Revija Obramba, avgust 2009

3,84 

Kategorija:

Opis

V reviji Obramba, avgust 2009, si preberite:

Intervju: dr. Igor Kotnik

SPOR 2009 sklenjen

Ne zgodi se pogosto, da z istim intervjuvancem opravimo pogovor v tako kratkem časovnem obdobju, kot je pol leta. Tokrat smo naredili izjemo v prvi vrsti zaradi same vsebine pogovora, gre namreč za Strateški pregled obrambnega resorja (SPOR) 2009 o katerem smo se pogovarjali z dr. Igorjem Kotnikom, osebnim svetovalcem ministrice za obrambo, ki je bil tudi vodja delovne skupine z pripravo SPOR 2009.

Nova vojaškostrokovna knjiga

Razkrivanje tančice

Julija je na slovenske knjižne police prišla nova knjiga s področja obveščevalne dejavnosti z naslovom »Obveščevalna dejavnost v informacijski dobi«. Avtor knjige je dr. Damir Črnec, generalni direktor Obveščevalno varnostne službe Ministrstva za obrambo. Uvodne misli o knjigi je podala ministrica za obrambo, dr. Ljubica Jelušič, predstavitve knjige pa so se udeležili tudi načelnik Generalštaba, generalmajor mag. Alojz Šteiner, novi poveljnik PDRIU, brigadir mag. Bojan Pograjc, ter dr. Andrej Anžič, redni profesor na Fakulteti za varnostne vede.

Dogodki meseca

Skratka

Atualni komentar: Julijski vrhovi

Ko spregovorijo veliki

Pretekli mesec je zaznamovala cela vrsta diplomatskih dogodkov, med katerimi izstopajo zasedanje držav skupine G-8, rusko-ameriški vrh, obisk predsednika Obame v Gani in bolj v medijski senci ameriška diplomatska aktivnost v Južni Ameriki in Indiji. Kot zapiše v svojem komentarju dr. Klemen Grošelj, pomen ameriške diplomatske aktivnosti izstopa, ker svetovna javnost od Obamove administracije pričakuje diplomatsko svežino, a žal vse bolj kaže, da gre le za politiko omejenega popravljanja preteklih napak in poskuse krepitve ameriške globalne moči z mehkejšimi sredstvi.

Kaj gre v Afganistanu narobe?

Afganistan, kam greš?

Mag. Špela Boc poskuša ugotoviti vzroke za trenutne varnostne in politične razmere v Afganistanu, ki imajo svoje korenine v nerazčiščeni preteklosti in nejasni sedanjosti, sočasno pa poskuša najti tudi ključne točke za dosego dejanskega napredka z vojnami uničeni državi.

Mejna kontrola in biometrični potni listi

Biometrični potni listi

Alojz Tič predstavlja nov slovenski dokument, ki zaradi vsebine in tudi hranjenja občutljivih osebnih podatkov terjajo nove standardizirane zaščitne mehanizme. Slovenija je namreč junija tako kot druge članice EU začela izdajati biometrične potne liste t.i. druge generacije, ki poleg vidnih podatkov in na čipu shranjene podobe obraza (biometrični potni listi prve generacije) vsebuje na čipu še zapis dveh prstnih odtisov.

Le Bourget 2009: Nove letalske tehnologije

Kanadska C serija

Kot je zapisal Borut Podgoršek se kanadski Bombardier že kar nekaj časa spogleduje z idejo o razvoju 110/130-sedežnega letala, s katerim bi posegel v območje, ki ga trenutno obvladujeta Airbus in Boeing z družinama A320 in B737.

Kategorija velikega kalibra

Ostrostrelne puške

V zadnjih nekaj letih kategorija ostrostrelnih pušk tako imenovanega velikega kalibra vse bolj pridobiva svoj pomen. Gre za sodobna in izredno zmogljiva pehotna orožja, ki lahko delujejo po različnih ciljih na velikih razdaljah. Tipične predstavnice v omenjeni kategoriji in trende v njihovem razvoju predstavlja Zoran Milošević.

Sovjetski (Ruski) oklepni transporterji BTR-60/70/80…

Osemkolesne legende

Andrej Vilar ugotavlja, da je danes ostalo le nekaj tisoč vozil od nekdaj mogočne flote 65.000 kolesnih oklepnikov (BTR) in, da se je nekoč najhitreje rastoča skupina (kolesnih) oklepnikov počasi spremenila v najhitreje izumirajočo skupino.

Raketne križarke razreda Ticonderoga

USS Vicksburg v Kopru

Sredi julija je slovensko morje obiskala posadka raketne križarke USS Vicksburg CG 69 razreda ticonderoga. Gre za že utečeno odlično sodelovanje med enotami ameriške vojne mornarice (US Navy) in pomorstvom Slovenske vojske. Raketne križarke omenjenega razreda so izredno zmogljive površinske vojne ladje, ki danes v svetu nimajo prave primerjave, četudi so bile zasnovane za delovanje v obdobju hladne vojne. Drago Dakič Prelc podrobneje predstavlja oborožitev, senzorje in vlogo križark razreda ticonderoga.

Integrirani mornariški bojni sistem

NUSV-protector

Kot je zapisal Drago Dakič Prelc Rafaelov protector ni zgolj mornariško površinsko plovilo brez posadke (NUSV-Naval Unmanned Surface Vehicle), temveč je dejansko tudi eden od zaenkrat še precej redkih popolnoma robotiziranih integriranih mornariških bojnih sistemov (INCS-Integrated Naval Combat System).

Sejem orožja in vojaške opreme Partner 2009

Zagon srbske obrambne industrije

Stanko Arsić predstavlja dogajanja in novosti četrtega sejma orožja in vojaške opreme, ki je letos potekal od 2. do 5. junija v Beogradu. Udeležilo se ga je sedemdeset razstavljavcev iz sedemnajstih držav. Na sejmu je novosti obsežno predstavila tudi srbska obrambna industrija.

Bojni stres

Nasilje kot posledica bojnega stresa

Gregor Jazbec nadaljuje strokovno predstavitev vzrokov za nastanek bojnega stresa in njegove učinke za pripadnike oboroženih sil. Kot je zapisal tokrat je v zahodnih vojskah obveljalo pravilo, da napori bojevanja vodijo v tri možne izide: v prilagoditev na vojno, v psihične zlome ali pa v kriminalna dejanja, pri čemer lahko vsak izmed njih na dolgi rok privede vojaka v PTSD.

Dolgoletni pomočniki pri zagotavljanju varnosti

Službeni psi policije

Kot je zapisal Adil Huselja bo leto 2009 na področju dela vodnikov službenih psov v slovenski policiji zapisano z velikimi črkami. Letošnje leto je namreč predvsem jubilejno leto, saj Oddelek za šolanje službenih psov deluje in svoje delo opravlja neprekinjeno že polnih 60 let. Prav 15. maja letos pa so s svečano otvoritvijo novega objekta na Gmajnicah pridobili odlične pogoje za delo, objekt pa je eden izmed najsodobnejših tovrstnih centrov v Evropi.

Obeta se novela zakona o orožju

Strogo liberalen zakon

Rok Štupar predstavlja novo direktivo, ki je nekoliko popravila prej veljavno direktivo o nadzoru nabave in posedovanja orožij iz leta 1991. Pred tem je bila opravljena tudi analiza , kako se zakon o orožju obnese v praksi. Kot je poudaril je iz analize moč razbrati poglede različnih izvajalcev zakona, stališča državljanov, uporabnikov zakona pa se analiza dotakne žel le bežno. Branje dokumenta je zanimivo tudi zaradi nekaterih nelogičnih interpretacij rezultatov anket in podatkov, ki jih analiza podaja in ki so si jih snovalci zakona vzeli kot osnovo za pripravo predlogov sprememb.

Preizkusili smo Leupoldovo alternarivo odsevnim namerilnikom

Tactical Prismatic

Profesionalni uporabniki se že dolgo ne sprašujejo več, ali naj na svojo puško namestijo optično namerilno napravo ali naj še vztrajajo pri mehanski. Kot je zapisal Rok Štupar se vprašanje sedaj glasi: kakšno optiko izbrati. Tokrat je prišel pod drobnogled Leupoldov namerilnik Prismatic.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, avgust 2009”