Revija Obramba, januar 2015

4,10 

e-Obramba

Kategorija:

Opis

  • Kazalo vsebine
  • Vsebina
3 UVODNIK
4 INTERVJU: BRIGADIR MIHA ŠKERBINC
ŠESTNAJSTIČ PO POTEH SOŠKE FRONTE
– OZVSČ Nova Gorica
10 SKRATKA

OSREDNJE TEME
14 AFGANISTAN ŠE DALEČ OD MIRU
– Aktualni komentar

OPREMA IN SISTEMI
17 MEDITERANSKI VARNOSTNI MOZAIK -1.
24 UNIČEVALCI PODMORNIC
– Raketno-torpedni sistemi

SPECIALIST
28 FOTOUTRINEK: 1. BDG SV V LETU 2014
30 LETALA ZA POSEBNE NALOGE
– Konverzije civilnih letal v vojaška
37 IPSC FLORIDA 2014

40 KADAR GREDO STVARI HUDO NAROBE…
43 M18 HELLCAT
– Ameriški lovec na tanke
49 URJENJE V SPREMENJENI STVARNOSTI
– Napredna informacijska tehnologija BARS
52 KITAJSKE AMFIBIJE IN VOZILA ZA PODPORO 8X8

56 VEGOV SREDNJEŠOLSKI UČITELJ VOJAŠKIH VED KNAUER IN VEGOV ŠTUDENT TOPNIŠTVA LINDNERKALIBER

KALIBER
59 SPYDERCO MILITARY
– Clipit, ki se upora posodobitvi
63 VSE MAVZERICE VELIKE VOJNE
– Orožje 1. svetovne vojne

ZAČETEK DELOVANJA NATOVEGA CENTRA ODLIČNOSTI ZA GORSKO BOJEVANJE V SLOVENIJI VSE BLIŽJE
Avtorica: dr. Liliana Brožič
V Centru za usposabljanje v Poljčah je od 20. do 24. oktobra potekala druga ustanovitvena konferenca Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje. Za pogovor smo se dogovorili z brigadirjem Mihom Škerbincem, NEKDANJIM poveljnikom Prve brigade, ki je od sklepa Vlade Republike Slovenije 14. marca letos oral ledino na poti od Večnacionalnega centra odličnosti za gorsko bojevanje do Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje v Sloveniji. O tem, iz kakšnega materiala je bila ledina in kako oranje še poteka, predvsem pa o tem, kakšen bo rezultat, smo povprašali brigadirja Miho Škerbinca, ki leto oktobra odhaja na novo dolžnost v poveljstvo Nata v Bruslju.

AFGANISTAN ŠE DALEČ OD MIRU
Avtor: mag. Tomaž Gerden
Afganistan je pred prelomnico. S 1. januarjem se je namreč končala mednarodna misija ISAF – International Security Assistant Force. V njej je sodelovalo več kot 40 držav, vključno s slovenskimi vojaki, njeno jedro pa so bile članice Severnoatlantske zveze, še posebej seveda Združene države Amerike. Začetek misije sega v december leta 2001, ko je Varnostni svet Združenih narodov izdal resolucijo 1386 in z njo dovolil namestitev tujih sil v Afganistanu takoj po padcu režima talibanov. Na svojem vrhuncu je bilo v Afganistanu približno 140 tisoč vojakov iz tujih držav, še precej več kot v ISAF-u pa v ameriških enotah. Te sile naj bi preprečile ponovno vrnitev talibanov na oblast, v državi vzdrževale red in mir ter pomagale Afganistanu na vseh področjih. ISAF ne pomeni samo vojaških operacij, ki so potekale pod imenom »Trajnostna svoboda«, ampak tudi človekoljubno pomoč v okviru Združenih narodov in tudi številnih nevladnih organizacij.

MEDITERANSKI VARNOSTNI MOZAIK
Avtor: dr. Anton Žabkar
Mediteran (ali Sredozemlje) je terminus technicus, s katerim so izvedenci posameznih strok v različnih dobah na zelo različne načine opredeljevali spoj akvatorija Sredozemskega morja, njegovih obal, otokov in širšega kopenskega zaledja, ki obdaja sredozemski akvatorij. Prostorne razsežnosti Sredozemlja so se pri tem razlikovale odvisno od tega, ali so jih podajali zgodovinarji, politologi, pravniki, kartografi, geologi, pomorščaki, diplomati, gospodarstveniki, konfliktologi, oceanografi, meteorologi, klimatologi, biologi, kulturologi, teologi, okoljevarstveniki ali pa izvedenci drugih strok.

UNIČEVALCI PODMORNIC
Avtor: Stanko Pepelnak
Danes je največje število medcelinskih balističnih raket nameščenih na podmornicah, dobro skritih v globinah največjih oceanov. Za njihovo uničevanje so poleg konvencionalnih torpedov razvili tudi sistem raketa-torpedo. Zgodovinsko gledano, od nastanka pa do danes, sodijo torpeda med najnevarnejša protiladijska sredstva. Do druge svetovne vojne torpeda niso bila usmerjana, pač pa so plula v ravni liniji proti cilju. Med drugo svetovno vojno so Nemci razvili prvo serijo vodenih torpedov G7e. Šele po drugi svetovni vojni je bil dosežen znaten napredek na področju pogonskih sistemov, leta 1961 pa so v operativno uporabo uvedli raketno-torpedni sistem.

LETALA ZA POSEBNE NALOGE
Priredil in zbral: Boris Knific
Številne vojske so že spoznale, da je najboljša rešitev za zagotovitev zmogljivosti za posebne naloge, bodisi izvidniške ali dodatne komunikacijske in podobne, uporaba obstoječih letal za splošne ali transportne namene. Rešitev je relativno cenena, uporablja pa se večinoma že preizkušena letala, za katera niso potrebna dodatna sredstva za razvoj in izdelavo.

SVETOVNO PRVENSTVO V PRAKTIČNEM STRELSTVU FLORIDA 2014
Avtor: Boštjan Pavlič
Najhitrejše pištole in revolverji so se tokrat zbrali v ZDA na Floridi v Frostproofu. Na strelišču Franka Garcie je potekalo 17. svetovno IPSC prvenstvo.Tekmovalci iz več kot 80 držav članic mednarodne zveze za praktično strelstvo se je pomerilo na 30 progah, ki sta jih v imenu organizatorja pripravila Universal Shooting Academy s Floride in svetovna zveza IPSC. To je bilo največje tekmovanje v 38 letih zgodovine IPSC praktičnega strelstva. Tekmovanja se je udeležilo 1380 tekmovalcev. Za primerjavo; na zadnjem svetovnem prvenstvu na Rodosu v Grčiji leta 2011 je bilo 1209 tekmovalcev, na prvenstvu, ki je bilo v ZDA leta 1986, pa je bilo 220 tekmovalcev. Razlika je ogromna in ni neupravičeno trditi, da je to najhitreje rastoča strelska disciplina. Slovenska zveza za praktično strelstvo je za nastop na tokratnem svetovnem prvenstvu pridobila šest mest in mesto regionalnega direktorja. Iz naslova sponzorskih mest se je svetovnega prvenstva udeležil Slavko Brezovnik. V rednem delu tekmovanja so slovenske barve zastopali Enej Gašparin, Uroš Jereb, Robert Černigoj, Ludwig Dvojmoč in Žarko Fučka. Tako je bilo na svetovnem prvenstvu skupno osem slovenskih tekmovalcev.

M18 76 MM GMC HELLCAT
Avtor Andrej Vilar
V prejšnji številki smo predstavili začetke ameriških lovcev na tanke, tokrat bomo temo zaključili z vozilom, ki sodi v to kategorijo, dejansko pa je to pol lahki tank, pol SPG (Self Propeled Gun – samovozni top) in ga še vedno štejemo v kategorijo TD (ti-di: tank destroyer).

SPYDERCO MILITARY
Avtor: Rok Štupar
Majhno družinsko podjetje Spyderco iz ZDA je pred več kot tridesetimi leti začelo izdelovati nožek, ki je počasi, a vztrajno oblikoval predstavo, ki jo imamo o žepnih nožih danes. Prepričan sem, da si niti Sal Glesser, ki je ta zaklopnik zasnoval, ni predstavljal, kakšen vpliv bo imel njegov izum na prihodnje generacije izdelovalcev in uporabnikov žepnih nožev.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, januar 2015”