Brigadir dr. Andrej Osterman: Novi načelnik Generalštaba Slovenske vojske

by Urednik

Brigadir dr. Andrej Osterman: Novi načelnik Generalštaba Slovenske vojske

Slovenska vlada je na predlog obrambnega ministra Janka Vebra v četrtek 9. septembra 2014 za novega načelnika Generalštaba Slovenske vojske (GŠ SV) zamenjala dosedanjega načelnika Dobrana Božiča in na njegovo mesto imenovala brigadirja Andreja Ostermana, dosedanjega namestnika načelnika GŠ SV. Brigadir Andrej Osterman je nastopil službo načelnika GŠ SV 13-10-2014, generalmajor Božič pa odhaja na novo dolžnost vojaškega predstavnika Republik Slovenije v OZN. Do zamenjave je prišlo 3 tedne zatem, ko je Janko Veber prevzel obrambno ministrstvo.

Ker bo pisanju medijev velja Dobran Božič za Janšev kader, so pričakovali zamenjavo že za časa ministrovanja Romana Jakiča (PS – zdaj ZaAB), ki pa je kadrovsko potezo komentiral kot neprimerno v času sredi nove reorganizacije in načrtovanih reform. Prav v času Božičevega mandata je namreč Slovenska vojska doživljala ene od največjih sprememb od njenega obstoja. Ena poglavitnih potez Dobrana Božiča je bila precejšnja pomladitev častniškega kadra.

Tudi vrhovni poveljnik oboroženih sil Slovenije ni bil ravno nadušen nad menjavo na vrhu Slovenske vojske, ki je ocenil njegovo dosedanje sodelovanje z generalom Božičem kot uspešno. Dobran Božič je mesto načelnika GŠ SV zasedel potem, ko je nekdanji obrambni minister Aleš Hojs na tem položaju zamenjal generalmajorja Alojza Šteinerja. Neuradno pa naj bi se s to zamenjavo ne strinjal tudi novi predsednik vlade. Po nekaterih informacijah naj bi zamenjavi Božiča sledili še zamenjavi direktorja Obveščevalno varnostne službe in direktorja Direktorata za obrambno politiko.

Brigadir dr. Andrej Osterman, novi načelnik GŠ SV je začel svojo vojaško kariero v Teritorialni obrambi Republike Slovenije, bil je član MNZ in veteran vojne za Slovenijo 1991. Opravljal je vrsto visokih funkcij  tako v SV kot v mednarodnih vojaških telesih. Nazadnje je bil namestnik načelnika Dobrana Božiča, ki je soglašal z njegovim imenovanjem.  Pred zamenjavo načelnika se je že nekaj časa ugibalo o imenu novega načelnika, pogosto je bil v kombinaciji omenjan tudi brigadir David Humar, še pred imenovanjem Andreja Ostermana tudi kot že določena zamenjava zanj.

Pripravil: B. Knific, foto: MORS

Povezani članki