Ukrajina: Srbsko strelivo zadelo Rusijo

by Urednik

UKRAJINSKA VOJSKA UPORABLJA SRBSKE RAKETE

Pred dnevi so ukrajinski vojaki ponovno obstreljevali rusko mesto Belgorod z raketami  kalibra 122 mm. Tokrat je šlo za orožje srbskega porekla, Rusiji precej naklonjene države. Kako so se te rakete znašle v Ukrajini?

Pred kratkim so poročali o ukrajinskem obstreljevanju Belgorodske oblasti z uporabo poljskih raket feniks 122 mm. Kmalu zatem so Ukrajinci znova obstreljevali samo mesto Belgorod, pri čemer so ponovno uporabili strelivo, ki se uporablja v večcevnih raketometih na osnovi sovjetskega sistema BM-21 grad. Tokrat pa naj bi v ta namen uporabili rakete srbske izdelave. Poleg tega Rusi v tem primeru sporočajo, da naj bi se streljanje izvajalo z raketometi RM-70 vampire češke izdelave, od katerih je Ukrajina doslej prejela več deset primerkov.

Kje so ukrajinski vojaki dobili rakete srbske izdelave? Od zaveznikov, ki jih kupujejo od srbske industrije. Lani sta bila primeri takšnih držav Slovaška in Turčija, ki je postala posrednica pri dostavi v Kijev. Poleg tega ukrajinski vojaki uporabljajo druge vrste srbskega streliva, vključno s topništvom v postsovjetskih kalibrih.

RM-70 je 122 mm večcevni raketomet – izboljšana različica sovjetskega sistema BM-21 grad. Zasnovan je bil na šasiji tovornjaka Tatra 813, pri katerem so znatno povečali prostor za kabino posadke. Posledično se je povečala nosilnost vozila, kar je omogočilo prevoz dodatnih 40 raket. Njihov strelni doseg (20 km) se v primerjavi s sovjetskim primerkom ni spremenil. Povečati pa ga je mogoče z uporabo raket z večjim dometom (40 km, npr. feniks), ki jih med drugim uporablja poljska vojska. Pogonski agregat vozila je dizelski motor T3-930-51 z močjo 265 KM, ki mu omogoča doseganje največje hitrosti na cesti 85 km/h. RM-70/85 še vedno uporabljajo številne vojske sveta, vključno s Poljsko, Grčijo, Kambodžo, Gruzijo, Slovaško in Zimbabvejem.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki