Turčija: novo življenje za stare tanke

by Urednik

TURČIJA BO NADGRADILA STARE TANKE M60

Turške kopenske sile uporabljajo 166 tankov M60A1 in M60A3, ki so bili posodobljeni v različici M60T in M60TM. Proces se tu ne konča, saj se trenutno pripravljajo načrti za nadgradnjo teh strojev na nov, višji standard, imenovan M60T1.

Posodobitev M60, ki jih upravljajo turške kopenske sile (turško Türk Kara Kuvvetleri), se izvaja v okviru projektov TİYK-M60A3 in TİYK-M60T. Prvo posodobitev vodi Roketsan, pri drugi pa je glavni izvajalec Aselsan, v obeh pa želijo privesti tanka  M60T in M60TM na nov standard in postati neodvisni od tujih komponent, predvsem izraelskih. TİYK je okrajšava za Tanklara İlave Yetenekler Kazandırılması”, kar v v prostem prevodu pomeni, da “daje tankom dodatne zmogljivosti”.

M60T je različica posodobitvenega paketa Sabra za tanke družine M60, razvita v sodelovanju s turško obrambno industrijo. Osnova za razvoj M60T je bila različica sabra Mk2.

V okviru projektov TİYK-M60T bosta tanka M60T in M60TM nadgrajena na standard M60T1. Ta vozila bodo vsebovala nove komponente: sistem za nadzor ognja Volkan-M, sistem za upravljanje bojišča, komunikacijski sistem, pa tudi nov dodatni oklep za kupolo in trup, ki ga je razvil Roketsan. V tanke bodo vgrajeni tudi novi, varnejši sedeži za posadko.

Poleg tega bosta tako M60TM kot tudi M60T1 opremljena z moduli Aselsan Akkor Pulat »hard-kill« sistema aktivne obrambe oklepnikov ter z daljinsko vodenim orožnim modulom SARP z velikokalibrskim mitraljezom M85 in nizkoprofilno poveljniško kupola s kompletom periskopov. Poveljnik bo prejel tudi panoramsko opazovalno in namerilno napravo TEPES na dvignjeni teleskopski podlagi. Poleg tega bo vozilo opremljeno s senzorji sistema Aselsan Yamgöz, ki bodo opozarjali pred osvetlitvijo rezervoarja z laserskim žarkom, voznik pa bo imel na voljo nabor dnevnih in nočnih opazovalnih naprav. Glavna oborožitev M60T, TM in T1 je izraelski 120 mm top MG253 z gladko cevjo in dolžino 44 kalibrov (cca 5,3 m).

Pripravil: B. Knific, foto: SSB

Povezani članki