakoplovih – letalnikih (letalih in helikopterjih) je katapultni sedež sistem, namenjen rešitvi pilota (posadke) v sili, torej, ko zaradi različnih vzrokov ni več možno ohraniti nadzora nad zrakoplovom niti toliko, da bi bilo možno zasilno pristati. Drago Dakič Prelc predstavlja razvoj in značilnosti katapultnih sedežev od pionirskih časov pa vse do današnjih dni.

Pištole H&K serija USP

Če se poleg orožja samega in njegove funkcionalnosti poglobimo še v njegovo zasnovo in izvirnost, postane jasno, zakaj pri vrhu pravzaprav ni takšne gneče, kot se zdi na prvi pogled. Kot je zapisal Rok Štupar je odklanjanje kompromisov, ki bi lahko vplivali na kakovost, zanesljivost in varnost orožja razlog, da serija pištol USP že vrsto let velja za najboljše, kar lahko ponudijo izdelovalci ročnega strelnega orožja.

Srbski orli na nebu

Srbija je sprva izrazila zanimanje za nakup sedem bosanskih letal J-22 orel, sedaj pa kot je zapisal Antonio Prlenda, srbski uradniki upajo, da bodo omenjena letala dobili brezplačno. Ali gre za (ne)realna pričakovanja?

Kranjci v vihrah gvajanijske vojne

Stanislav Južnič opisuje popotovanje, delo in dogodivščine Inocenca barona Erberga v Južni Ameriki.

Morski noži

Odkar smo na teh straneh prvič predstavili novinca iz Spydercove serije »slanih« nožev, so se ti že dodobra »prijeli« in modelu Salt I iz leta 2004, ki je že z imenom napovedoval naslednika, se je pridružila že cela vrsta zaklopnih in fiksnih nožev, ki ne rjavijo.

Peltor Comtac XP

Kdaj je smiselno, da so vojaki ali pripadniki posebne enote policije opremljeni z zaščito za sluh? Odgovor na to je preprost: vedno, kadar se pričakuje uporaba strelnega orožja. Kot je ugotovil Rok Štupar pa je v praksi pogosto drugače še posebej v dejanskih bojnih ali policijskih taktičnih akcijah. Na zaščito sluha se pogosto »preprosto pozabi«.

Revolver Glisenti

Momir Vukčević tokrat predstavlja revolverje italijanskega podjetja Glisenti.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, januar 2009”