Rheinmetall bo zgradil novo tovarno streliva

by Urednik

Rheinmetall sprejema pomemben strateški korak za okrepitev pripravljenosti Nemčije na področju nacionalne varnosti in gradi novo tovarno na lokaciji Unterlüß v Lüneburg Heath na Spodnjem Saškem, s čimer še povečuje proizvodnjo streliva.

Kancler Olaf Scholz, predsednica vlade Kraljevine Danske Mette Frederiksen in nemški obrambni minister Boris Pistorius so se pridružili predsedniku izvršnega odbora Rheinmetall AG Arminu Pappergerju na uradni slovesnosti ob polaganju temeljev v novo tovarno streliva skupine Werk Niedersachsen. Prisotne so bile tudi številne druge ugledne osebnosti iz sveta politike, uprave, vojske in industrije.

Werk Niedersachsen bo v prihodnosti proizvajal topniško strelivo, eksplozive in komponente raketne artilerije. Tovarna bo sčasoma proizvedla približno 200.000 topniških granat letno, skupaj z do 1.900 tonami eksploziva RDX (RDX ali heksogen je predstavnik brizantnih – rušilnih –  eksplozivov, ki ga je leta konec 19. stoletja iznašel nemški kemik Hans Henning. Sprva je namenjen medicinski  uporabi, a so kaj hitro ugotovili njegovo eksplozivno moč – njegovo kemijsko ime je ciklotrimetilen trinitramin.) in po želji tudi drugimi komponentami za izdelavo polnjen streliva. Poleg tega bi tu lahko potekala proizvodnja raketnih motorjev in morda tudi bojnih glav, kar bo na primer potrebno za načrtovani nemški projekt raketne artilerije.

»Da bi zagotovili strateško suverenost Nemčije na področju streliva velikega kalibra, ustvarjamo nacionalni proizvodni obrat, ki postavlja nove standarde in bo v prvi vrsti zadostil potrebam nemške Bundeswehra,« izjavlja Armin Papperger in dodal, da »… z Werkom Niedersachsen na našem zgodovinskem mestu Unterlüß ustanavljamo še en evropski center za proizvodnjo topniškega streliva in drugih efektorjev. Ta poteza odraža naš občutek odgovornosti in odločenost, da materialno prispevamo k sposobnosti naše države in naših partnerjev v Natu za potrebe obrambe.”

Ta projekt, ki ga financira podjetje, predstavlja naložbo v obsegu 300 milijonov evrov, Rheinmetall pa prevzema celotne stroške gradnje tovarne brez prispevka – sofinanciranja nemške vlade. Tovarna bo pomenila tudi okoli 500 novih delovnih mest v Unterlüß.

Nova tovarna Rheinmetall bo omogočila zadovoljitev lastnih potreb Bundeswehra z domačo proizvodnjo in – zlasti v krizi – zagotovila neomejene prenose v partnerske države. Tako bo odpravljena (do)sedanja odvisnost od izvoznih dovoljenj, ki so jih izdale druge države, s čimer bo Nemčija dobila popolno suverenost na tem področju, ki je pomembno za nacionalno varnost. V tem procesu bo Rheinmetall ustvaril celotno verigo dodane vrednosti za topniško strelivo v Unterlüßu, kar mu bo omogočilo, da bo ponudil celotno strelivo iz enega samega vira, vključno z nabojem, vžigalko, eksplozivnim in pogonskim nabojem.

Werk Niedersachsen bo deloval večinoma avtonomno, vsi delovni koraki, potrebni za proizvodnjo topniških granat pa se bodo izvajali na lokaciji. Pri gradnji tega obrata si Rheinmetall prizadeva za modularni, razširljivi koncept za zagotavljanje varne oskrbe s strelivom, ki ima potencial za dodatno rast.

Glavna prioriteta nove tovarne je čimprejšnji zagon proizvodnje. Po približno dvanajstmesečnem obdobju gradnje – od datuma pogodbe – bo letna zmogljivost znašala 50.000 granat letno. Začetni delež nemške dodane vrednosti bo znašal 50 odstotkov, postopoma se bo v drugem letu proizvodnje povečal na 80 odstotkov in v tretjem na 100 odstotkov. Od te točke bo imela Nemčija popolnoma avtarkično oskrbo z artilerijskim strelivom, pri čemer bo dodana vrednost v celoti ustvarjena doma. Količinsko bo letna zmogljivost v drugem letu proizvodnje dosegla 100.000 granat, kasneje pa na 200.000 na leto.

Artilerija je bistvena zmogljivost kopenskega bojevanja. Vojna v Ukrajini namreč kaže, kako velika je potreba po strelivu. Skladišča Bundeswehra so prazna, obnavljanje zalog pa bo po ocenah stalo 40 milijard evrov. Ogromna poraba streliva v Ukrajini še povečuje trenutno pomanjkanje, razpoložljive proizvodne zmogljivosti zahodnega sveta namreč niso strukturirane, da bi zadovoljile povpraševanje v tem obsegu. Tako kot druge države tudi Nemčija načrtuje nabavo velikih količin streliva v daljšem obdobju.

Rheinmetall je vodilni obrambni izvajalec in eden največjih svetovnih proizvajalcev streliva. Skupina je v zadnjih mesecih že izdatno vlagala v svojo proizvodno mrežo. Do leta 2025 namerava Rheinmetall v svojih tovarnah v Nemčiji, Španiji, Južni Afriki, Avstraliji in na Madžarskem izdelati do 700.000 nabojev artilerijskega streliva ter 10.000 ton smodnika.

Pripravil: B. Knific, foto: Rheinmetall

Povezani članki