Ruski bojni helikopterji Mi-28 in Mi-35 na poti v Irak

by Urednik

IRAK V RUSIJI NAROČIL ZA 4, 2 MILIJARDE OBOROŽITVENIH SISTEMOV

Druga pošiljka ruskih helikopterjev Mil Mi-35M in Mi-28N night hunter je že na poti v Irak, prepeljali pa jih bodo v transportnem letalu  An-124 ruslan. Rusija bo iz Rostova na Donu Iraškim letalskim silam v prvem paketu dobavila 3 jurišne Mi-28N night hunter (vsaj 10 so jih že dobavili v letu 2013) in 4 bojno-transportnih helikopterjev Mi-35 (4 helikopterje Mi-35M so prejeli v decembru 2013).

Iraške oblasti so leta 2012 med obiskom v Moskvi z ruskim državnim podjetjem za izvoz orožja Rosoboronexport podpisale pogodbo za dobavo 43 helikopterjev Mi-28 in Mi-35, od tega 24 “letečih tankov” Mi-35m in 19 dvosedih jurišnikov Mi-28N (N-oznaka za sposobnost nočnega letenja).

Irak je z Rusijo v letu 2012 podpisal pogodbo v vrednosti 4,2 milijarde dolarjev, od tega pa naj bi več kot 1 milijardo namenili za bojne helikopterje in pripadajočo opremo. Pred meseci se je večkrat omenjalo, da naj bi iraška vlada zaradi korupcije preklicala naročilo, vendar se to ni zgodilo. V medijih so se pojavljale tudi različne številke naročenih helikopterjev, vse do 40 helikopterjev Mi-28 in 60 Mi-35, vendar ruski mediji v zadnjih vesteh navajajo, da gre za skupno 43 letalnikov.

Zahodni vojaški analitiki pa so mnenja, da je iraški nakup ruskega orožja pomemben zaradi treh stvari:

– Irak poskuša voditi neodvisno zunanjo politiko, kljub pomembni vlogi ZDA, in razpršiti dobavo orožja na več držav, vključno z Rusijo;

– zaradi naftnih prihodkov je Irak zelo gotov kupec vojaške opreme, kar je zelo pomembno za ruski vojaško -industrijski kompleks;

– uspešno izvajanje iraške pogodbe ponuja Rosoboronexportu in ruski tehnologiji vse pogoje za vstop tudi v vse preostale posle, tako pri oborožitvenih sistemih, kot pri obnovi celotne države.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Sorodne novice: 

Irak prejel 4 ruske helikopterje Mi-35

11/11/2013

Irak je v četrtek zvečer prejel nove štiri ruske bojne helikopterje ​​Mi-35, kot del več milijard dolarjev vrednega orožarskega posla.

Irak dobil ruske helikopterje Mi- 28NE night hunter

22/10/2013

RUSIJA ZAČELA IRAKU DOBAVLJATI OROŽJE Rusija je začela dobavljati Iraku prve jurišne helikopterje Mi-28 NE (NATO: havoc)….

Povezani članki