Revija Obramba, januar 2017

4,10 

Šifra: RO01-2017 Kategoriji: , Oznaka:

Opis

IZ VSEBINE:

Rusko novoletno darilo Srbiji

Srbski ministrski predsednik Aleksandar Vučić meni, da bo (oborožitveno) darilo Rusije Srbiji kar dramatično povečalo udarno moč Vojske Srbije, ki po tej donaciji ”ne bo več ista vojska”. Rusija bo v okviru enkratne vojaško-tehnične pomoči Srbiji donirala šest lovcev MiG-29 in po 30 tankov T-72 ter oklepnih vozil BRDM-2, je še sporočil srbski ministrski predsednik po srečanju z ruskim obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem tik pred iztekom leta 2017.

Svet v letu 2016 – več slabega kot dobrega

Minulih dvanajst mesecev nam ne bo ostalo v lepem spominu. Leto 2016 je namreč bilo polno nasilja nad ljudmi, naravo. Bilo je tudi leto presenečenj; kaj presenečenj, pravih političnih in drugih pretresov, za katere smo tako rekoč verjeli, da se ne morejo zgoditi in da so preveč strašni, da bi se sploh smeli zgoditi. To je bilo leto terorističnih napadov in vojnih grozot v Siriji in Iraku. V Siriji se je nasilje stopnjevalo v več mesecev dolgi bitki za vzhodni Alep. Vojska sirskega režima samodržca Bašarja al Asada je z odločilno rusko letalsko pomočjo na začetku decembra zlomila odpor upornikov v tem nekoč največjem sirskem mestu. Tam je živelo več kot dva milijona ljudi, zdaj je tam veliko polje ruševin, še posebej v vzhodnem delu. Alep je Grozni, če vam ta primerjava kaj pove. Iz Alepa se je sredi decembra le začela, z več prekinitvami, evakuacija civilistov. Medtem ko je skoraj vsa sirska vojska stala pred Alepom, so to izkoristili skrajneži iz tako imenovane Islamske države in ponovno zasedli starodavno mesto Palmiro.

Francosko-nemška brigada

Francosko-nemška brigada predstavlja enega prvih večnacionalnih evropskih varnostnih projektov. Ustanovljena je bila oktobra 1989 kot skupna formacija francoskih in nemških oboroženih sil, obenem predstavlja tudi enega izmed korakov »pomiritve« velikih sosed. Sklep o ustanovitvi skupne enote sta podpisala francoski predsednik Francois Mitterand in nemški zvezni kancler Helmut Kohl na svojem srečanju konec leta 1987.

Konvencionalno ali hibridno vojskovanje?

V prvem delu članka smo predstavili zasnovo hibridnega vojskovanja in opozorili na težavo pri opredeljevanju in določanju stopnje njegove izvirnosti glede na do zdaj znane zasnove vojskovanja, kot so »revolucija v vojaških zadevah«, »vojskovanje četrte generacije«, »protiuporniško vojskovanje« in »asimetrično vojskovanje«, če izpostavimo zgolj nekatere. Hibridno vojskovanje naj bi se od naštetih razlikovalo po načinu kombiniranja in usklajevanja različnih oblik delovanja, njihovega zlitja v eno celoto ter po večjih sinergijskih učinkih na vojskovališču in v zaledju. Vojaški predstavniki Rusije zanikajo uporabo hibridnega vojskovanja in menijo, da je takemu vojskovanju s strani zahodnih držav izpostavljena Rusija sama, ki kvečjemu izvaja »protihibridno vojskovanje«. Angažiranje v sirski vojni in v zvezi z njo pa nasprotno razkrije, da Rusija izvaja hibridno vojskovanje na več področjih. V prvem delu članka smo predstavili njeno delovanje na vojaškem in ekonomsko-logističnem področju, v nadaljevanju pa bomo analizirali še njeno politično in diplomatsko podporo režimu ter delovanje na informacijskem področju.

ČZ 806 bren 2 za Pakistan

Pred poldrugim mesecem je na orožarskem sejmu IDEAS 2016 (The International Defence Exhibition and Seminar) pakistanski državni arsenal Pakistan State Ordnance podpisal soglasje s češkim proizvajalcem osebnega orožja Česka Zbrojovka. Tako so se potrdila ugibanja, da bosta Pakistan in Česka Zbrojovka začela pogajanja o morebitni licenčni proizvodnji češke avtomatske puške 806 bren 2 v Pakistanu. V tem poslu pa ne gre za tisoče, temveč za vsaj pol milijona pušk.

Su-33 flanker

Su-33 so bili dolgo potisnjeni v ozadje, saj so prišli v oborožitev Ruske vojne mornarice že po razpadu Sovjetske zveze, v obdobju, ko je v Rusiji kronično primanjkovalo denarja in je zato edina letalonosilka Admiral Kuznetsov le redko izplula na daljšo plovbo, trenažni kompleks NITKA na letališču Saki na Krimu pa je bil tedaj še v Ukrajini. Po nakupu novega polka 24 letal MiG-29K/KUB je bilo pričakovano, da bodo lovci Su-33 prevzeli drugotne naloge, palubo pa prepustili novim palubnim migom. Prva bojna operacija ruske letalonosilke Admiral Kuznetsov pa je stvari postavila na glavo, saj glavnino in jedro udarnih sil za napade na teroriste v Siriji predstavljajo prav Su-33, ki jih je marsikdo že potiho odpisal …

Eksotika

Očitno je, da pri Spydercu dobro vedo, da je prepovedano sadje najslajše. Zakaj bi sicer v svojo najnovejšo ponudbo uvrstili kar dva noža, ki jih večina Američanov ne more kupiti? Ameriški zvezni zakon namreč že od leta 1958 ne dopušča pošiljanja določenih »najnevarnejših« nožev preko meja posameznih zveznih držav. Gre seveda za avtomatske nože (angleško switchblade), pri katerih rezilo odpre napeta vzmet. V današnjem času je seveda absurdno, da bi avtomatske nože predstavljali kot nevarnejše od drugih zaklopnih nožev, pa vendar so v nekaterih državah zakonsko prepovedani. V Sloveniji takšne prepovedi ni, kot je ni po večini ameriških zveznih držav, vseeno pa ostaja zvezna prepoved meddržavnega prometa in pošiljanja po pošti, kar zelo omejuje tako proizvajalce, kot posameznike, ki si želijo posedovati take vrste nožev.

Revolverčki s simultanim izvlekom tulcev

Čas kljub vsemu naredi svoje in na začetku tega tisočletja so konstruktorji – orožarji – ameriškega podjetja North American Arms dojeli, da več kot dvajset let stara ponudba ”staromodnih” revolverčkov ni več dovolj privlačna na zelo izbirčnem orožarskem trgu. V tem času so namreč številna orožarska podjetja ponudila revolverčke žepnega formata v široki paleti kalibrov, od malokalibrskih do pravih ”ročnih topov”, o čemer smo pisali v prejšnjem nadaljevanju.

KAZALO REVIJA OBRAMBA 1/2017

4 RUSKO NOVOLETNO DARILO SRBIJI

8 GENERALNA PREZIKUŠNJA ZA EVROPSKO BOJNO SKUPINO: Vaja European Wind 2016

10 SKRATKA

16 SVET V LETU 2016 – VEČ SLABEGA KOT DOBREGA: Aktualni komentar

20 NOVO UPANJE NA NOVEGA LOVCA: Hrvaško vojno letalstvo slavilo 25-letnico

23 FRANCOSKO-NEMŠKA BRIGADA

S P E C I A L I S T

27  KONVENCIONALNO ALI HIBRIDNO DELOVANJE – 2.

33 NORVEŠKE BOJEVNICE: JEGERTROPEN

35 ČZ 806 BREN 2 ZA PAKISTAN

39 IA2 7,62 MM KOT DOPOLNILO K OROŽJU 5,56 MM: Brazilci se nagibajo k močnejši puški

41 BUENOS AIRES PRED VELIKO POGODBO Z BERETTO

43 SU-33 – PALUBNI FLANKER

47 OBUDITEV IDEJE SLOVENSKE VOJSKE – 2.

52 ANG V GEILENKIRCHNU: Vaja E-3 sentryjev in letečih tankerjev KC-135

K A L I B E R

54 HAS PRODUKT: Hrvaški arzenal v Karlovcu

56 SPYDERCOVA EKSOTIKA: Za dober nož se velja potruditi

60 MONTAŽE ZA OPTIKO IN DODATKI MADRITSCH

62 REVOLVERČKI S SIMULTANIM IZVLEKOM TULCEV: Revolverčki NAA – 2.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, januar 2017”