V Sredozemskem morju strmoglavil ruski palubni lovec MiG-29K

by Urednik

RUSKA POMORSKA BOJNA SKUPINA ZAČELA Z OPERACIJAMI V SIRIJI

V Sredozemsko morje v bližini Sirije je v nedeljo, 13. novembra 2016, strmoglavil ruski palubni lovec MIG-29K po vzletu iz letalonosilke Admiral Kuznetsov, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Ruski pilot enosedežnega lovca MIG-29 (NATO: fulcrum-D) se je pred strmoglavljenjem uspel katapultirati iz letala, njegovo življenje pa ni v nevarnosti. Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva se vzrok za nesrečo ruskega lovca skriva v tehnični napaki.

“Letalska nesreča palubnega lovca MIG-29K, ki se je zgodila med trenažnim poletom, je posledica tehnične napake v času priprave na pristanek nekaj kilometrov od letalonosilke Admiral Kuznetsov,” je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. “Ruska pomorska bojna skupina z letalonosilko Admiral Kuznetsov nadaljuje svojo dejavnost v Sredozemskem morju, kot je bilo načrtovano. Poleti z letalonosilke se nadaljujejo.”

Kot poročajo tuje (zahodne) tiskovne agencije so v nedeljo z ruske letalonosilke Admiral Kuznetsov, ki pluje v vzhodnem Sredozemskem morju, proti Siriji vzleteli trije lovci MiG-29K/KUB. Okoli 14.30 ure po lokalnem času so se na enem izmed letal pojavile tehnične težave, zato naj bi se obrnilo nazaj proti letalonosilki, vendar je na poti strmoglavilo v morje. Pilota, ki se je tik pred strmoglavljenjem katapultiral iz letala, je skupaj s padalom pobral ruski reševalni helikopter.

Po navedbah nekaterih medijev naj bi ruske lovce MiG-29 le nekaj ur pred nesrečo opazili tudi na nebu nad Alepom, kjer sirske vladne sile ob pomoči ruskih letal izvajajo ofenzivo proti sirskim upornikom.

Ruska pomorska bojna skupina na čelu z letalonosilko Admiral Kuznetsov, poleg plujejo še jedrska križarka Pyotr Velikiy (099), fregata Admiral Grigorovich in dva rušilca, je v začetku novembra 2016 priplula v Sredozemsko morje.

Ruski obrambni minister Sergej Shoigu je ravno v torek, 15.11.2016, sporočil, da je fregata Admiral Grigorovich začela operacijo napadov z izstrelki KALIBR na cilje Islamske države (Daesh) in fronte al-Nusra v sirskih provincah Idlib in Homs.

Letalonosilka “Admiral Flota Sovetskogo Soyuza Kuznetsov”, ki je zastavonoša Ruske mornarice, naj bi na krov kmalu dobila tudi bojne helikopterje Kamov Ka-52K (palubna različica jurišnega helikopterja), ki bodo poleg standardnih palubnih lovcev Su-33 (mornariška različica Su-27) in novih palubnih lovcev MiG-29K/KUB predstavljali glavno orožje. Ob tem je ladja oborožena še z lastnim raketnim sistemom 3K95 kinzhal (NATO: SA-N-9 gauntlet), ki je mornariška različica protiletalskega sistema 9K330 tor (NATO: SA-15 gauntlet).

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki