Revija Obramba, oktober 2007

3,66 

Kategorija:

Opis

V revija Obramba, oktober 2007 si preberite:

Uvodnik

Dva dogodka: ujma in sejem Sodobna Obramba

Letošnji september sta zaznamovala dva odmevna dogodka. Sredi meseca je silovito neurje z poplavami prizadelo območja južne Gorenjske in področje Celja. V sanacijo se je poleg sil za zaščito in reševanje takoj dejavno vključila tudi SV: samo na območju Železnikov je bilo prisotnih skupno preko 1.600 pripadnikov SV. Drug pomembni dogodek pa je bil sejem Sodobna obramba na sejmišču v Gornji Radgoni, ki je sovpadel s kongresom Evropskega združenja vojaških novinarjev – EMPA.

Intervju: Miran Bogataj, Poveljnik civilne zaščite Republike Slovenije

Dnevi zaščite in reševanja

V tokratnem intervjuju smo govorili z g. Miranom Bogatajem, Poveljnikom Civilne zaščite Republike Slovenije. Intervju je povezan s prireditvijo Dnevi zaščite in reševanja, ki bo oktobra letos v Novi Gorici. Gospod Bogataj pa je podal tudi svojo oceno stopnje usposobljenosti in opremljenosti pripadnikov CZ, svoj pogled na sejem Sodobna obramba ter razkril tudi nekaj načrtov za prihodnost.

Vodna ujma v Železnikih

Vojaki odstranjevali posledice

V tokratnem intervjuju smo govorili z g. Miranom Bogatajem, Poveljnikom Civilne zaščite Republike Slovenije. Intervju je povezan s prireditvijo Dnevi zaščite in reševanja, ki bo oktobra letos v Novi Gorici. Gospod Bogataj pa je podal tudi svojo oceno stopnje usposobljenosti in opremljenosti pripadnikov CZ, svoj pogled na sejem Sodobna obramba ter razkril tudi nekaj načrtov za prihodnost.

4. sejem Sodobna obramba v Gornji Radgoni

30.000 obiskovalcev

Na tokratnem sejmu se je predstavil celotni obrambi sistem ter sistem za zaščito in reševanje. Morda glavna atrakcija je bila baza Triglav, kakršno uporablja 670. poveljniško-logistični bataljon, namenjena pa je namestitvi slovenskih vojakov na mirovni misiji v tujini. Razstavno dejavnost so še dodatno popestrile različne okrogle mize ter skupna vaja slovenskih, avstrijskih in madžarskih reševalcev.

Dogodki meseca

Kratek povzetek najpomembnejših dogodkov v Slovenski vojski in na Ministrstvu za obrambo.

Skratka…

Kratek povzetek najpomembnejših dogodkov v Slovenski vojski in na Ministrstvu za obrambo.

Robin »Fallout« Prosser

Pilotka B-1B

Naš sodelavec Marko Malec je obiskal letalski miting v Brnu, kjer je govoril z eno izmed le dveh deklet v ameriškem vojnem letalstvu, ki sta pilotki strateškega bombnika B-1B lancer. Predstavila nam je svojo kariero, zadolžitve v posadki in načrte za prihodnost.

Med zakonskimi zahtevami in realnostjo

Varovanje tajnosti

Aferi Sova ob bok je dr. Denis Čaleta pripravil primerjalni članek na temo dostopa državnega vodstva do zaupnih informacij. V njem predstavlja rešitve tega vprašanja v državah članicah NATO, kot tudi pri nas.

Sodobni častnik z vidika značilnosti in zahtev sodobnih vojaških operacij

Častnik za prihodnost

Tokratni prispevek v seriji člankov na temo (pre)oblikovanja slovenskega vojaškega šolstva in častniškega zbora je pripravil Igor Kotnik. V članku piše o značilnostih sodobnih vojaških operacij, v katerih bo sodelovala tudi SV. Svoje ugotovitve še dodatno podkrepi z primeri iz tujine ter značilnostmi sodobnega bojišča, ki posredno ali neposredno vplivajo na sodobno bojevanje ter znanja, ki naj bi jih imel častnik v oboroženih silah razvitih držav.

Boleče izkušnje z nemirnih območji

RBK filtri

Na letošnjem sejmu v Gornji Radgoni se je predstavilo izraelsko podjetje Beth-El Zikhron Ya’aqov Industries, ki izdeluje RBK filtrirne sisteme za vojaška vozila in objekte. V predstavitvenem članku je govora o pomenu tovrstnih filtrirnih sistemov in njihovi uporabi.

Sredinska priloga: Britanska tanka izpred prve svetovne vojne

Covenanter in crusader

Naš strokovnjak za tanke in oklepno tehniko Andrej Vilar v sredinski prilogi piše o dveh britanskih tankih iz časa druge svetovne vojne. Tanka sta nastala tik pred vojno, med vojno pa sta se pokazala kot zgrešena in zato v vojni nista igrala opaznejše vloge.

Nove knjige

Predstavljamo Vam dve novi knjigi: dokumentarni strip o dogajanju v varovanem območju Goražde, ter knjigo uveljavljene slovenske novinarke in doktorice zgodovinskih znanosti, ga. Rosvite Pesek z naslovom Osamosvojitev Slovenije.

Obisk v slovenskem morju

Šolska jadrnica Amerigo Vespucci

V začetku septembra je slovensko morje priplula šolska jadrnica italijanske vojne mornarice Amerigo Vespucci. Drago Dakič Prelc piše o zgodovini ladje, njenih karakteristikah in vlogi v italijanski vojni mornarici.

Usposobljenost za delo z razstrelivi in drugimi eksplozivi

Znanje in skrbnost

Franc Klemenčič tokrat govori o pomenu in vsebini usposabljanj vseh, ki imajo opravka z eksplozivi (minerji, izvajalci velikih ognjemetov, trgovci z pirotehniko). Svoj članek je dodatno opremil s seznamom nekaterih najbolj katastrofalnih nesreč z eksplozivi.

Novejši trendi pehotnih kolesnih vozil v Iraku in Afganistanu

MRAP

Številne žrtve med ameriškimi vojaki, ki so jih v Iraku in Afganistanu povzročile mine in improvizirana eksplozivna telesa, so imele za posledico uvedbo novega razreda pehotnih kolesnih vozil, ki so odporna na mine in zasede. Andrej Vilar predstavlja nekatera tovrstna vozila in tehnologija, ki je vanje vgrajena.

Nova ruska letalska bomba

ODAB ali MOAB ali oče in mati vseh bomb

Gregov Dolenc v svojem članku predstavlja tehnologijo vakuumske bombe in primerja značilnosti največjih primerkov. Članek je povezan z ruskim preizkusom nove termobarične letalske bombe.

Taktika bojevanja v gorah – 14. del

Naskok

Naš redni sodelavec Miha Kuhar govori o taktiki naskoka v gorskem svetu: od načrtovanja, preko izvedbe do umika. Kot ponazoritev prilagamo zapis o nemškem napadu na Cerkno 27. januarja 1944.

Avstrijsko-turška vojna 1663-1664

Bitka pri Monoštu

Kustos Muzeja SV, Mladen Horvat, v svojem članku obravnava boje med habsburškim in otomanskim imperijem v 17. stoletju, ki so potekali na območju današnje Madžarske, Romunije in dela Avstrije. Avstrijski zmagi v bitki pri Monoštru (St. Gotthard) je sledil mir, temu upor predvsem ogrskih in hrvaških plemičev (zarota Zrinski-Frankopan) in končna uvedba absolutizma v habsburški monarhiji.

Kaliber: Beretta 92 je doživela več kot lepotno operacijo

Facelift

Rok Štupar govori o lastnostih in zmogljivostih modernizirane Berette 92, poimenovane Beretta 90two.

IPSC Delta Cup

Beograd 2007

Eden najboljših slovenskih strelcev IPSC Boštjan Pavlič predstavlja dogajanje na mednarodnem tekmovanju v IPSC praktičnem streljanju, ki je potekalo na strelišču blizu Beograda. Srbska IPSC zveza je tekmovanje pripravila kot »reklamo« pred morebitnim evropskim prvenstvom, ki ga želijo organizirati leta 2010.

Prva vojaška puška za naboje z brezdimnim smodnikom

Francoske repetrike lebel M1886

Momir Vukčević predstavlja razvoj vojaških repetirk v Franciji in izum brezdimnega smodnika, ki mu je sledil razvoj popolnoma nove »družine« repetirk, ki so dobile ime po članu komisije za izbor nove puške, polkovniku Nicholasu Lebelu. Puško so v Franciji uporabljali do začetka prve svetovne vojne, v francoskih kolonijah pa tudi kasneje.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, oktober 2007”