Ameriške vojne ladje oborožujejo z novimi raketami SM-6

by Urednik

NOVE RAKETE ZEMLJA-ZRAK ZA AMERIŠKO MORNARICO

Ameriška vojna mornarica na veliko opremlja svoje vojne ladje z novimi visokotehnološkimi raketnimi sistemi SM-6 zemlja-zrak (za izstreljevanje iz ladij), ki uničujejo nasprotnikove rakete, letala in brezpilotne letalnike. Skupaj bodo Američani s sistemi SM-6 (Standard Missile 6) opremili več kot 35 vojaških ladij. Prvotno so te izstrelke načrtovali v sklopu radarsko-bojnega sistema aegis.

Z mornariškim bojnim sistemom SM-6 so zdaj opremljeni rušilci in križarke Ameriške vojne mornarice s sistemom  aegis 9., po novem pa bodo z njim oborožili tudi ladje z bojnim sistemom aegis 5.3 in 3.A.0. Radar sistema aegis ( 4 mW) lahko sledi do 100 ciljev hkrati.

‘Bojni sistem aegis zajema več različnih oborožitvenih in senzorskih podsistemov.  Osrčje sistema predstavlja radar SPY-1A velikega dosega s štirimi ravnimi antenskimi rešetkami, ki je ob uvedbi pomenil pravi preskok v radarski tehnologiji in je bil bistveno naprednejši od konvencionalnih obrambnih radarskih sistemov.’

Rakete SM-6 so postale operativne decembra 2014, proti cilju pa se usmerjajo tako z aktivnim kot polaktivnim iskalcem.  Cilje lahko poiščejo tudi za vidnim horizontom. Uporabljajo jih tako proti letalom kot helikopterjem, pa tudi proti manevrirnim in protiladijskim raketam. Proizvajalec Raytheon je Ameriški mornarici že pred časom dobavil 160 raket SM-6, v fazi dogovarjanja pa je nakup še 232 raket. Po letošnjem aprilu naj bi začeli s polno serijsko proizvodnjo, ki naj bi po napovedih dosegla skupaj  kar 1800 raket SM-6. Rakete izdelujejo v Raytheonovem proizvodnem obratu Redstone Arsenal v Huntsvillu v Alabami.

Pripravil: A. Knific, foto: Raytheon

VIDEO: Pomorska testiranja prestrezne rakete SM-6

Povezani članki