Revija Obramba, avgust 2007

3,66 

Kategorija:

Opis

V reviji Obramba, avgust 2007, si preberite:

 Uvodnik

Vrsta dogodkov vročini navkljub

Letošnje poletje je na slovenski obrambno-varnostni sceni postreglo z nekaj odmevnimi dogodki. V začetku junija je na letališču Murska Sobota potekal odmeven letalski miting, ki je doživel zelo pozitivne odmeve v tujini. Za september pa je najavljen mednarodni sejem Sodobna obramba v Gornji Radgoni pod naslovom »Strategija in tehnika sodelovanja«. Zanimivo pa je bilo tudi v Slovenski vojski, saj so se njeni pripadniki prvič udeležili tradicionalne parade v Parizu.

Intervju: generalpodpolkovnik Roland Kather, poveljnik sil KFOR

Rešitev kosovskega problema potrebujemo čim prej

Naš poročevalec je opravil pogovor z poveljnikom sil KFOR, nemškim generalpodpolkovnikom Katherjem. Govora je predvsem o pogledih ta trenutno varnostno situacijo na Kosovu, ravnanju KFOR-ja v primeru enostranske odcepitve pokrajine ter pripravljenosti mednarodnih sil na morebitni izbruh nasilja.

Dogodki meseca

Objavljamo kratek povzetek dogodkov na slovenskem obrambno-varnostnem področju. Med njimi je prispevek o obisku ameriške vojne ladje Mount Whitney, preimenovanju največjega slovenskega mednarodnega letališča in dogodkih v enotah Slovenske vojske.

Skratka…

Prispevki iz tujine, zlasti uvajanju novih oborožitvenih sistemov, dogodkih v Iraku in Afghanistanu ter nenazadnje predstavitvi novega potniškega letala Boeing 787 dreamliner.

Ruski oklep

Razvoj ruskega oklepa na podlagi izkušenj iz druge čečenske vojne

Druga čečenska vojna, ki se je začela v avgustu 1999, je v ruski vojski spodbudila obsežno modernizacijo oklepnih enot. Predstavljamo vam trende razvoja in nekaj novih orožji, ki so vsa izdelana na podvozju tankov T-72 in T-90.

Kopenska vojska

Vpliv čečenskih vojn na reforme obrambnega sistema Ruske federacije

Avtor Dušan Prašnikar opisuje spremembe v varnostnem okolju Ruske federacije, vplivu obeh vojn v Čečeniji ter posledičnih reformah celotnega obrambnega in varnostnega sektorja.

Retransformirana transformacija

Potrditev naših opozoril glede razvoja asimetričnega bojišča

Andrej Vilar, naš specialist za oklepne sisteme, piše v prispevku s pomenljivim naslovom »Retransformirana transformacija« o ugotovitvah ekspedicijskih vojska, da tudi v 21. stoletju na bojišču ne gre brez tankov. Tudi najsodobnejši kolesniki z najboljšo oborožitvijo preprosto na morejo zamenjati močno oklepljenega tanka. Kot rešitev se pojavljajo težki oklepni transporterji, grajeni na tankovskih podvozjih.

Osnovno šolanje častnikov

Vojaški izobraževalni sistem

Nadaljujemo s serijo člankov s tematiko vojaškega šolstva, kakšne častnike Slovenska vojska sploh potrebuje in kako naj jih šolamo. Članek Mojce Grašič govori tudi o vlogi častnika SV v družbi, kariernem modelu v vojski in možnih rešitvah teh vprašanj, upoštevajoč izkušnje primerljivih vojska v okviru zveze NATO.

Nova grožnja

30 Manevrirna raketa iz »domače delavnice«

S tem člankom avtor stopa na področje, ki ga do sedaj še nismo omenili. Gre za možnost izdelave preproste manevrirne rakete iz splošno dosegljivih delov ter možnosti njihove uporabe v terorističnih napadih. Upoštevamo tudi izkušnje iz zadnje vojne na Bližnjem Vzhodu ter problem mednarodne trgovine z (zlasti sovjetskim) orožjem.

Od HMS Dreadnought do razreda astute

Britanske jurišne jedrske podmornice

Tokratna sredinske priloga je mornariška. Pišemo o razvoju britanskih jedrskih jurišnih podmornic, ki (najbrž) ne bi uspel brez pomoči Američanov. Krona vsega tega je nedavna splovitev prve podmornice novega razreda astute, ki bo postopoma zamenjal starejša razreda swiftsure in trafalgar. Avtor je naš specialist za mornariške sisteme Drago Dakič Prelc.

Jekleni dež

Sodobni večcevni raketometi

Rok Ravnak v članku piše o razvoju in uporabi večcevnih raketometov, ki so se prvič v večjem številu pojavili na Vzhodni fronti med drugo svetovno vojno. Ameriški MLRS pa je med Zalivsko vojno leta 1991 postavil nove kriterije za sodobne večcevne raketomete, katere poleg velike ognjene moči odlikujejo tudi natančnost, odzivnost, taktična mobilnost ter uporaba vse bolj sofisticiranega streliva. Starejši in manj zmogljivi sistemi, kot je BM-21, pa so postali bolj uporabi za teroristične napade.

Izzivi in pasti

Sodobni virtualni simulacijski sistemi v procesu vojaškostrokovnega usposabljanja

Boris Gregor v svojem prispevku opisuje vlogo računalnikov in informacijske tehnologije pri usposabljanju manjših taktičnih enot (oddelek, vod, četa). Takšno usposabljanje, ki je lahko zelo realistično tudi brez streliva, omogoča vojakom preigravanje situacij na bojišču. Takšni sistemi imajo svoje mesto tako v procesu vojaškega šolanja častnikov in podčastnikov, kot tudi njihovi pripravi na mirovne misije.

Akrobatska skupina Zvezde

Air Borne 2007

Ob nedavnem letalskem mitingu v Murski Soboti je poleg španske akrobatske skupine Patruila Aquila nastopila tudi »nova« letalska skupina Zvezde, ki deluje v okviru aerokluba iz Novega Sada. Zvezde so ena redkih akrobatskih skupin, ki letijo na reaktivnih letalih (Soko galeb G-2), vendar niso del vojnega letalstva. Z vodjo skupine Sašom Ristićem se je pogovarjal naš sodelavec Marko Malec.

Zaseda

Taktika bojevanja v gorah – 12. del

Miha Kuhar, naš stalni sodelavec in strokovnjak z gorsko bojevanje tokrat piše o uporabnosti zased pri bojevanju v hribovitem svetu, temeljnih načelih izvajanja zased, vrstah in tipih zased. Vse je podkrepljeno z slikami in skicami.

Nadporočnik Franjo Malgaj

Znameniti slovenski vojaki

Prispevek o življenju Franja Malgaja, udeleženca prve svetovne vojne in bojev za severno mejo. Malgaj je sodeloval v bojih na Soški fronti, Južnem Tirolskem in Koroškem, posmrtno pa je bil odlikovan tudi z Karađorđevo zvezdo z meči 4. stopnje. Najbolj je poznan kot vodja borcev za severno mejo, ki so delovali na Koroškem in v Mežiški dolini. Maja 1919 je bil težko ranjen med boji pri Prevaljah, kjer je tudi umrl.

Nove knjige

Predstavljamo tri nove knjige, dve sta delo domačih avtorjev.

Tudi Dingo II

AC Sistemi na sejmu Sodobna obramba 20.- 22. 9. 2007 v Gornji Radgoni.

Znani slovenski ponudnik specialnih vozil in opreme, podjetje AC-Sistemi, bo tudi letos na sejmu Sodobna obramba prikazalo svojo ponudbo. Poleg napihljivih šotorov francoskega proizvajalca TBM in vojaških transportnih vozil znamke Mercedes-Benz bomo v Sloveniji lahko prvič vedeli tudi Dingo II, na podvozju unimoga zasnovano vozilo za posebne namene.

Korak v boljšo prihodnost

Sejem vojaške opreme in oborožitve »Partner 2007« v Beogradu

Zapis Stanka Arsiča o nedavnem sejmu vojaške opreme in oborožitve v Beogradu. Na sejmu se je predstavljala prenovljena srbska namenska industrija, pa tudi lepo število tujih ponudnikov, tudi iz Slovenije.

Srečanje vojaških starodobnikov

Oživljanje vojaške zgodovine

Rok Štupar tokrat piše o srečanju lastnikov starih vojaških vozil, ki je se odvijalo konec junija na Celjskem. Med ameriškimi vozili, ki so tvorila večino udeležencev, sta bila prisotna tudi nemški Kübelwagen Type 82 (lastnik prihaja iz italijanske Gorice) ter »puščavski« motocikel BMW R75 s prikolico, kakršne je uporabljal Afriški korpus.

Prve vojaške puške z valjastim zaklepom

Uvedba prvih večstrelnih pušk repetirk

Članek Moma Vukčevića govori o postopnem uvajanju pušk repetirk z valjastim zaklepom, ki je potekalo v drugi polovici 19. stoletja. Prva država, ki je tovrstne poške začela uvajati, je bila Švica, sledili pa sta ji Francija in Avstro-Ogrska.

 

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, avgust 2007”