Med testiranji zagorel lovec Suhoj T-50 PAK-FA

by Urednik

KLJUB NEZGODI RUSIJA NE BO USTAVILA TESTIRANJ LOVCA T-50

V torek 10. junija 2014 je na letališču Žukovski v bližine Moskve med testnim poletom, natančneje ob pristanku, zagorel ruski prototipni lovec 5. generacije Suhoj T-50 PAK-FA, so sporočili iz  korporacije Ruska letalska industrija  (UAC -United Aircraft Corporation). Testni program za lovca T-50 vodi Letalski raziskovalni inštitut v Žukovskemu blizu Moskve, kjer so stacionirana štiri letala tega tipa.

V nesreči enega od najbolj prestižnih obrambnih projektov Rusije ni bil nihče poškodovan. Ob pristanku lovca T-50 sta se iz sprednjega dela motorja vila dim in ogenj, ki sta povzročila poškodbe tudi na zunanjih delih letala.

“Ta incident ne bo vplival na razpored testnega programa T-50 PAK-FA,” so sporočili za javnost iz UAC in dodali, da se je že začela preiskava o vzroku za nesrečo. Rusija upa, da se bo Suhoj T-50, njihov prvi post-sovjetski lovec, pridružil Ruskim letalskim silam že leta 2016 in začel parirati ameriškima F -35 in F-22, ki sta trenutno edina operativna lovca 5. generacije na svetu.

V videoposnetku na koncu strani si lahko ogledate odličen prikaz testiranja novega ruskega lovca 5. generacije Suhoj T-50 PAK-FA.

Pripravil: A. Knific, foto: UAC

lovec-Suhoj-T-50-PAK-FA

 

Rusija bo začela testirati lovca T-50 PAK-FA v letu 2014

25. april 2013

Ruske letalske sile bodo začele s testiranjem novega letala pete generacije Suhoj T-50 PAK-FA leta 2014, je novinarjem v torek povedal Mihail Pogosyan, predsednik UAC (United Aircraft Corporation).
“V letu 2013 pričakujemo, da bodo končani predhodni testi lovca T-50 in začetek operativnega testiranja. Za leto 2014 pa načrtujemo začetek uradnih testiranj na državni ravni, “je dejal Pogosyan in dodal: “Prva faza državnih poskusov mora biti končana do leta 2015 “.
Program testiranj novega lovca T-50 (PAK-FA) vključuje šest prototipnih letal, sedaj štirje opravljajo testiranja v zraku, eno pa je namenjeno statičnim testom in preskusu sistemov v letalu. Že v letošnjem letu se bo letečim prototipom pridružilo še eno letalo. “Testiranja v zraku se bodo v letošnjem letu nadaljevala s petimi letali,” je dejal Pogosyan.
Rusko letalo 5. generacije T-50, znano tudi kot PAK-FA (taktično lovsko letalo prihodnosti) je prvič poletelo v januarju 2010, javnosti pa so ga predstavili na moskovskem letalskem salonu MAKS 2011.

Lovci T-50 bodo v prihodnje predstavljali jedro lovskih letal Rusije. Spadajo v kategorijo 5. generacije letal (NEVIDNI), ki se ponaša z elementi radarsko slabo zaznavne “stealth” tehnologije, “super” manevrirnimi sposobnostmi , odličnimi zmogljivosti križarjenja (nadzvočno letalo brez uporabe zgorevanje) in napredno letalsko elektroniko, vključno z aktivnim radarjem AESA.
Za ruskega lovca T-50 se zanima tudi Indija, ki je tudi vključena v razvoj letala.
United Aircraft Corporation je ruska državna družba, ki združuje rusko letalsko industrijo, proizvajalce vojaških in civilnih letal, vključno s podjetjem Suhoj. Več o ruskem letalu 5. generacije si lahko preberete v posebni izdaji revije Obramba – NEVIDNI, lovci 5. generacije.

Pripravil: A. Knific

VIDEO: Testiranje lovca Suhoj T-50 PAK-FA

Povezani članki