Turški lovec KAAN opravil prvi polet

by Urednik

VIDEO PRVEGA POLETA LOVCA KAAN

V Turčiji je prvič v zgodovini poletel prototip domačega večnamenskega letala 5. generacije Kaan. Gre za pomemben napredek v turškem letalskem programu in zastavlja vprašanje, ali bo Turčija kmalu vključena v ekskluzivni klub proizvajalcev najnovejše generacije bojnih letal s posadko.

Krstni polet je potekal 21. februarja 2024 zjutraj. Letalo je vzletelo z letališča proizvajalca v osrednji Turčiji in ostalo v zraku 11 minut. Med letom so testirali osnovne sisteme letala. Uspešen polet prototipa pomeni, da je Kaan, rezultat programa TF-X, zaključil vrsto zemeljskih preizkusov in je tako lahko začel s preizkusi letenja. Preizkušanje bo trajalo naslednjih nekaj let, vendar je predvideno, da se bo serijska proizvodnja letal začela v drugi polovici tega desetletja, v operativno uporabo pa bodo predana še pred letom 2030.

Program TF-X ima svoje začetke v letu 2010. Takrat je bilo načrtovano, da bodo ta letala dopolnila floto F-35A turških letalskih sil. Turčija je bila sicer ena najpomembnejših članic konzorcija Joint Strike Fighter in je načrtovala nakup 120 primerkov konvencionalne različice A za letalske sile. Letala iz programa TF-X naj bi naročili v večjem številu, verjetno zato, da bi nadomestili celotno floto F-16C/D v razmerju 1:1. Turčija ima 270 lovcev F-16 in je ena petih držav v katerih ta letala tudi sestavljajo.

Izključitev Turčije iz programa F-35 po nakupu ruskih zračnoobrambnih raketnih sistemov S-400 triumf je naredila program TF-X za Ankaro še pomembnejši kot prej, čeprav so se po drugi strani zmanjšale možnosti Turčije za sodelovanje z zahodnimi podjetji. Zaradi tega je bilo odločeno, da program v začetku leta 2023 še pospešijo. Kaan je bil predstavljen spomladi in napovedana so bila testiranja na tleh.

Predsednik Erdogan je tudi napovedal, da bo letalo poletelo že leta 2023. Ta rok ni bil izpolnjen, impresivno pa je dejstvo, da je bil let izveden zdaj, februarja 2024. Kot kaže, bodo Turki letala dejansko lahko začeli izdelovati v naslednjih nekaj letih, približno dve leti po začetku proizvodnje korejskega KF-21 boramae. Če se to zgodi, bi morala domača naročila za to zasnovo doseči do 200-300 enot in postopoma bodo začela nadomeščati F-16, najprej pa sicer posodobljene, a  že precej zastarele F-4E-2020 terminator (phantom).

Ko bo dosežen ta obseg proizvodnje, bi morala Turčija doseči tudi pristopno ceno na enoto za posamezno letalo in ga bo nato lahko ponudila v izvoz. Zanj naj bi se na primer zanimal Azerbajdžan, katerega letalske sile trenutno temeljijo na sovjetskih letalih MiG-29 in Su-25, vendar bi bila to majhen kupec. Zanimanje za turškega lovca naj bi izrazila tudi Tajska. Zdi se, da bi lahko letalo ponudili predvsem islamskemu svetu oziroma vsaj tistemu njegovemu delu, ki ima dobre odnose s Turčijo. Ni brez razloga, da je bil Kaan nekoč opisan kot “prvi veliki borec muslimanov.”

Turki poskušajo doseči čim večjo neodvisnost glede sestavnih delov svojih letal. To je vidno na primer v obleki orožja, ki ga nosi in je turško. Za zdaj pa to letalo poganjajo ameriški General Electricovi turboventilatorski motorji F110, torej pogonski agregati, ki se uporabljajo v F-16. Ali bo z razvojem lastnega programa reaktivnih motorjev mogoče doseči neodvisnost, pa je še težko reči.

Kakor koli že, razmeroma samostojna izdelava letala tega razreda ne bo le prestižna, temveč bo omogočala tudi učinkovitejšo mednarodno politiko in bo lahko gonilna sila domače industrije in znanstveno-raziskovalnih centrov. In tudi orodje pri vodenju učinkovite mednarodne politike.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki