Revija Obramba julij 2014

3,95 

e-Obramba

Opis

  • Kazalo vsebine
  • Vsebina
3 UVODNIK
4 INTERVJU: GENERALMAJOR ALAN GEDER
ZDRUŽENJE SLOVENSKIH MIROVNIKOV
10 POGOVOR: GENERALMAJOR ALOJZ ŠTEINER
12 SKRATKA

OSREDNJE TEME
19 IRAŠKI PEKEL: KALIFAT SKRAJNEŽEV
– Aktualni komentar

OPREMA IN SISTEMI
22
VERODOSTOJNOST DELOVANJA V NATU

SPECIALIST
28 DAN D
32 V MAKEDONSKEM SLOGU Z IZRAELSKO POMOČJO
37 CONA SOMRAKA
– Ruska protibalistična zaščita – 2.

43 JURIŠNO LETALO OREL V PIVKI
46 PRVA SVETOVNA VOJNA
49 PRVA SVETOVNA VOJNA V ZAHODNIH JULIJSKIH ALPAH

KALIBER
58 OSEM DESETLETIJ NABOJEV .357 MAGNUM IN REVOLVERJEV S&w V TEM KALINRU
61 AIMPOINT MICCRO T-2
62 H&K VP9
63 LUGERJI V KALIBRU .45 ACP

ZASTOPANJE INTERESOV SLOVENIJE NA VOJAŠKIH ODBORIH NATA IN EVROPSKE UNIJE
Generalmajor Alan Geder v mednarodnem okolju opravlja dve dolžnosti, v Natu in Evropski uniji. Za vojaško organizacijo znotraj EU pravi, da je zaživela šele leta 2001 z ustanovitvijo Politično-varnostnega sveta in Evropskega vojaškega odbora. Torej je manjša in mlajša od Nata, zato so procesi manj razviti in manj dorečeni kot v Natu.

IRAŠKI PEKEL: KALIFAT SKRAJNEŽEV
Svet z osuplostjo, večina prebivalcev Iraka pa z grozo, spremlja bliskovito vojno gibanja islamskih skrajnežev »Islamske države Iraka in Levanta – »ISIL«. Verjetno številni izvedenci sploh niso verjeli, da lahko ta, celo med skrajnimi islamisti skrajna organizacija, tako hitro osvoji obsežne dele Iraka – tako rekoč celotno ozemlje, kjer živijo iraški suniti: iraški sunitski trikotnik. Borci ISIL-a so svoj pohod začeli 6. junija in že v noči na 10. junij brez pravega boja zavzeli drugo največje iraško mesto Mosul. Potem je sledil Tikrit, rojstno mesto Sadama Huseina, ISIL so se ustavili šele približno petdeset kilometrov pred Bagdadom. V dveh tednih so torej borci te skrajne organizacije razklali Irak.

VERODOSTOJNOST DELOVANJA V NATU
Ob praznovanju okrogle obletnice članstva Republike Slovenije v Natu se je povečalo število razprav in člankov o njeni vlogi v zavezništvu, o obrambnem sistemu ter vlogi in perspektivi njene vojske. Odločitev o uresničevanju obrambnih interesov znotraj sistema kolektivne obrambe in varnosti pomembno določa smer razvoja obrambnega sistema in Slovenske vojske (SV) ter njeno odzivanje na izzive v mednarodnem okolju. Dinamično spreminjanje mednarodnega varnostnega okolja, nenehno prilagajanje zavezništvu za učinkovito odzivanje na sodobne vire ogrožanja in tveganja mednarodne varnosti ter zmožnosti države v okoliščinah finančne krize zahtevajo odločitve, ki bodo določale prihodnji razvoj obrambnega sistema Republike Slovenije. Prispevek opozarja na stanje danes ter ponuja razmišljanje o odločitvah za prihodnost.

Dan D – 70 let pozneje Letos, točneje 6. junija 2014, je minilo 70 let od izkrcanja zavezniških sil v Normandiji. Vsa Evropa se je pripravljala na ta praznik, prav tako tudi društva starodobnih vojaških vozil po vsem svetu. Da pa ne bi izostala tudi Slovenija, smo v Old timer klubu Škofljica in Kulturno zgodovinskem društvu Triglav rekli, pa pojdimo še tretjič. Res je, to je bila že naša tretja odprava v ta del severne Francije. Na potovanje smo povabili tudi dva člana Jeep kluba Ljubljana in člane Jeep kluba Veteran Murska Sobota, ki so se odzvali našemu povabilu.

CONA SOMRAKA
V predhodnem članku smo si pogledali temelje sovjetske protibalistične zaščite (PBZ), nadaljujemo pa v letu 1960, ko je bil po ukazu centralnega komiteja in sveta ministrov odobren razvoj sistema PBO A-35 za zaščito Moskve (moskovski obroč stoji še danes) in pa eksperimentalnega poljskega premičnega sistema.

NOVI RAZSTAVNI PREDMET VOJAŠKEGA MUZEJA SLOVENSKE VOJSKE
SOKO J-22 OREL/IAR-93 VULTUR – Konec šestdesetih let je Jugoslovansko vojno letalstvo začelo razmišljati o novem jurišnem letalu, kateremu bi bili prva naloga napadi na zemljo, vloga lovca pa drugotna. Letalo bi uporabljali tudi za šolanje pilotov v intervalu med šolskimi borbenimi in lovskimi letali. Po analizi vseh dejavnikov in upoštevajoč razmerje cena-učinkovitost sta se vodstvo vojaškega letalstva in državni vrh odločila za letalo z veliko podzvočno hitrostjo, ki bi bilo ob posebnih pogojih sposobno doseči tudi nadzvočno hitrost.

V OBRAMBI KOROŠKE: PRVA SVETOVNA VOJNA V ZAHODNIH JULIJSKIH ALPAH
Vojna med Kraljevino Italijo in avstro-ogrskim cesarstvom v letih 1915–1918 je bila največji gorski spopad v zgodovini. Fronta, ki se je v dolžini 600 km raztezala od prelaza Stelvio pri švicarski meji do Devina ob Jadranskem morju, je potekala po ledenikih Vzhodnih Alp, preko skalnih vrhov Dolomitov, Karnijskih in Julijskih Alp ter čez vrhove in planote alpskega predgorja in Krasa.

PODJETJA S&W V TEM KALIBRU
Uvajanje revolverskega naboja .357 magnum in zasnova temu ustreznih orožjih sta bila najpomembnejša dosežka podjetja Smith & Wesson v prejšnjem stoletju sploh, kar je obdobju »magnum« na stežaj odprlo vrata v svet orožarstva.

 

 

 

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba julij 2014”