V Jadransko morje prihaja ena največjih ameriških jedrskih letalonosilk

by Urednik

POVEČANA PRISOTNOST AMERIŠKE MORNARICE V JADRANU

V novembru bo v splitsko pristanišče vplula ameriška letalonosilka USS George H.V. Bush (CVN-77) na jedrski pogon. Je ena najmlajših ameriških letalonosilk in ena največjih vojaških ladij na svetu, spada v razred letalonosilk nimitz.

Skupna dolžina jedrske letalonosilke USS George H.V. Bush (CVN-77) je 333 metrov in ima izpodriv 100.000 ton. Največja hitrost presega 30 vozlov, poganjata pa jo dva jedrska reaktorja. Brez obnove goriva lahko pluje več kot 20 let. Kapaciteta ladje je 3.532 članov posadke in lahko prevaža 90 letal in helikopterjev. Ladjo so zgradili leta 2009, izdelava pa je stala 6,2 milijarde dolarjev.

Sicer je ena največjih ameriških jedrskih USS George H.V. Bush do 28. oktobra vodila veliko Natovo vojaško vajo “Udar Neptuna 2022” v Sredozemlju. V vaji je sodelovalo več kot 80 letal, 14 ladij in približno 6000 osebja iz 24 zaveznic in partneric Nata, vključno s Finsko in Švedsko.

Po vaji pa je letalonosilka odplula proti Splitu. To je že drugi prihod ameriške jedrske letalonosilke razreda nimitz v Split letos, februarja je bila letalonosilka Harry S. Truman na Hrvaškem. Ameriško letalonosilko v Jadranskem morju je obiskal tudi generalni sekretar Nata  Stoltenberg.

Gre za letalonosilko, ki trenutno vodi letalsko udarno skupino pod poveljstvom Nata, kar je Stoltenberg označil za “demonstracijo zmogljivosti in zavezanosti ZDA zavezništvu”, piše na spletni strani Nata. Stoltenberg je dejal, da ta letalonosilka vsak dan “pošilja močno sporočilo zavezniškega odvračanja”. Stoltenberg je še dejal, da gre za “odličen primer čezatlantskega odnosa – Evropa in Severna Amerika, ki sodelujeta v Natu”.

Skliceval se je tudi na nedavno opozorilo Moskve, da se Ukrajina pripravlja na uporabo radiološke “umazane bombe” na lastnem ozemlju in dejal, da so zaveznice Nata zavrnile, kot je dejal, “očitno lažno trditev”. Opozoril je, da Rusija “ne sme uporabljati lažnih pretvez za nadaljnje zaostrovanje razmer”. Stoltenberg je še obsodil vojaško podporo, ki jo, kot trdi, Iran daje ruskim vojnim prizadevanjem, in dejal, da “nobena država ne bi smela pomagati agresorju v nezakoniti vojni”. Obenem je pozdravil sankcije, ki so jih proti Teheranu uvedle zaveznice in EU.

Pripravil: B. Knific, foto: US Navy

Povezani članki