Andrzej Duda: »Predlagal bom, da članice zavezništva za obrambo namenijo 3 % BDP

by Urednik

POLJSKA ZA POVEČANJE DELEŽA BDP ZA ČLANICE ZVEZE NATO

Poljski predsednik Andrzej Duda je napovedal, da bo prepričeval zaveznike, da povečajo izdatke za obrambo na vsaj 3 %. BDP. Predsednik, ki je pred dnevi  vodil sejo sveta za nacionalno varnost Poljske, je napovedal tudi začetek dela na novi strategiji nacionalne varnosti.

Predsednik in premier Donald Tusk sta se odpravila – z dvema različnima letaloma – v Washington, kjer ju je na obletnico širitve Nata na prve države nekdanjega vzhodnega bloka pričakal predsednik ZDA Joe Biden.

»Zbrali smo se, da bi na ta simboličen način spregovorili o strateških izzivih, s katerimi se danes sooča varnost Poljske z vidika naše prisotnosti v Severnoatlantskem zavezništvu,« je poudaril Duda ob začetku zasedanja Sveta za nacionalno varnost. Po predsednikovih besedah ​​je »…velika in zelo pomembna gesta, da sta bila ob 25. obletnici vstopa naših držav v Nato dva poljska predstavnika povabljena v Belo hišo na to srečanje.«

»Med našim obiskom v Beli hiši Želim predlagati – o tem bom govoril z vsemi našimi prihodnjimi zavezniki, vključno z generalnim sekretarjem Nata – da se  države Nata skupaj odločijo, da bo zahteva ne da porabimo samo 2 odstotka, ampak 3 odstotke BDP za obrambo,! je dejal. Kot je dejal Duda, gre za posodobitev vojske in “izgradnjo vojaških virov, ki jih Evropa potrebuje”, ter tudi za izogibanje težavam, kot je sedanja z zbiranjem streliva za Ukrajino.

Spomnil je, da je trenutno delež obrambnih izdatkov Poljske štiri odstotke BDP. »Če rečemo, da si nihče ne bo upal napasti Nata, moramo dodati, da si nihče ne bo upal napasti močnega Nata. Potreben je jasen in drzen odgovor na rusko agresijo. Ta odgovor bo povečanje vojaškega potenciala severnoatlantskega zavezništva,« je dejal.

Seznanil se je tudi z delom na novi poljski nacionalni varnostni strategiji, ki bo upoštevala zaključke ruske invazije na Ukrajino. »Želim se zahvaliti ministru za nacionalno obrambo in podpredsedniku vlade za izraženo pripravljenost delati na novi strategiji nacionalne varnosti. Začenjam delati na smernicah na tem področju, saj imamo prejšnjo strategijo od leta 2020, leto 2022 pa je prineslo ogromno spremembo, ki izhaja iz ruske agresije na Ukrajino,« je zagotovil.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki