Avstralija testira oklepnika boxer CRV in Patria AMV35

by Urednik

ZADNJA TESTIRANJA PRED IZBOROM NOVIH OKLEPNIKOV ZA AVSTRALSKO VOJSKO

V zaključni izbor programa LAND 400 za nakup 225 oklepnih vozil pehote za potrebe Avstralske vojske sta se uvrstila oklepnika Rheinmetall boxer CRV in BAE Systems-Patria AMV35, ki bosta v 2. fazi izbora deležna 12-mesečnih testiranj ter ocenjevanj, so sporočili iz obrambnega ministrstva.

Avstralski program za bojna izvidniška vozila 8×8 naslednje generacije predvideva nakup 225 oklepnih vozil, za katere bo Avstralska vojska porabila skupno več kot 3 milijarde dolarjev.

Vozila Rheinmetall boxer CRV in BAE Systems-Patria AMV35 so trenutno v postopku 12-mesečnega preizkušanja in ocenjevanja kot del dejavnosti za zmanjšanje tveganja, kar  bo v pomoč pri končni izbiri vozila. Ocenjevanje ognjene moči je pred tedni potekalo v vojaški bazi Puckapunyal v Victoriji. Minister Pyne je dejal, da so testiranja in ocenjevanja namenjena tudi prepoznavi načinov, kako čim bolje vključiti lokalno industriji pri programu LAND 400.

“Oklepnika Rheinmetall boxer CRV in BAE Systems-Patria AMV35 sta oklepni bojni vozili z močno izboljšano ognjeno močjo, zaščito in mobilnostjo glede na naš trenutni (oklepni) vozni park,” je dejal avstralski minister za obrambno industrijo Christopher Pyne, ki je pred kratkim pričal testiranju oklepnikov na strelišču. Ob tem je še dodal: “Obe vozili predstavlja pomemben napredek v ravni zaščite in zmogljivosti, ki jih bomo zagotovili našim kolegom (vojakom, op. a.).”

Pripravil: A. Knific, foto: Australian Army

Povezani članki