Predstavljen prestreznik UAV MR

by Urednik

BREZPILOTNO LETALO ZA PRESTREZANJE BREZPILOTNIKOV

Mednarodno podjetje MARSS na svetovni obrambni razstavi (WDS) 2024 v Savdski Arabiji predstavilo prestrezno brezpilotno letalo MR, ki je opremljeno z umetno inteligenco in je sposobno zaznati ter uničiti sovražnikove UAV na razdaljah, večjih od 5 kilometrov.

Dejstvo, da so brezpilotniki različnih razredov postali eno najučinkovitejših orožij v sodobnih konfliktih, je že neizpodbitno dejstvo. Zdaj se vojske različnih držav soočajo z nalogo, da se naučijo braniti pred to vrsto visokotehnološkega orožja.  

Eno od možnih sredstev za boj proti brezpilotnim letalnikom je predlagalo mednarodno podjetje MARSS na svetovni obrambni razstavi (WDS) 2024 v Savdski Arabiji. Proizvajalec je predstavil brezpilotni prestreznik MR. Naprava, opremljena z umetno inteligenco, je sposobna zaznati in uničiti sovražnikove UAV na razdaljah, večjih od 5 kilometrov.

Po besedah ​​razvijalca MR uporablja vrsto senzorjev za natančno zaznavanje, pregledovanje in odzivanje na grožnje v zraku. Hkrati je prestreznik opremljen s sistemom za nadzor zračnega prostora, ki ponuja najnovejše zmogljivosti za boj proti brezpilotnim sistemom NiDAR Core Intelligence, ki mu omogoča učinkovito zadetje hitrih in manevrsko zelo zmogljivih ciljev.

Naprava je nameščena v navpičnem pametnem zaganjalniku, ki je povezan z infrastrukturo senzorja NiDAR. Ko je grožnja zaznana, operater izstreli prestreznik s svoje nadzorne plošče, nato pa MR s pomočjo vgrajene umetne inteligence zazna cilj in ga napade.

Novi izdelek ima hibridno aerodinamično zasnovo, ki zagotavlja hitrost in doseg letala s fiksnimi krili, hkrati pa ohranja prožnost in manevriranje kvadrokopterja. Prestreznik brezpilotnih letal, opremljen z električnim pogonskim sistemom, je sposoben zadeti cilje na razdalji več kot 5 km, na nadmorski višini približno 2 km, pri tem pa naj bi razvil hitrost več kot 80 m/s.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki