V Sloveniji predstavili prvi avtohtono razvit UCAV

by Urednik

PRVO SLOVENSKO BREZPILOTNO BOJNO LETALO

V letalski bazi Cerklje ob Krki so predstavili prvo v Sloveniji razvito brezpilotni bojni letalnik (UCAV), kis o ga razvili iz civilnega letala Pipistrel Virus SW 121.

Prototip prvega domačega brezpilotnega bojnega letalnika (UCAV), ki je bil razvit s pomočjo financiranja Ministrstva za obrambo (MO), je bil 20. decembra 2023 prvič predstavljen v letalski bazi Cerklje ob Krki ob koncu leta 2023 na slovesnosti ob predaji prvega taktičnega transportnega letala Leonardo C-27J spartan Sloveniji.

Ker je UCAV vojaška različica civilnega letala Pipistrel Virus SW 121, je bilo prikazano opremljeno z vrtečo senzorsko kupolo pod trupom –  (na  t.i. gimbalu – mehanizmu, običajno sestavljenem iz obročev, zasukanih pod pravim kotom, za ohranjanje instrumentov – senzorjev vodoravno v premikajočem letalu) s štirimi podkrilnimi nosilci, ki nosijo štiri rakete zrak-zemlja, na katere obesijo orožje – vodene rakete, kot sta na primer pritioklepna raketna izstrelka AGM-114 hellfire in/ali spike. Rečeno je bilo tudi, da bo imel UCAV doseg 500 km.

Prototip (registriran S5-MTC) je rezultat ene od dveh pogodb v skupni vrednosti 900.000 EUR, ki sta bili podpisani med ministrstvom za obrambo in družbo Timtec Defense iz Vipave 14. septembra 2022. V skladu s tema pogodbama je Timtec, podjetje v večinski lasti ustanovitelja in generalnega direktorja slovenskega proizvajalca lahkih letal Pipistrel (od aprila 2022 del Textron eAviation, poslovnega segmenta Textrona) Iva Boscarola je zadolžil za izvedbo raziskav in razvoja dveh sistemov: za obrambo pred roji brezpilotnih zračnih sistemov, in za razvoj UCAV. Generalni direktor direktorata za logistiko ministrstva Željko Kralj je v Cerkljah o UCAV povedal, da je razvoj prvega prototipa trenutno v šesti stopnji tehnološkega razvoja od devetih, ko bo mogoče reči, da bo delujoč prototip lahko preveriti v praksi.

“Zdaj se dogovarjamo za nadaljevanje projekta, ki naj bi v približno letu in pol prinesel funkcionalno in preizkušeno letalo,” je dejal Kralj in dodal, da je osnovni načrt, da s slovenskim letalom v operativno uporabo spravimo eskadrilj 12 UCAV v oborožene sile.

“Če pa želite imeti operativno eskadriljo, potrebujete dodatna letala v rezervi, na primer do tri,” je pojasnil Kralj in število letal, ki jih namerava nabaviti ministrstvo, določil na 15.

V UCAV sta dva sedeža, na enem bo ostal pilot, na drugem pa bo nameščena oprema za daljinsko vodenje. V drugi fazi razvoja, ki še sledi, bo razvita zemeljska postaja, iz katere bo mogoče daljinsko upravljati več letal. Vzporedno z razvojem letala bodo razvijali tudi simulator (slovensko podjetje Guardiaris). Letalo poganja lahki štiritaktni batni motor Rotax 912 iS z odličnimi zmogljivostmi na velikih nadmorskih višinah, doseže višino okoli 5400 metrov, njegova hitrost pa je 220-230 kilometrov na uro. Letalo bo opremljeno s Timtecovim gimbalom, stabiliziranim sistemom kamer z vgrajenim laserskim merilnikom razdalje in laserskim osvetljevalcem ciljev, ki bo učinkovito deloval podnevi, ponoči in v pogojih slabe vidljivosti. Vojaški SW 121 ima ojačana krila, ki omogočajo nošenje štirih raket s skupno težo 150 kilogramov. Ni še znano, katerega proizvajalca raket bo slovensko obrambno ministrstvo izbralo, čeprav je potrdilo, da bodo v ta namen testirali izraelsko, ameriško in morda francosko orožje.

UCAV je skoraj v celoti plod slovenskega znanja in sodelovanja slovenske obrambne industrije, vojske in akademske sfere. Pri razvoju letala, simulatorja in sorodnih komponent poleg Timteca in Pipistrela sodelujeta še podjetji Dewesoft iz Gabrskega in Guardiaris iz Ljubljane, kar je vse skupaj velik mejnik za slovensko industrijo in obrambo.

Avtor: Igor Božinovski, foto: MORS

Povezani članki