V Moskvi strmoglavil helikopter Ka-52, pilota sta se izstrelila

by Urednik

RUSKA LETALSKA TEHNOLOGIJA REŠILA ŽIVLJENJI PILOTOV

V poseljenem predelu na obrobju Moskve je danes popoldne (29.10.2013) strmoglavil vojaški helikopter Kamov Ka – 52 aligator, v nesreči pa sta bila ranjena dva človeka – pilota, poročajo ruski mediji.

Pilota dvosedežnega bojnega helikopterja Kamov Ka – 52 aligator Ruskih letalskih sil sta se še pred strmoglavljenjem uspešno katapultirala in le s poškodbami s padalom pristala v bližini okrožja Vykhino – Zhulebino na jugovzhodu Moskve.

Tako je to, po nam znanih podatkih, prva nesreča bojnega helikopterja v kateri sta se pilota rešila s katapultiranjem.

Predstavnik ruskega Ministrstva za izredne razmere je dejal, da se je na območju strmoglavljenja ob trku helikopterja razplamtel ogenj na površini 20-ih kvadratnih metrov.

To je že druga nesreča helikopterja Kamov Ka – 52 aligator v zadnjih dveh letih. Marca 2012 sta v nesreči med trenažnim letom umrla oba člana posadke v regije Tver severno od Moskve.

Že pred tem so se dogajale nesreče z enosedežnim helikopterjem Kamov Ka-50, katerega izpeljanka je Ka – 52  aligator. Znana je nesreča leta 1998 na letalskem mitingu v Torzoku, ko je preiskava pokazala, da so med manevrom med seboj udarile lopatice koaksialnega rotorja (nasproti si vrtečega).

VIDEO: Prizorišče strmoglavljenja helikopterja Ka-52 na obrobju Moskve

Ka-52 aligator (NATO: hokum-B) je namenjen uničevanju oklepne in neopklepne tehnike, žive sile na bojišču, pa tudi za uničevanje letečih ciljev. Helikopter doseže hitrost 350 km/h in se lahko povzpne do 5500 m nadmorske višine z najvišjo hitrostjo 10 m/s. Dolet helikopterja aligator je 520 km, prazen pa preleti tudi do 1000 km. Bojni helikopter Kamov Ka-52 aligator je dvoseda verzija helikopterja Ka-50, sedeža pa sta nameščena vzporedno, kar je neobičajno za jurišne – bojne helikopterje. Zaradi nekoliko spremenjene aerodinamike je Ka-52 nekoliko počasnejši, pa tudi poraba goriva je večja. Prav tako so morali na račun drugega člana posadke nekoliko zmanjšati količino goriva, oklepljenost je šibkejša, količino topovskega (30mm) streliva pa manjša (namesto 479 nabojev nosi Ka-52 le 240 nabojev).

Bojna helikopterja Kamov Ka- 50 in Ka -52 sta edinstvena med helikopterji, saj imata katapultne sedeže. Postopek katapultiranja je zahtevnejši kot pri letalih, saj je eksploziv katapultnega sistema nameščen tudi v glavah obeh rotorjev (nasproti vrtečih), zato najprej odpadeta kraka rotorjev in šele zatem se sproži eksploziv v katapultnem sedežu s padalom ter izstreli pilota iz helikopterja.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, RIA Novosti

Povezani članki