ISIS poskušal sestreliti avstralsko letalo C-130 s humanitarno pomočjo

by Urednik

AVSTRALSKO LETALO C-130 HERCULES NI UTRPELO POŠKODB

Pripadniki sunitske militanske skupine ISIS so minuli vikend skušali sestreliti avstralsko transportno vojaško letalo C-10 hercules v bližini mesta Amerli, kamor je Avstralska vojska s padali odmetavala pakete humanitarne pomoči.

Če bi novica o sestrelitvi avstralskega letala nad Irakom držala (vendar ne), bi to pomenilo prvo sestreljeno letalo s strani ISIS-a. Na sestrelitev ameriškega lovca F-16 nad severnim Irakom se je namigovalo že 18. julija 2014, ko je letalo strmoglavilo ob iraško-turški meji. Pilot je nesrečo preživel, za strmoglavljenje pa naj bi bila kriva tehnična okvara in ne sestrelitev, poroča ABC News.

Avstralski piloti letala C-130 hercules, ki so leteli ob podpori ameriških lovcev, so bili napadeni med spuščanje humanitarnih paketov nad območjem spopadov. Avstralski hercules naj bi preletel Amerli tik nad tlemi, na višini manj kot 300 m metrov nad površjem, da spusti humanitarne pakete, pripadniki ISIS-a pa naj bi nanj streljali z malokalibrskim orožjem

Odmetavanje humanitarne pomoči se na območju spopadov ponavadi izvaja ponoči, ko so letala manj vidna sovražnikom. V primeru avstralskega letala so se sunitski skrajneži odzvali na zvok letala.  Na napad na transportno letalo so se nato odzvala ameriška bojna letala in napadla položaje ISIS-a, ki jih je zaznalo vohunsko letalo.

Avstralski premier Tony Abbott je po teh novicah sporočil, da transportno letalo C-130 hercules Kraljevih avstralskih letalskih sil med humanitarno misijo v Iraku ni bilo zadeto oz. poškodovano. Ob tem se je zavzel za nadaljnjo pomoč Avstralije iraškemu ljudstvu v boju proti Islamski državi. Avstralija je že napovedala pridružitev ZDA pri zračnih napadih, v bližino Iraka pa bi poslala tudi svoje specialne enote SAS, ki bi posredovale v primeru sestrelitve vojaškega letala  oz. ob pogrešanju pilotov. Avstralija je tudi že napovedala pošiljko lahkega orožja in streliva za kurdske vojake v Erbilu, ki se v Iraku spopadajo z ISIS-om.

Iz Sirije pa so prišla sporočila, da naj bi ISIS v spopadih že vsaj dvakrat uporabil tudi prepovedane kasetne bombe. To naj bi se zgodilo 12. julija in 14. avgusta 2014, dokazni material (fotografije) pa naj bi posneli Kurdi.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki